WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Τι συμβαίνει όταν ο θυμός ξεπερνάει τα όρια


13 Οκτωβρίου 2020

Τι συμβαίνει όταν ο θυμός ξεπερνάει τα όρια

Όλοι έχουμε βιώσει θυμό. Η ένταση του θυμού μπορεί να κυμαίνεται από βαθιά ενόχληση έως ακραία οργή. Είναι φυσιολογικό και υγιές να αισθάνεστε θυμωμένοι κατά καιρούς ως απάντηση σε ορισμένες καταστάσεις.

Αλλά μερικές φορές οι άνθρωποι βιώνουν έναν ανεξέλεγκτο θυμό που συχνά αυξάνεται, ακόμα και όταν η πρόκληση είναι μικρή. Σε αυτήν την περίπτωση, ο θυμός δεν είναι ένα φυσιολογικό συναίσθημα αλλά ένα πρόβλημα.

Τι προκαλεί τα προβλήματα θυμού 

Ο θυμός προέρχεται από μια ποικιλία πηγών και μπορεί να ποικίλει. Μερικά κοινά πράγματα που προκαλούν τον θυμό περιλαμβάνουν:

Προσωπικά προβλήματα, όπως δυσκολίες στη σχέση.

Ένα πρόβλημα που προκλήθηκε από άλλο άτομο, όπως η ακύρωση ενός σημαντικού ραντεβού.

Ένα συμβάν όπως η κακή κυκλοφορία ή ένα αυτοκινητιστικό ατύχημα.

Αναμνήσεις ενός τραυματικού ή εξοργιστικού γεγονότος.

Σε άλλες περιπτώσεις, το πρόβλημα διαχείρισης θυμού μπορεί να προκληθεί από πρώιμο τραύμα ή γεγονότα στη ζωή ενός ατόμου που έχουν διαμορφώσει την προσωπικότητά του. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι ορμονικές αλλαγές μπορούν επίσης να προκαλέσουν θυμό, όπως και ορισμένες ψυχικές διαταραχές.

Ποια είναι τα συμπτώματα ενός μη φυσιολογικού θυμού;

Όταν ο θυμός επηρεάζει τις σχέσεις και την κοινωνική σας ζωή.

Όταν νιώθετε ότι πρέπει να κρύψετε ή να κρατήσετε τον θυμό σας.

Όταν εστιάζετε συνέχεια στα αρνητικά.

Όταν νιώθετε συνεχώς ανυπόμονοι και εχθρικοί.

Όταν γίνεστε βίαιοι.

Όταν αδυνατείτε να ελέγξετε τον θυμό σας.

Όταν καταστρέφετε πράγματα.

Ο ίδιος ο θυμός δεν αποτελεί ψυχική διαταραχή, οπότε δεν υπάρχει καθορισμένη διάγνωση για το πρόβλημα διαχείρισης θυμού. Ωστόσο περισσότερες από 32 ψυχικές διαταραχές - όπως οριακή διαταραχή προσωπικότητας και διαλείπουσα εκρηκτική διαταραχή - περιλαμβάνουν τον θυμό ως σύμπτωμα. Είναι πιθανό το πρόβλημα του θυμού να προκαλείται από μια υποκείμενη ψυχική διαταραχή.

Τι μπορεί να συμβεί εάν δεν αντιμετωπιστεί το πρόβλημα σας

Εάν δεν αντιμετωπίσετε το πρόβλημα διαχείρισης θυμού, θα μπορούσε μια μέρα να κλιμακωθεί σε σημείο όπου θα κάνετε κάτι ακραίο και λυπηρό. Η βία είναι ένα πιθανό αποτέλεσμα. 

Εάν υποψιάζεστε ότι έχετε πρόβλημα διαχείρισης θυμού, είναι σημαντικό να ζητήσετε επαγγελματική βοήθεια. Συζητήστε με το γιατρό σας για παραπομπή σε κάποιον ειδικό που θα είναι σε θέση να βοηθήσει.

Πώς μπορείτε να διαχειριστείτε τον θυμό σας στο σπίτι;

Υπάρχουν διάφοροι χρήσιμοι τρόποι για τον έλεγχο του θυμού σας στο σπίτι.

Τεχνικές χαλάρωσης

Αυτές περιλαμβάνουν τη βαθιά αναπνοή και τη χαλάρωση του μυαλού σας. Όταν προσπαθείτε να χαλαρώσετε, αναπνεύστε βαθιά μέσα από τους πνεύμονές σας, εισπνεύστε και εκπνεύστε αργά με ελεγχόμενο τρόπο. Επαναλάβετε μια ήρεμη λέξη ή φράση, όπως "χαλαρώστε". Μπορεί επίσης να θέλετε να σκεφτείτε μια χαλαρωτική εμπειρία.

Αυτές οι ασκήσεις μπορούν να βοηθήσουν στη χαλάρωση του σώματός σας και να σας κάνουν να νιώσετε πιο ήρεμοι.

Αλλαγή του τρόπου σκέψης

Η αλλαγή του τρόπου που σκέφτεστε μπορεί να αλλάξει τον τρόπο που εκφράζετε τον θυμό σας. Όταν νιώθετε θυμωμένοι, είναι  εύκολο να σκεφτείτε κάτι αρνητικό. Είναι όμως σημαντικό να εστιάσετε στα θετικά και όχι στις αρνητικές σκέψεις.

Αποφύγετε τη χρήση των λέξεων «πάντα» και «ποτέ». Τέτοιοι όροι είναι ανακριβείς και μπορεί να σας κάνουν να νιώσετε ότι ο θυμός σας είναι δικαιολογημένος, γεγονός που το κάνει χειρότερο. Αυτές οι λέξεις μπορούν επίσης να βλάψουν άλλους που μπορεί να προσπαθούν να σας βοηθήσουν να βρείτε μια λύση στο πρόβλημά σας.

Επίλυση προβλήματος

Ο θυμός μπορεί να προκληθεί από σοβαρά προβλήματα. Και ενώ κάποιο είδος θυμού δικαιολογείται όταν κάτι δεν πηγαίνει όπως έχει προγραμματιστεί, από την άλλη μεριά δεν είναι ο θυμός που θα σας βοηθήσει να διορθώσετε το πρόβλημα. Ο καλύτερος τρόπος για να προσεγγίσετε μια κατάσταση που σας θυμώνει, είναι να μην εστιάσετε στη λύση αλλά να καταλάβετε πώς να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα.

Επικοινωνία

Όταν οι άνθρωποι αισθάνονται θυμωμένοι, τείνουν να καταλήγουν σε συμπεράσματα, τα οποία μπορεί να είναι ανακριβή. Θυμηθείτε να ακούτε το άλλο άτομο και να συζητάτε μαζί του. Η επικοινωνία μπορεί να σας βοηθήσει να επιλύσετε προβλήματα πριν κλιμακωθεί ο θυμός σας.

Ο θυμός δεν χρειάζεται να σας εμποδίσει να ζήσετε μια ευτυχισμένη, γεμάτη ζωή. Εάν αντιμετωπίζετε υπερβολικό θυμό, επισκεφθείτε έναν ειδικό που θα σας βοηθήσει να βρείτε λύσεις.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.