WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

7 σωματικά συμπτώματα που αποδεικνύουν ότι έχετε κατάθλιψη


26 Οκτωβρίου 2020

7 σωματικά συμπτώματα που αποδεικνύουν ότι έχετε κατάθλιψη

Η κατάθλιψη πονάει. Και ενώ συχνά συνδυάζουμε αυτήν την ψυχική ασθένεια με συναισθηματικό πόνο όπως θλίψη και αισθήματα απελπισίας, έρευνες δείχνουν ότι η κατάθλιψη μπορεί να εκδηλωθεί και ως σωματικός πόνος.

Μάλιστα σε κάποιους πολιτισμούς όχι μόνο η κατάθλιψη δεν συνδυάζεται με τον σωματικό πόνο, αλλά αποτελεί και ταμπού. Για παράδειγμα, στους κινέζικους και κορεατικούς πολιτισμούς, η κατάθλιψη θεωρείται μύθος. Έτσι, οι ασθενείς, που δεν γνωρίζουν ότι ο σωματικός πόνος μπορεί να είναι σημάδι ψυχολογικής δυσφορίας και πηγαίνουν στους γιατρούς για να θεραπεύσουν τα σωματικά τους συμπτώματα αντί να περιγράψουν  την κατάθλιψη.

Η αλήθεια είναι όμως πως τα σωματικά συμπτώματα μπορούν να σηματοδοτήσουν όταν πρόκειται να ξεκινήσει μια καταθλιπτική περίοδος ή να σας καθοδηγήσουν για το κατά πόσον αντιμετωπίζετε κατάθλιψη ή όχι.

Τα παρακάτω σωματικά συμπτώματα δείχνουν ότι η κατάθλιψη υπάρχει και πρέπει να αντιμετωπιστεί. 

Κόπωση ή χαμηλότερα επίπεδα ενέργειας

Η κόπωση είναι ένα κοινό σύμπτωμα κατάθλιψης. Περιστασιακά βιώνουμε όλοι χαμηλότερα επίπεδα ενέργειας και αισθανόμαστε μια νωθρότητα το πρωί, ελπίζοντας να μείνουμε στο κρεβάτι και να παρακολουθούμε τηλεόραση αντί να πηγαίνουμε στη δουλειά.

Ενώ πιστεύουμε συχνά ότι η εξάντληση οφείλεται στο άγχος, η κατάθλιψη μπορεί επίσης να προκαλέσει κόπωση. Ωστόσο, σε αντίθεση με την καθημερινή κόπωση, η κόπωση που σχετίζεται με την κατάθλιψη μπορεί επίσης να προκαλέσει προβλήματα συγκέντρωσης, συναισθήματα ευερεθιστότητας και απάθειας.

Ωστόσο, επειδή πολλές σωματικές ασθένειες, όπως λοιμώξεις και ιοί, μπορούν επίσης να προκαλέσουν κόπωση, μπορεί να είναι δύσκολο να διακρίνουμε εάν η εξάντληση σχετίζεται με κατάθλιψη ή όχι. 

Μειωμένη ανοχή στον πόνο

Νιώθετε ποτέ σα να πονάει όλο το σώμα σας, αλλά δεν μπορείτε να βρείτε κανένα φυσικό λόγο για τον πόνο σου; Όπως αποδεικνύεται, η κατάθλιψη και ο πόνος συχνά συνυπάρχουν. Μία μελέτη του 2015 έδειξε συσχέτιση μεταξύ ατόμων που έχουν κατάθλιψη και μειωμένης ανοχής στον πόνο, ενώ μια άλλη μελέτη το 2010 έδειξε ότι ο πόνος έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο σε άτομα που έχουν κατάθλιψη.

Αυτά τα δύο συμπτώματα δεν έχουν σαφή σχέση αιτίου-αποτελέσματος, αλλά είναι σημαντικό να τα αξιολογούνται μαζί, ειδικά εάν ο γιατρός σας συνιστά φαρμακευτική αγωγή.

Πόνος στην πλάτη ή μυϊκός πόνος παντού

Μπορεί το πρωί να αισθάνεστε πολύ ωραία, αλλά μόλις βρεθείτε στη δουλειά, η πλάτη σας αρχίζει να πονάει. Αυτό θα μπορούσε να οφείλεται στο άγχος ή στην κατάθλιψη. Αν και συχνά οι πόνοι στην πλάτη οφείλονται στην κακή στάση σώματος, μπορεί επίσης να αποτελούν σύμπτωμα ψυχολογικής δυσφορίας.

Πονοκέφαλοι


Σχεδόν όλοι βιώνουν περιστασιακούς πονοκεφάλους. Είναι τόσο συνηθισμένοι που συχνά δεν τους δίνουμε ιδιαίτερη σημασία. Για παράδειγμα οι αγχωτικές εργασιακές καταστάσεις, μπορούν να προκαλέσουν αυτούς τους πονοκεφάλους. Ωστόσο, ο πονοκέφαλός σας μπορεί να μην προκαλείται πάντα από το άγχος, αντ αυτού θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι κατάθλιψης.

Σε αντίθεση με τους βασανιστικούς πονοκεφάλους της ημικρανίας, οι πονοκέφαλοι που σχετίζονται με την κατάθλιψη δεν επηρεάζουν απαραίτητα την καθημερινότητά σας. Οι πονοκέφαλοι λόγω κατάθλιψης συνήθως δημιουργούν μια ήπια δυσφορία ειδικά γύρω από τα φρύδια.

Μερικές φορές οι πονοκέφαλοι χρόνιας έντασης μπορεί να είναι σύμπτωμα μείζονος καταθλιπτικής διαταραχής. 

Προβλήματα στα μάτια ή μειωμένη όραση

Ενώ η κατάθλιψη μπορεί να κάνει τον κόσμο να φαίνεται γκρίζο και ζοφερό, μια ερευνητική μελέτη του 2010 στη Γερμανία δείχνει ότι αυτή η ψυχική νόσος μπορεί να επηρεάσει πραγματικά την όραση. Στη συγκεκριμένη μελέτη τα άτομα με κατάθλιψη είχαν δυσκολία να δουν διαφορές σε μαύρο και άσπρο. 

Πόνος στο στομάχι ή δυσφορία στην κοιλιά

Αυτό το αίσθημα είναι ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα σημάδια κατάθλιψης. Ωστόσο, όταν η κοιλιά σας αρχίζει να σας ενοχλεί, θα σκεφτείτε ότι η αιτία είναι σωματική. 
Όμως ο πόνος που επιδεινώνεται, ειδικά όταν έχετε άγχος, μπορεί να είναι ένα σημάδι κατάθλιψης. Στην πραγματικότητα, οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ επισημαίνουν ότι η δυσφορία στο στομάχι, όπως κράμπες, φούσκωμα και ναυτία, μπορεί να αποτελεί ένδειξη κακής ψυχικής υγείας.

Οι γιατροί και οι επιστήμονες αναφέρονται μερικές φορές στο έντερο ως «δεύτερος εγκέφαλος», επειδή έχουν βρει μια σχέση μεταξύ της υγείας του εντέρου και της ψυχικής ευεξίας. Τα στομάχια μας είναι γεμάτα από καλά βακτήρια και εάν υπάρχει ανισορροπία καλών βακτηρίων, μπορεί να προκύψουν συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης.

Η κατανάλωση ισορροπημένης διατροφής και η λήψη προβιοτικών μπορεί να βελτιώσει την υγεία του εντέρου, κάτι που μπορεί επίσης να βελτιώσει τη διάθεση, αλλά απαιτείται περαιτέρω έρευνα.

Πεπτικά προβλήματα 

Τα πεπτικά προβλήματα, όπως η δυσκοιλιότητα και η διάρροια μπορεί να είναι ενοχλητικά και άβολα. Συχνά προκαλούνται από τροφική δηλητηρίαση ή γαστρεντερικούς ιούς, γι αυτό και είναι εύκολο να υποθέσουμε ότι η ενόχληση στο έντερο προέρχεται από μια φυσική ασθένεια.

Όμως συναισθήματα όπως η θλίψη και το άγχος μπορούν να διαταράξουν το πεπτικό σας σύστημα. Ο πόνος είναι ένας άλλος τρόπος επικοινωνίας του εγκεφάλου σας. 

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ψυχολογική Εταιρεία , η κατάθλιψη είναι μια από τις πιο κοινές ψυχικές ασθένειες, που πλήττουν 14,8 εκατομμύρια Αμερικανούς ενήλικες κάθε χρόνο.

Η κατάθλιψη μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες, όπως η γενετική, η έκθεση σε παιδικό στρες ή τραύμα και από τη χημεία του εγκεφάλου. Τα άτομα με κατάθλιψη χρειάζονται συχνά επαγγελματική βοήθεια, όπως ψυχοθεραπεία και φάρμακα, για να αναρρώσουν πλήρως.

Έτσι, στο ραντεβού σας με τον γιατρό, εάν υποψιάζεστε ότι αυτά τα σωματικά συμπτώματα μπορεί να είναι κάτι περισσότερα από σωματικά, ζητήστε τη βοήθεια ενός ειδικού ψυχικής υγείας. 

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.