WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Γιατί το Facebook μάς επηρεάζει διαφορετικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας


7 Νοεμβρίου 2020

Γιατί το Facebook μάς επηρεάζει διαφορετικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας

Ο τρόπος με τον οποίο αλληλοεπιδρούμε με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αυτή την περίοδο,  έχει επηρεαστεί από μια νέα πραγματικότητα και θα επηρεαστεί ακόμα περισσότερο τώρα με το δεύτερο lockdown. 

Από σήμερα οι περισσότεροι θα εργάζονται από το σπίτι, θα μένουν μέσα πολλές ώρες, με αποτέλεσμα να συνδέονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να επικοινωνήσουν με τους συγγενείς και τους φίλους τους, ενώ ταυτόχρονα προσκολλώνται σε ένα μια συνεχόμενη ροή δυσμενών ειδήσεων.

Η χρήση του Facebook θα μπορούσε να πυροδοτήσει ή να οξύνει το άγχος σε ορισμένα άτομα, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που αντιμετωπίζουν τέτοια προβλήματα. Μία πρόσφατη ανασκόπηση 65 ερευνών αναφορικά με το Facebook και την ψυχική μας υγεία, έδειξε πως αυτή η πλατφόρμα, κυρίως κατά τη διάρκεια της πανδημίας, έχει αρνητικές επιπτώσεις στην πνευματική μας ευεξία και προκαλεί εξάρτηση, κατάθλιψη, άγχος, ενώ εντείνει την χρήση αλκοόλ.

Πώς να διαχειριστείτε αυτό το άγχος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

- Προσπαθήστε να συνδεθείτε με την οικογένεια και τους αγαπημένους σας. 

- Να αποφεύγετε τις δυσμενείς ειδήσεις και τα fake news. 

- Να κάνετε νέους φίλους ή να συμμετέχετε σε ομάδες με ανθρώπους που έχουν παρόμοια ενδιαφέροντα με εσάς.

- Να ζητήσετε ή να προσφέρετε συναισθηματική υποστήριξη σε μια δύσκολη περίοδο.

- Να βρείτε τρόπους να εκφραστείτε δημιουργικά.

- Να ανακαλύψετε πηγές πληροφόρησης και μάθησης.

To να χρησιμοποιείτε το Facebook για να κοινωνικοποιηθείτε, μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα για την ψυχική σας υγεία. Αλλά αν το χρησιμοποιείτε χωρίς να νιώθετε ότι δικτυώνεσαι κοινωνικά, θα έχει αρνητικά.

Τέλος είναι σημαντικό να ελέγχετε την αξιοπιστία μιας είδησης πριν την πιστέψετε ή την προωθήσετε, γιατί οι ψευδείς ειδήσεις για τον κορωνοϊό μπορεί να προκαλέσουν πανικό.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.


 

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.