WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Πώς να χρησιμοποιήσετε τη δύναμη των αισθήσεών σας για να ανακουφιστείτε από το άγχος


26 Νοεμβρίου 2020

Πώς να χρησιμοποιήσετε τη δύναμη των αισθήσεών σας για να ανακουφιστείτε από το άγχος

Υπάρχουν αμέτρητες τεχνικές για τη διαχείριση του άγχους. Η γιόγκα, ο διαλογισμός και η άσκηση είναι μερικά μόνο παραδείγματα δραστηριοτήτων ανακούφισης από το άγχος. Αλλά κατά τη διάρκεια μια διαφωνίας ή μιας παρουσίασης, δεν μπορείτε απλώς να διαλογιστείτε ή να κάνετε μια βόλτα. Σε αυτές τις καταστάσεις, χρειάζεστε κάτι πιο άμεσο και προσβάσιμο.

Ένας από τους ταχύτερους και πιο αξιόπιστους τρόπους για να εξαλειφθεί το άγχος είναι να εμπλέξετε μια ή περισσότερες από τις αισθήσεις σας – όραση, ήχος, γεύση, μυρωδιά, αφή-. Δεδομένου ότι ο καθένας είναι διαφορετικός, θα πρέπει να κάνετε κάποιο πειραματισμό για να ανακαλύψετε ποια τεχνική λειτουργεί καλύτερα για εσάς - αλλά το αποτέλεσμα θα σας εκπλήξει. 

Συμβουλή 1: Αναγνωρίστε πότε είστε αγχωμένοι

Μπορεί να φαίνεται προφανές ότι θα ξέρατε πότε είστε αγχωμένοι, αλλά πολλοί από εμάς ξοδεύουμε τόσο πολύ χρόνο στο πρόβλημα, που έχουμε ξεχάσει να ακούμε το σώμα μας. Όταν είστε κουρασμένοι, νιώθετε τα μάτια σας βαριά και μπορεί να ακουμπήσετε το κεφάλι σας στα χέρια σας. Όταν είστε ευτυχισμένοι γελάτε εύκολα. Και όταν έχετε άγχος, το σώμα σας, σας επιτρέπει να το γνωρίζετε επίσης. Ξεκινήστε λοιπόν να προσέχετε τις ενδείξεις του σώματός σας.

Παρατηρήστε τους μύες σας και τα εσωτερικά σας όργανα. Είναι οι μύες τεταμένοι; Νιώθετε το στομάχι σας σφιχτό; Τα χέρια ή το σαγόνι σφίγγονται;

Παρατηρήστε την αναπνοή σας. Τοποθετήστε το ένα χέρι στην κοιλιά σας, το άλλο στο στήθος σας. Παρακολουθήστε τα χέρια σας να ανεβαίνουν και να πέφτουν με κάθε αναπνοή. Παρατηρήστε όταν αναπνέετε πλήρως ή όταν «ξεχνάτε» να αναπνέετε.

Συμβουλή 2: Προσδιορίστε την απόκρισή σας στο άγχος

Εσωτερικά, όλοι ανταποκρινόμαστε με τον ίδιο τρόπο στο άγχος: η αρτηριακή πίεση αυξάνεται, η καρδιά χτυπάει γρηγορότερα και οι μύες σας συστέλλονται. Το σώμα σας λειτουργεί σκληρά. Εξωτερικά, ωστόσο, οι άνθρωποι ανταποκρίνονται στο άγχος με διαφορετικούς τρόπους.

Ο καλύτερος τρόπος για γρήγορη ανακούφιση από το άγχος σχετίζεται συχνά με τη συγκεκριμένη απόκριση στο άγχος:

Εάν έχετε την τάση να θυμώνετε, να είστε υπερβολικά συναισθηματικοί ή να κουράζεστε, θα ανταποκριθείτε καλύτερα σε δραστηριότητες ανακούφισης από το άγχος που σας ηρεμούν.

Εάν έχετε την τάση να απομακρύνεστε όταν υπάρχει πίεση, θα ανταποκριθείτε καλύτερα σε δραστηριότητες ανακούφισης από το άγχος που είναι διεγερτικές.

Συμβουλή 3: Χρησιμοποιείστε τις αισθήσεις σας

Για να χρησιμοποιήσετε τις αισθήσεις σας και να ανακουφιστείτε γρήγορα από το άγχος, πρέπει πρώτα να προσδιορίσετε ποιες αισθήσεις σας ταιριάζουν καλύτερα. Αυτό μπορεί να απαιτεί κάποιο πειραματισμό. Καθώς χρησιμοποιείτε διαφορετικές αισθήσεις, σημειώστε πόσο γρήγορα μειώνονται τα επίπεδα άγχους σας. Και να είστε όσο το δυνατόν ακριβέστεροι. Ποιο είναι το συγκεκριμένο είδος ήχου ή κίνησης που σας επηρεάζει περισσότερο; Για παράδειγμα, εάν είστε λάτρεις της μουσικής, ακούστε πολλούς διαφορετικούς καλλιτέχνες και είδη μουσικής, μέχρι να βρείτε το τραγούδι που σας χαλαρώνει αμέσως.

Εξερευνήστε μια ποικιλία αισθητηριακών εμπειριών, έτσι ώστε όπου κι αν βρίσκεστε, θα έχετε πάντα ένα εργαλείο για την ανακούφιση από το άγχος.

Τα παραδείγματα που αναφέρονται παρακάτω αποτελούν σημείο εκκίνησης. Αφήστε τη φαντασία σας να τρέξει ελεύθερη και βρείτε επιπλέον πράγματα για να δοκιμάσετε. Όταν βρείτε τη σωστή αισθητηριακή τεχνική, θα το καταλάβετε. 

Όραση 

Κοιτάξτε μια αγαπημένη φωτογραφία ή ένα αγαπημένο αναμνηστικό.

Χρησιμοποιήστε ένα φυτό ή λουλούδια για να ζωντανέψετε τον χώρο εργασίας σας.

Απολαύστε την ομορφιά της φύσης: έναν κήπο, την παραλία, ένα πάρκο ή τη δική σας αυλή.

Κλείστε τα μάτια σας και φανταστείτε ένα μέρος στο οποίο νιώθετε ευτυχισμένοι και χαλαροί.

Μυρωδιά

Ανάψτε ένα αρωματικό κερί ή κάψτε λίγο θυμίαμα.

Πειραματιστείτε με διαφορετικά αιθέρια έλαια.

Μυρίστε τα τριαντάφυλλα ή έναν άλλο τύπο λουλουδιού.

Απολαύστε τον καθαρό αέρα στην υπέροχη ύπαιθρο.

Μυρίστε το αγαπημένο σας άρωμα. 

Αφή

Τυλίξτε τον εαυτό σας σε μια ζεστή κουβέρτα.

Χαϊδέψτε το κατοικίδιο σας.

Κρατήστε ένα αντικείμενο που σας δίνει παρηγοριά.

Κάντε μασάζ στον εαυτό σας.

Φορέστε ρούχα που τα νιώθετε απαλά στο δέρμα σας.

Γεύση

Η αργή απόλαυση μιας αγαπημένης γεύσης μπορεί να είναι πολλή χαλαρωτική, αλλά το φαγητό χωρίς νόημα και χωρίς να πεινάτε πραγματικά, το μόνο που θα κάνει είναι να σας αγχώσει ακόμη περισσότερο. Το κλειδί είναι να απολαύσετε την αίσθηση της γεύσης με προσοχή και μετριοπάθεια.

Αφεθείτε σε ένα μικρό κομμάτι μαύρης σοκολάτας.

Πιείτε ένα φλιτζάνι καφέ ή τσάι ή ένα δροσιστικό κρύο ποτό.

Φάτε ένα τέλεια ώριμο κομμάτι φρούτου.

Απολαύστε ένα υγιεινό, τραγανό σνακ.

Συμβουλή 4: Βρείτε την αισθητηριακή έμπνευση

Αντιμετωπίζετε προβλήματα στον εντοπισμό αισθητηριακών τεχνικών που σας ταιριάζουν; Αναζητήστε έμπνευση γύρω σας, από τα αξιοθέατα μέχρι τις αναμνήσεις από το παρελθόν σας.

Αναμνήσεις. Σκεφτείτε το τι κάνατε ως παιδί για να ηρεμήσετε. Εάν έχτε την παιδική σας κουβέρτα ή ένα παιχνίδι, μπορεί να επωφεληθείτε από την αίσθηση της αφής. Δοκιμάστε να δέσετε ένα υφασμάτινο μαντήλι στο λαιμό σας πριν από ένα ραντεβού ή να κρατήσετε ένα κομμάτι μαλακό σουέτ στην τσέπη σας.

Παρακολουθήστε τους άλλους. Η παρατήρηση του τρόπου με τον οποίο οι άλλοι αντιμετωπίζουν το άγχος, μπορεί να σας δώσει πολύτιμες πληροφορίες. Οι τραγουδιστές συνομιλούν συχνά με το πλήθος πριν από την παράσταση. Ρωτήστε άτομα που γνωρίζετε πώς μένουν συγκεντρωμένοι υπό πίεση.

Γονείς. Σκεφτείτε τι έκαναν οι γονείς σας για να ξεσπάσουν. Η μητέρα σας ένιωθε πιο χαλαρή μετά από έναν μακρύ περίπατο; Ο πατέρας σας άκουγε μουσική μετά από μια κουραστική μέρα;

Συμβουλή 5: Εξασκηθείτε όπου κι αν βρίσκεστε

Ανεξάρτητα από το πού βρίσκεστε ή τι κάνετε, η γρήγορη ανακούφιση από το άγχος είναι προσιτή. Παρακάτω θα δείτε μερικά παραδείγματα. 

Γρήγορη ανακούφιση από το άγχος στο σπίτι. Βάλτε το αγαπημένο σας τραγούδι και ανάψτε αρωματικά κεριά. Το τρεμόπαιγμα της φλόγας και το άρωμα θα διεγείρουν τις αισθήσεις σας. Φορέστε ρούχα που σας κάνουν να αισθάνεστε χαλαροί και με αυτοπεποίθηση.

Ανακούφιση από το άγχος που σας δημιουργούν τα παιδιά σας. Όταν το παιδί σας έχει ένα ξέσπασμα, τρίψτε με λοσιόν τα χέρια σας και αναπνεύστε το άρωμα.

Όλοι μας μοιραζόμαστε κοινούς φόβους, προβληματισμούς, κάποιες φορές άγχος που αγγίζει τα όρια της υπαρξιακής αγωνίας. Σημασία έχει όχι να αποφεύγουμε το ποτάμι της ζωής, αλλά να βυθιστούμε σε αυτό, να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε κάθε πρόκληση και δυσκολία. 

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits

jenny.gr

 

 

 

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.