WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Το γέλιο είναι το καλύτερο φάρμακο


20 Δεκεμβρίου 2020

Το γέλιο είναι το καλύτερο φάρμακο

Είναι πολύ όμορφα όταν γελάμε, αλλά ξέρατε ότι μπορεί πραγματικά να βελτιώσει την υγεία σας; Μάθετε πώς να αξιοποιείτε τα ισχυρά οφέλη του γέλιου και του χιούμορ.

Τα οφέλη του γέλιου

Είναι αλήθεια: το γέλιο είναι ισχυρό φάρμακο. Το γέλιο ενισχύει το ανοσοποιητικό σας σύστημα, ενισχύει τη διάθεση, μειώνει τον πόνο και σας προστατεύει από τις βλαβερές συνέπειες του στρες. Τίποτα δεν λειτουργεί πιο γρήγορα ή πιο αξιόπιστα για να επαναφέρει το μυαλό και το σώμα σας σε ισορροπία από ένα καλό γέλιο. Το χιούμορ ελαφρύνει τα βάρη της ζωής, εμπνέει την ελπίδα, σας συνδέει με τους άλλους και σας κρατά γειωμένους, εστιασμένους και σε εγρήγορση. Σας βοηθά επίσης να απελευθερώσετε τον θυμό και να συγχωρείτε πιο εύκολα.  

Η ικανότητα του να γελάτε εύκολα και συχνά είναι ένας τρόπος αντιμετώπισης των προβλημάτων και της βελτίωσης τόσο της σωματικής όσο και της συναισθηματικής υγείας. Το καλύτερο από όλα, αυτό το ανεκτίμητο φάρμακο είναι διασκεδαστικό, δωρεάν και εύκολο στη χρήση.

Ως παιδιά γελούσαμε εκατοντάδες φορές την ημέρα, αλλά ως ενήλικες, η ζωή τείνει να είναι πιο σοβαρή και το γέλιο πιο σπάνιο. Αλλά αναζητώντας περισσότερες ευκαιρίες για χιούμορ και γέλιο, μπορείτε να βελτιώσετε τη συναισθηματική σας υγεία, να ενισχύσετε τις σχέσεις σας, να βρείτε μεγαλύτερη ευτυχία - και ακόμη και να προσθέσετε χρόνια στη ζωή σας.

Το γέλιο είναι καλό για την υγεία σας

Το γέλιο χαλαρώνει ολόκληρο το σώμα. Ένα εγκάρδιο γέλιο ανακουφίζει τη σωματική ένταση και το άγχος, αφήνοντας τους μύες σας χαλαρούς για έως και 45 λεπτά μετά.

Το γέλιο ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Το γέλιο μειώνει τις ορμόνες του στρες και αυξάνει τα ανοσοκύτταρα και τα αντισώματα που καταπολεμούν τις λοιμώξεις, βελτιώνοντας έτσι την αντίστασή σας στις ασθένειες.

Το γέλιο πυροδοτεί την απελευθέρωση ενδορφινών.  Οι ενδορφίνες προάγουν μια συνολική αίσθηση ευεξίας και μπορούν ακόμη και να ανακουφίσουν προσωρινά τον πόνο.

Το γέλιο προστατεύει την καρδιά. Το γέλιο βελτιώνει τη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων και αυξάνει τη ροή του αίματος, η οποία μπορεί να σας προστατεύσει από καρδιακή προσβολή και άλλα καρδιαγγειακά προβλήματα.

Το γέλιο καίει θερμίδες. Εντάξει δεν είναι υποκατάστατο της άσκησης, αλλά μια μελέτη διαπίστωσε ότι το γέλιο για 10 έως 15 λεπτά την ημέρα μπορεί να κάψει περίπου 40 θερμίδες.

Το γέλιο ελαφρύνει το βαρύ φορτίο του θυμού. Τίποτα δεν διαχέει τον θυμό και τη σύγκρουση γρηγορότερα από ένα κοινό γέλιο. Κοιτάζοντας την αστεία πλευρά μπορεί να σας επιτρέψει να προχωρήσετε μπροστά, χωρίς να κρατάτε πικρία ή δυσαρέσκεια.

Το γέλιο μπορεί ακόμη και να σας βοηθήσει να ζήσετε περισσότερο. Μια μελέτη στη Νορβηγία διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι με έντονη αίσθηση του χιούμορ ζούσαν περισσότερο από εκείνους που δεν γελούσαν τόσο πολύ.  Η διαφορά ήταν ιδιαίτερα αξιοσημείωτη για εκείνους που μάχονται τον καρκίνο.

Η σχέση μεταξύ γέλιου και ψυχικής υγείας

Το γέλιο σας βοηθά να χαλαρώσετε και να επαναφορτίσετε. Μειώνει το άγχος και αυξάνει την ενέργεια, επιτρέποντάς σας να παραμείνετε εστιασμένοι και να πετύχετε περισσότερα.

Το γέλιο σας φέρνει πιο κοντά στους άλλους, κάτι που μπορεί να επηρεάσει σημαντικά όλες τις πτυχές της ψυχικής και συναισθηματικής σας υγείας. Υπάρχει ένας καλός λόγος για τον οποίο οι τηλεοπτικές κωμωδίες χρησιμοποιούν κομμάτια γέλιου: το γέλιο είναι μεταδοτικό. 

Το γέλιο είναι ένα φυσικό μέρος της ζωής που είναι έμφυτη και εγγενής. Τα βρέφη αρχίζουν να χαμογελούν κατά τις πρώτες εβδομάδες της ζωής τους και γελούν δυνατά μέσα σε λίγους μήνες από τη γέννησή τους. Ακόμα κι αν δεν μεγαλώσατε σε μια οικογένεια όπου το γέλιο ήταν σύνηθες, μπορείτε να μάθετε να γελάτε σε οποιοδήποτε στάδιο της ζωής σας.

Βρείτε το παιδί μέσα σας. Δώστε προσοχή στα παιδιά και προσπαθήστε να τα μιμηθείτε -είναι οι ειδικοί στο παιχνίδι και το γέλιο με τα συνηθισμένα πράγματα. Να είστε πιο αυθόρμητοι. Το χιούμορ απομακρύνει τα προβλήματά σας.

Δείτε ακόμη:

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits

jenny.gr

 

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.