WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Επιστημονικοί τρόποι για την άμεση ανακούφιση από το άγχος


12 Ιανουαρίου 2021

Επιστημονικοί τρόποι για την άμεση ανακούφιση από το άγχος

Οι αυξημένες ευθύνες στην δουλειά, κάποιο προσωπικό ή οικονομικό πρόβλημα μπορεί να πυροδοτήσουν τα επίπεδα του άγχους και όταν αυτά παραμείνουν υψηλά για μεγάλο χρονικό διάστημα, τότε τα πράγματα περιπλέκονται. 

Το χρόνιο άγχος μπορεί να προκαλέσει μια πληθώρα σωματικών συμπτωμάτων, επηρεάζοντας αρνητικά την υγεία μας. Μπορεί να μας κάνει πιο ευαίσθητους σε ασθένειες, να μας οδηγήσει σε εθιστικές συμπεριφορές, να αυξήσει την αρτηριακή σας πίεση, να προκαλέσει πονοκεφάλους και ακόμη και να μειώσει τη σεξουαλική επιθυμία .

Η ανταπόκριση στο ανθρώπινο άγχος σχεδιάστηκε για να είναι οξεία, όχι χρόνια. Εάν τα επίπεδά τους στρες είναι υψηλά, υπάρχουν ατελείωτοι τρόποι να χαλαρώσετε - ξεκινώντας με τις παρακάτω συμβουλές από ειδικούς.

Γυμναστείτε.

Η άσκηση κάνει καλό στο μυαλό και στο σώμα. Συνδυάστε ή εναλλάξτε αεροβικές ασκήσεις με προπόνηση δύναμης και ασκήσεις ευκινησίας για ενίσχυση της ενδορφίνης. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που γυμναζόντουσαν συχνά είδαν μεγαλύτερες βελτιώσεις στη ψυχική, σωματική και συναισθηματική υγεία, σε σχέση με εκείνους που έκαναν καθιστική ζωή. 

Περπατήστε στο πάρκο.

Μια σύντομη βόλτα 15 λεπτών είναι αρκετή για να μειώσει τα επίπεδα άγχους και κόπωσης, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Occupational Health Psychology. 

Ακούστε τα κύματα (ακόμη και ψεύτικα).

Η ηλιοφάνεια και η πολύ απαραίτητη βιταμίνη D ενισχύουν τη διάθεση. Αλλά ακόμα και εάν ακούτε μόνο τους ήχους των κυμάτων ( υπάρχει μια εφαρμογή για αυτό ), μπορεί να σας χαλαρώσει και να μειώσει τα επίπεδα του άγχους. 

Γελάστε.

Το γέλιο είναι υπέροχο φάρμακο. Σας βοηθά να χαλαρώσετε, μειώνει την κορτιζόλη (μια ορμόνη που προκαλεί άγχος) και αυξάνει τις ενδορφίνες.

Αφήστε το μυαλό σας να περιπλανηθεί.

Είναι σημαντικό να επιτρέψουμε στον εγκέφαλό μας περιπλανιέται χωρίς λόγο, απαλλαγμένος από τους περιορισμούς και τις απαιτήσεις της ημέρας. 

Κοιμηθείτε.

Ένας σύντομος ύπνος 10 έως 15 λεπτών μπορεί να βοηθήσει τόσο τον εγκέφαλο όσο και το σώμα να επαναφορτιστούν,  πράγμα που σημαίνει ότι όταν ξυπνάτε, μπορείτε να κάνετε περισσότερα σε λιγότερο χρόνο με καθαρότερο μυαλό.

Πλύνετε το πρόσωπό σας με κρύο νερό.

Εάν αισθάνεστε αγχωμένοι και δεν ξέρετε τι να κάνετε, δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε κρύο νερό στο πρόσωπό σας. Γιατί με αυτό τον τρόπο το παρασυμπαθητικό νευρικό σας σύστημα ενεργοποιείται αμέσως και ο καρδιακός σας ρυθμός επιβραδύνεται, η αναπνοή σας επιβραδύνεται και το σώμα σας μπαίνει σε ρυθμούς χαλάρωσης. 

Πάρτε μια βαθιά ανάσα.

Η «διαφραγματική αναπνοή» δεν είναι απλώς μια λέξη, είναι ένας επιστημονικά υγιής τρόπος για να μειώσετε τα επίπεδα άγχους. Εισπνεύστε βαθιά από το στομάχι, ώστε να το νιώσετε και μετά να εκπνεύσετε. Θέλετε η κοιλιά σας να γεμίζει με αέρα και να ανεβαίνει στην εισπνοή σας. Προσπαθήστε να κάνετε την εκπνοή μεγαλύτερη από την εισπνοή. 

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits

jenny.gr

 

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.