WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Η επιστήμη μίλησε: Οι άνθρωποι που ελέγχουν τα συναισθήματά τους ζούνε περισσότερο


5 Μαρτίου 2021

Η επιστήμη μίλησε: Οι άνθρωποι που ελέγχουν τα συναισθήματά τους ζούνε περισσότερο

Τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας συνθέτουν τον τρόπο με τον οποίο ένα άτομο ζει τη ζωή του, με ορισμένα να έχουν πιο θετικό αποτέλεσμα από άλλα.

Σύμφωνα με τους ειδικούς όσοι έχουν την τάση να ελέγχουν τις συναισθηματικές τους παρορμήσεις και να έχουν συνείδηση ζούνε περισσότερα χρόνια. 

Η προσωπικότητά μας είναι κρίσιμης σημασίας καθ 'όλη τη διάρκεια της ζωής μας. Από τα πρώτα στάδια της ανάπτυξής μας το πώς νιώθουμε και συμπεριφερόμαστε έχει αντίκτυπο στην υπόλοιπη ζωή μας. 

Έλεγχος των συναισθημάτων και μακροζωία

Πολλές μελέτες συνδέουν τον έλεγχο των συναισθημάτων με ευεργετικές συμπεριφορές που σχετίζονται με την υγεία, όπως χαμηλότερη κατανάλωση αλκοόλ, λιγότερο κάπνισμα, υγιεινές διατροφικές συνήθειες και περισσότερη σωματική δραστηριότητα.

Ωστόσο παρόλο που οι επιστήμονες κατανοούν ότι ο έλεγχος συναισθημάτων τείνει να προάγει τη μακροζωία, είναι άγνωστο πώς συμβαίνει αυτό.

Έρευνα στο Πανεπιστήμιο του Λίμερικ σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Δυτικής Βιρτζίνια, το Πανεπιστήμιο Humboldt και το Πανεπιστήμιο της Φλόριντα προσπάθησαν να αποκαλύψουν πώς αυτό το χαρακτηριστικό της προσωπικότητας συνδέεται με τη μακροζωία.

Η ομάδα αξιολόγησε τα χαρακτηριστικά των συμμετεχόντων χρησιμοποιώντας τις κλίμακες προσωπικότητας του Midlife Development Inventory (MIDI)  και τους έθεσαν ερωτήσεις για τον χαρακτήρα τους.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές πήραν δείγματα αίματος από τους συμμετέχοντες και μέτρησαν τα επίπεδα φλεγμονωδών βιοδεικτών CRP και IL-6. Σημείωσαν επίσης χαρακτηριστικά και μεταβλητές με δυνατότητα να επηρεάσουν τα αποτελέσματα της μελέτης, όπως ηλικία, φύλο, φυλή, εκπαίδευση, κατάσταση καπνίσματος, χρόνιες παθήσεις, φάρμακα και σωματική δραστηριότητα.

Η ερευνητική ομάδα βρήκε ότι οι συμμετέχοντες που είχαν υψηλότερα αποτελέσματα στον έλεγχο συναισθημάτων είχαν επίσης μικρότερο κίνδυνο θνησιμότητας. Διαπίστωσε επίσης ότι η μακροζωία είναι αποτέλεσμα του ανοσοποιητικού συστήματος, ειδικά λόγω των χαμηλότερων επιπέδων ενός βιολογικού δείκτη που ονομάζεται ιντερλευκίνη-6.

Σίγουρα πρέπει να διεξαχθούν κι άλλες μελέτες για να βγει κάποιο συμπέρασμα, αφού υπάρχουν πιθανώς περαιτέρω βιολογικοί μηχανισμοί που δεν έχουν ακόμη ανακαλυφθεί, οι οποίοι θα δώσουν μια σαφέστερη εικόνα όλων των διαφορετικών τρόπων που οι προσωπικότητές μας είναι τόσο κρίσιμες για τη μακροχρόνια υγεία μας.


 

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.