WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Η τεράστια επιρροή του ονόματος σας στη διαμόρφωση της προσωπικότητάς σας


The Jennettes

27 Μαΐου 2021

Η τεράστια επιρροή του ονόματος σας στη διαμόρφωση της προσωπικότητάς σας
Η πρώτη πληροφορία που μαθαίνει κάποιος για εμάς είναι το όνομα μας, δηλαδή το όνομα που επέλεξαν οι γονείς μας για εμάς. Αυτό που ίσως δεν έχουμε συνειδητοποιήσει είναι το πόσο σημαντικό αντίκτυπο έχει αυτό στη ζωή μας αλλά και στο πως μας αντιλαμβάνονται οι άλλοι άνθρωποι. 

Η πρώτη πληροφορία που μαθαίνει κάποιος για εμάς είναι το όνομα μας, δηλαδή το όνομα που επέλεξαν οι γονείς μας για εμάς. Αυτό που ίσως δεν έχουμε συνειδητοποιήσει είναι το πόσο σημαντικό αντίκτυπο έχει αυτό στη ζωή μας αλλά και στο πως μας αντιλαμβάνονται οι άλλοι άνθρωποι. 

 

«Επειδή ένα όνομα χρησιμοποιείται για την ταυτοποίηση ενός ατόμου και την επικοινωνία με το άτομο σε καθημερινή βάση, χρησιμεύει ως η ίδια η βάση της αυτο-αντίληψης κάποιου, ειδικά σε σχέση με τους άλλους», λέει ο David Zhu, ψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα , που ερευνά την ψυχολογία των ονομάτων.

Φυσικά, πολλοί παράγοντες χαράζουν τις προσωπικότητές μας. Μερικοί από αυτούς επηρεάζονται από τα γονίδια μας. Οι διαμορφωτικές εμπειρίες διαδραματίζουν τεράστιο ρόλο, έτσι και οι άνθρωποι με τους οποίους συναναστρεφόμαστε και τελικά οι ρόλοι που αναλαμβάνουμε στη ζωή, είτε στη δουλειά είτε στην οικογένεια. Μέσα σε όλες αυτές τις δυναμικές, είναι εύκολο να ξεχάσουμε τον ρόλο που διαδραματίζουν τα ονόματά μας, μια πολύ προσωπική επιρροή που μας επιβάλλεται από τη γέννηση και που παραμένει συνήθως μαζί μας έως το τέλος της ζωής μας. Όπως το έθεσε ο Gordon Allport, ένας από τους ιδρυτές της ψυχολογίας της προσωπικότητας το 1961, «το πιο σημαντικό αγκυροβόλιο στην ταυτότητά μας καθ 'όλη τη διάρκεια της ζωής παραμένει το όνομα μας».

jenny.gr

Σε πρώτο επίπεδο, τα ονόματά μας μπορούν να αποκαλύψουν λεπτομέρειες σχετικά με την εθνικότητά μας ή άλλες πτυχές του ιστορικού μας, οι οποίες σε έναν κόσμο κοινωνικής προκατάληψης έχουν αναπόφευκτες συνέπειες. Αλλά εκεί δεν τελειώνει η επιρροή τους. Ακόμα και σε μια κουλτούρα, τα ονόματα μπορεί να είναι κοινά ή σπάνια, μπορούν να έχουν ορισμένες θετικές ή αρνητικές χροιές ως προς το νόημά τους και μπορούν να θεωρηθούν ελκυστικά ή μη ,μοντέρνα ή να προκαλούν αντιπάθεια, αν και αυτές οι απόψεις μπορούν να αλλάξουν με την πάροδο του χρόνου και της μόδας. Με τη σειρά τους, αυτά τα χαρακτηριστικά των ονομάτων επηρεάζουν αναπόφευκτα τον τρόπο με τον οποίο μας συμπεριφέρονται οι άλλοι και το πώς νιώθουμε για τον εαυτό μας.

Μια μελέτη της δεκαετίας του 2000 με επικεφαλής τον Αμερικανό ψυχολόγο Jean Twenge, διαπίστωσε ότι, ακόμη και μετά τον έλεγχο για το οικογενειακό υπόβαθρο και τη γενική δυσαρέσκεια για τη ζωή, τα άτομα που δεν τους άρεσε το όνομά τους έτειναν να προσαρμόζονται δύσκολα στις ψυχολογικές καταστάσεις. Αυτό συνέβη πιθανότατα είτε επειδή η έλλειψη εμπιστοσύνης και αυτοεκτίμησης οδήγησε στο να μην τους αρέσει το όνομά τους ή το να μην τους αρέσει το όνομά τους συνέβαλε στην έλλειψη αυτοπεποίθησης. «Το όνομα γίνεται σύμβολο του εαυτού», έγραψε ο Twenge.

jenny.gr

Τον τρόπο με τον οποίο τα ονόματα επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο μας αντιμετωπίζουμε οι άλλοι, εξέτασε μια γερμανική μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2011, στην οποία ρωτήθηκαν οι χρήστες ενός ιστότοπου γνωριμιών εάν επέλεγαν να μιλήσουν με κάποιο υποψήφιο ραντεβού με βάσει του ονόματος του. Ο Jochen Gebauer, που εδρεύει τώρα στο Universität Mannheim και οι συνάδελφοί του, συμπεριλαμβανομένου του Wiebke Neberich, διαπίστωσαν ότι άτομα με ονόματα που θεωρούνταν μη μοντέρνα τότε, όπως το Kevin, ήταν πιο πιθανό να απορριφθούν, σε σύγκριση με άτομα με πιο μοντέρνα ονόματα, όπως το Alexander. 

Άλλες πρόσφατες έρευνες έχουν επίσης μελετήσει τις επιβλαβείς συνέπειες του να έχεις ένα μη δημοφιλές ή με αρνητική χροιά όνομα. Ο Huajian Cai και οι συνάδελφοί του στο Ινστιτούτο Ψυχολογίας στο Πεκίνο πρόσφατα εξέτασαν τα ονόματα εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων κατηγορούμενων για εγκλήματα. Διαπίστωσαν ότι, ακόμη και μετά τον έλεγχο της επίδρασης των δημογραφικών παραγόντων του παρελθόντος τους, τα άτομα με ονόματα που θεωρούνται λιγότερο δημοφιλή ή έχουν περισσότερες αρνητικές υποδείξεις είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν διαπράξει το έγκλημα. Αυτή η τάση προς εγκληματική συμπεριφορά συμβαδίζει με την αντίληψη ότι ένα αρνητικά σημαινόμενο ή μη δημοφιλές όνομα μπορεί να οδηγήσει στην  κοινωνική απόρριψη του φέροντος του και να αυξήσει τις πιθανότητες ανάπτυξης μιας δυσάρεστης προσωπικότητας.

jenny.gr

Τέλος, ενώ ένα λιγότερο κοινό όνομα μπορεί να είναι δυσμενές βραχυπρόθεσμα, αυξάνοντας τον κίνδυνο απόρριψης, θα μπορούσε να έχει πλεονεκτήματα μακροπρόθεσμα, προσδίδοντας μια αίσθηση μοναδικότητας. Μια άλλη μελέτη από τον Cai και την ομάδα του στο Ινστιτούτο Ψυχολογίας του Πεκίνου, διαπίστωσε ότι το να έχετε ένα πιο σπάνιο όνομα σχετίζεται με αυξημένες πιθανότητες να έχετε μια πιο ασυνήθιστη καριέρα, όπως αυτή του σκηνοθέτη ή του κριτικού.

Στην αρχή της ζωής, μερικοί άνθρωποι μπορεί να αντλήσουν μια αίσθηση μοναδικής ταυτότητας από τα σχετικά μοναδικά ονόματά τους. Αυτή η αίσθηση τροφοδοτεί ένα «κίνητρο διακριτικότητας» που τους οδηγεί να βρουν μια ασυνήθιστη καριέρα που ταιριάζει με την ταυτότητά τους. Αυτό φαίνεται να θυμίζει κάπως τον λεγόμενο «ονομαστικό ντετερμινισμό» - την ιδέα ότι η έννοια των ονομάτων μας επηρεάζει τις αποφάσεις της ζωής μας. Το να έχουμε ένα ασυνήθιστο όνομα μπορεί να μας διαμορφώσει και να μας κάνει πιο δημιουργικούς και ανοιχτόμυαλους, σύμφωνα με έρευνα του Zhu στο κρατικό πανεπιστήμιο της Αριζόνα και των συναδέλφων του.
 

Δείτε ακόμη:

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits

jenny.gr

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.