WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

6 σημάδια που δείχνουν ότι αυτή η φιλία είναι τοξική


29 Ιουνίου 2021

6 σημάδια που δείχνουν ότι αυτή η φιλία είναι τοξική
Οι λεγόμενοι τοξικοί άνθρωποι συνυπάρχουν με εμάς και βρίσκονται παντού γύρω μας. Ίσως αυτήν εδώ τη στιγμή να έχετε κάποια υποψία

Οι λεγόμενοι τοξικοί άνθρωποι συνυπάρχουν με εμάς και βρίσκονται παντού γύρω μας. Ίσως αυτήν εδώ τη στιγμή να έχετε κάποια υποψία. Είναι αυτό το είδος του ανθρώπου που στο άκουσμα της δικής σας καλημέρα, ένα όμορφο και ηλιόλουστο πρωινό θα βρει την ευκαιρία να σας πει το πόσο άσχημα νιώθει ή το πόσο δύσκολα ξύπνησε. 

Είναι εκείνος που έχει την ικανότητα να σας σχολιάζει αρνητικά λέγοντας πως νοιάζεται για εσάς. Είναι εκείνος που συνεχώς εντοπίζει ή δημιουργεί αρνητικά στοιχεία μέσα στην καθημερινότητα και τα εκφράζει στους άλλους σε καθιερωμένη βάση χωρίς να προσπαθεί να τα αλλάξει ή να τα βελτιώσει έστω και στο ελάχιστο.

Για να μπορέσετε όμως να έχετε μια πιο ξεκάθαρη εικόνα, ακολουθούν σημάδια που δείχνουν ότι αυτός ο φίλος δεν σας ωφελεί.

Ποτέ δεν ρωτάει τι κάνετε. Εάν έχετε έναν φίλο που μιλάει πάντα για τον εαυτό του, μπορεί να υποθέσετε ότι απλά είναι εγωκεντρικός. Όμως αν αυτό συμβαίνει συνέχεια μπορεί να είναι εξαντλητικό για εσάς και να σας ρουφάει όλη την ενέργεια. 

Σας κριτικάρει συνέχεια. Εάν πείτε στο φίλο σας ότι δεν θέλετε να ακούσετε τη γνώμη του, αλλά εκείνος συνεχίζει να σας κριτικάρει, τότε αυτό είναι ασέβεια. Ένας πραγματικός φίλος λέει πάντα την αλήθεια, αλλά θα αφήσει επίσης το θέμα όταν του ζητήσετε.

Πάντα προσπαθεί να σας ξεπεράσει. Μήπως έχετε έναν φίλο που προσπαθεί πάντα είναι καλύτερος από εσάς; Τότε υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να σας ζηλεύει ή να είναι ανασφαλής, αλλά σίγουρα είναι τοξικός.

Σας αφήνει συναισθηματικά αποστραγγισμένους. Ο χρόνος που ξοδεύετε με έναν πραγματικό φίλο θα πρέπει να σας κάνει να νιώθετε ενθουσιώδεις και χαρούμενους. Αλλά ένας τοξικός φίλος θα κάνει το αντίθετο, εξαντλώντας σας τόσο συναισθηματικά όσο και σωματικά.

Ξεπερνά τα όρια σας. Ο τοξικός άνθρωπος κάνει πολλά ανεξήγητα και απρόβλεπτα πράγματα. Για παράδειγμα, μπορεί να εμφανιστεί στο σπίτι σας ενώ δεν τον έχετε καλέσει ή ακόμα χειρότερα δεν του έχετε πει που μένετε. 

Είναι υποκριτής. Η υποκρισία του αυτή κρύβεται πίσω από τα ψέματα του και στην υπερβολική εγωπάθεια που τον διακατέχει.

Τέλος μη ξεχνάτε ότι οι άνθρωποι που σας φθονούν και είναι μίζεροι σας κρατάνε πίσω και δεν υπάρχει νόημα να είναι δίπλα σας. Όλοι μας έχουμε ανάγκη από ανθρώπους που διψούν για ζωή.

Δείτε ακόμα: 10 celebrities που δεν γνώριζες ότι έχουν μεγαλώσει με ανάδοχες οικογένειες

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.