WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Συναισθηματική χειραγώγηση: Όταν οι γονείς δεν σταματούν να ελέγχουν τα ενήλικα παιδιά τους


9 Ιουλίου 2021

Συναισθηματική χειραγώγηση: Όταν οι γονείς δεν σταματούν να ελέγχουν τα ενήλικα παιδιά τους

Οι ψυχολόγοι την αποκαλούν συναισθηματική χειραγώγηση και είναι ένα φαινόμενο ππυ επικρατεί εδώ και πολλά χρόνια.

Περί τίνος πρόκειται; Η συναισθηματική χειραγώγηση είναι ένα είδος ελέγχου και επιρροής που ένα άτομο ασκεί σε ένα άλλο. Το φαινόμενο, εξηγούν οι ειδικοί, είναι ευρέως διαδεδομένο στον κύκλο της οικογένειας. 

Συχνά, παρά το γεγονός ότι τα παιδιά μεγαλώνουν και ζουν τη δικά τους ζωή, οι γονείς τείνουν να παρακολουθούν και να κρίνουν εμμονικά τις πράξεις τους. Συγκεκριμένα, η συναισθηματική χειραγώγηση των γονέων προς τα παιδιά γίνεται μέσω δύο πτυχών.

Τον συναισθηματικό εκβιασμό και τη θυματοποίηση 

"Πώς σκοπεύεις να δουλέψεις σε άλλη πόλη και να με αφήσεις εδώ μόνη;" "Γιατί έχεις σχέση τώρα που σε χρειάζομαι πιο συχνά;" Αυτά είναι μερικά παραδείγματα που εκδηλώνονται μέσω του συναισθηματικού εκβιασμού και της θυματοποίησης.

Πίσω από αυτή τη συμπεριφορά βρίσκεται όχι μόνο ο φόβος της μοναξιάς, καθώς ο γονέας μεγαλώνει, αλλά και η ανάγκη να διατηρεί τη ζωή των παιδιών του υπό έλεγχο. 

Οι ψυχολόγοι περιγράφουν τη συναισθηματική χειραγώγηση ως ένα είδος ιστού αράχνης. Κάτι που όχι μόνο περιορίζει την προσωπική ελευθερία, αλλά επίσης επηρεάζει αρνητικά την ψυχική κατάσταση και τη συμπεριφορά όσων υποφέρουν από αυτήν. Το να κάνουν οι γονείς τα παιδιά τους να αισθάνονται ανεπαρκή, για να έχουν λόγο σε κάθε πτυχή της ζωής τους, κατηγορώντας τα για ορισμένες από τις επιλογές τους, αποτελεί τον ιστό της συναισθηματικής χειραγώγησης.

Από την άλλη μεριά τα παιδιά που δέχονται αυτό το είδος χειραγώγησης, δυσκολεύονται πολύ να την αποφύγουν και πολλές φορές νιώθουν ανεπαρκή, αποκαρδιωμένα και με χαμηλή αυτοεκτίμηση.

Μάλιστα ανάλογα με την ένταση της σχέσης που υπάρχει, δημιουργείται μια σχέση εξάρτησης και ένα συγκεχυμένο σύστημα αξιών.

Όπως λοιπόν γίνεται αντιληπτό όλη αυτή η κατάσταση εκ μέρους του γονέα είναι μεγάλο λάθος και σε πολλές περιπτώσεις βλάπτει ανεπανόρθωτα το μέλλον των παιδιών.
 

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.