WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Απλές τεχνικές για να ηρεμήσετε γρήγορα το μυαλό σας όταν έχετε άγχος 


30 Ιουλίου 2021

Απλές τεχνικές για να ηρεμήσετε γρήγορα το μυαλό σας όταν έχετε άγχος 
Μερικές φορές αισθάνεστε ότι οι απαιτήσεις της ζωής σας πιέζουν τόσο σφιχτά που είναι δύσκολο να αναπνεύσετε και να έχετε ένα ήρεμο μυαλό. 

Μερικές φορές αισθάνεστε ότι οι απαιτήσεις της ζωής σας πιέζουν τόσο σφιχτά που είναι δύσκολο να αναπνεύσετε και να έχετε ένα ήρεμο μυαλό. 


Όλα αυτά μπορούν να οδηγήσουν σε τσουνάμι έντασης. Παρόλα αυτά πολλοί απλά σηκώνουν τα χέρια ψηλά, λέγοντας πως αυτή είναι η ζωή και δεν υπάρχει άλλος τρόπος. 

Κάνουν όμως λάθος γιατί υπάρχουν λύσεις και αποτελεσματικές προσεγγίσεις για την αντιμετώπιση ακόμη και του πιο δύσκολου άγχους. Πρέπει απλά να μάθετε και στη συνέχεια να εξασκήσετε κάποιες βασικές δεξιότητες.

Αυτές είναι οι ίδιες δεξιότητες που χρησιμοποιούνται από τους PJ Πολεμικής Αεροπορίας - και αν δουλέψουν για να βοηθήσουν αυτούς τους τύπους να παραμείνουν ήρεμοι, σίγουρα θα δουλέψουν για εσάς και εμένα.

Δείτε πώς θα ηρεμήσετε γρήγορα το μυαλό σας όταν έχετε άγχος

Γνωρίστε τον εαυτό σας

Οι καλύτεροι μηχανικοί αυτοκινήτων γνωρίζουν κάθε σύστημα ενός αυτοκινήτου μέσα και έξω. Λόγω αυτού, είναι σε θέση να διαγνώσουν και να επισκευάσουν ένα αυτοκίνητο με εξειδικευμένες δεξιότητες.

Οι καλύτεροι καρδιοχειρουργοί έχουν επίσης γνωρίζουν την ανατομία και λειτουργία της καρδιάς και του αγγειακού συστήματος. Αυτές οι γνώσεις επιτρέπουν στους χειρουργούς να επιφέρουν αξιοσημείωτες αλλαγές στην υγεία ενός ατόμου.

Εάν θέλετε να μάθετε πώς να έχετε ένα ήρεμο μυαλό όταν είστε υπό πίεση, είναι σημαντικό να αναπτύξετε επίσης μια εμπεριστατωμένη γνώση του τι σας προκαλεί άγχος.

Ο τρόπος για να αποκτήσετε αυτές δεξιότητες είναι να παρακολουθείτε ποιες καταστάσεις είναι πιο αγχωτικές για εσάς. Αρχίζετε να υποθέτετε αμέσως το χειρότερο; Φαντάζεστε καταστροφικές καταλήξεις ή πιστεύετε ότι θα ταπεινωθείτε; Φαντάζεστε ότι οι αποτυχίες που μπορεί να υποφέρετε θα οδηγήσουν σε μόνιμη αποτυχία;

Γράψτε τους πέντε πιο συνηθισμένους παράγοντες του στρες που σας κρατούν πίσω. Καταγράψτε επίσης τις τυπικές σκέψεις ή αντιδράσεις σας σε αυτές τις αγχωτικές καταστάσεις.

Αν θέλετε να κάνετε αυτό το πρώτο βήμα λίγο παραπάνω, κάντε τα εξής: σκεφτείτε τρόπους που στο παρελθόν πετύχατε να ξεπεράσετε τις αγχωτικές καταστάσεις που μόλις αναφέρατε.

Πρέπει να υπάρχουν στιγμές που έχετε αντιμετωπίσει επιτυχώς το άγχος στο παρελθόν. Προσδιορίστε τι κάνατε για να τα πετύχετε. Κάνατε ένα βήμα πίσω; Μήπως πήρατε λίγα λεπτά και μιλήσατε με έναν φίλο; Ίσως το μόνο που χρειάστηκε για να ηρεμήσει το μυαλό σας ήταν μερικές βαθιές ανάσες.

Μάθετε τεχνικές χαλάρωσης

Υπάρχουν πολλές χρήσιμες τεχνικές χαλάρωσης τις οποίες μπορείτε να επιλέξετε. Θα εξετάσουμε τρεις τεχνικές που οι περισσότεροι άνθρωποι βρίσκουν χρήσιμες και εύκολες να χρησιμοποιηθούν αμέσως.

Διαφραγματική αναπνοή: Το πρώτο από αυτά ονομάζεται διαφραγματική αναπνοή. Και σημαίνει πως όταν αναπνέετε εστιάζετε στη χρήση του διαφράγματός σας. 

Η διαφραγματική αναπνοή αναφέρεται μερικές φορές ως αναπνοή στην κοιλιά (έναντι της αναπνοής στο στήθος). Αυτό συμβαίνει επειδή όταν επικεντρώνεστε στην επέκταση των πνευμόνων σας με τη σύσπαση του διαφράγματος, προκαλεί το στομάχι σας να κινείται ελαφρώς προς τα έξω.

Ο λόγος που η διαφραγματική αναπνοή είναι σημαντική είναι ότι διεγείρει ένα νεύρο που στέλνει σήματα στον εγκέφαλο προκαλώντας μια αίσθηση ηρεμίας.

Γείωση: Αυτή η προσέγγιση επικεντρώνεται στο να ωθήσει κάποιον που έχει χαθεί μέσα σε μια αγχωτική κατάσταση, να επιστρέψει στο «εδώ και τώρα». Μετατοπίζοντας την εστίαση στο παρόν, το άγχος για τις φαντασμένες απειλές αρχίζει να εξασθενεί και οι εντάσεις διαλύονται.

Η γείωση χρησιμοποιείται συχνά για να βοηθήσει άτομα που παλεύουν με το άγχος που προέρχεται από μια ποικιλία πηγών, συμπεριλαμβανομένων κρίσεων πανικού, τραύματος, εργασιακών πιέσεων και πολλά άλλα.

Καθοδηγούμενες εικόνες: Εάν έχετε χάσει τον εαυτό σας, τότε έχετε μια καλή ιδέα για το πώς λειτουργεί η καθοδηγούμενη εικόνα Επικεντρώνει το μυαλό σας σε μια ζωντανή σκηνή που δημιουργεί μια αίσθηση ηρεμίας και αυτοπεποίθησης.

Για να αποκτήσετε αυτή την ικανότητα, πρέπει να περάσετε λίγο χρόνο για να εξασκηθείτε. Το πρώτο βήμα είναι να σκεφτείτε ένα μέρος όπου νιώθετε ηρεμία και έλεγχο. Αυτό μπορεί να συμβαίνει όταν ξαπλώνετε σε μια παραλία με λευκή άμμο, ασχολείστε με ένα μάθημα γιόγκα ή διαβάζετε ένα βιβλίο.

Το επόμενο βήμα είναι να κλείσετε τα μάτια σας και να αρχίσετε να γεμίζετε αυτήν την εικόνα με όσο το δυνατόν περισσότερες λεπτομέρειες. Για άλλη μια φορά, θα θελήσετε να χρησιμοποιήσετε όσο το δυνατόν περισσότερες αισθητηριακές εισόδους.

Για παράδειγμα, αν φανταζόσασταν τον εαυτό σας να κάθεται στη θάλασσα, θα συμπεριλάβετε τη μυρωδιά του αλατιού, την αίσθηση της αύρας στο πρόσωπό σας, τον ήχο των κυμάτων, το χρώμα του ήλιου κ.λπ. Όσο πιο έντονα φαντάζεστε αυτό το μέρος, τόσο ισχυρότερος θα είναι ο αντίκτυπός του στη μείωση του στρες.

Τελικές σκέψεις

Το να παραμείνετε ήρεμοι απέναντι στο έντονο άγχος είναι στα χέρια σας. Οι δεξιότητες που απαιτούνται για να πετύχετε είναι απλές, αλλά απαιτούν να εργαστείτε για την αντιμετώπιση της έντασης.

Η επιτυχία σας σε αυτό το θέμα θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη αίσθηση εμπιστοσύνης και ελευθερίας. Οι στρεσογόνοι παράγοντες δεν θα είναι πλέον εκφοβιστικοί, αλλά αντίθετα θεωρούνται απλές προκλήσεις που μπορείτε να ξεπεράσετε στο δρόμο σας για να φτάσετε σε ένα ήρεμο μυαλό.
 

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.