WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Αυτή είναι η καλύτερη τεχνική για να αντιμετωπίσετε το άγχος


7 Αυγούστου 2021

Αυτή είναι η καλύτερη τεχνική για  να αντιμετωπίσετε το άγχος
Όταν νιώθετε άγχος ο εγκέφαλός σας προσπαθεί να σας πει ότι κινδυνεύετε.

Όταν νιώθετε άγχος ο εγκέφαλός σας προσπαθεί να σας πει ότι κινδυνεύετε. Στην πραγματικότητα, προσπαθεί να σας πει ότι κινδυνεύετε ακριβώς αυτό το δευτερόλεπτο και ότι πρέπει να κάνετε κάτι γι 'αυτό αμέσως για να είστε ασφαλείς.

Οι περισσότεροι άνθρωποι όταν νιώθουν άγχος κάνουν κάτι για να νιώσουν καλύτερα. Και αυτό είναι σίγουρα κατανοητό, γιατί όταν ανησυχείτε, θέλετε να κάνετε κάτι για να νιώσετε ασφαλείς. Το πρόβλημα είναι ότι παρόλο που αυτό μπορεί να λειτουργήσει τη δεδομένη στιγμή, δημιουργεί περισσότερο άγχος αργότερα.

Η βραχυπρόθεσμη αποφυγή του άγχους οδηγεί σε μακροπρόθεσμη διατήρηση του άγχους. Για να το πούμε με απλά λόγια, όταν κάνετε κάτι για να λύσετε το άγχος, ο εγκέφαλός σας μαθαίνει ότι αυτό που νόμιζε ότι ήταν επικίνδυνο ήταν όντως επικίνδυνο και ότι ο μόνος λόγος που επιβιώσατε ήταν επειδή ο εγκέφαλός σας σας έδωσε σήμα και κάνατε κάτι γι΄αυτό.

Ποιο είναι λοιπόν το καλύτερο πράγμα που πρέπει να κάνετε για την αντιμετώπιση του άγχους; Είναι απλό: τίποτα.

Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε όταν νιώθετε αγχωμένοι είναι να μην κάνετε τίποτα. Αντ 'αυτού, προχωρήστε με ό, τι πραγματικά θα κάνατε τη συγκεκριμένη στιγμή και να είστε απορριπτικοί απέναντι στο άγχος. 

Αυτό είναι φυσικά πολύ δύσκολο να γίνει όταν ο εγκέφαλός σας, φωνάζει ότι υπάρχει ένας πραγματικά μεγάλος κίνδυνος ακριβώς μπροστά σας. Αλλά τα καλά νέα είναι ότι αν δεν κάνετε τίποτα, ο εγκέφαλος είναι θα φιλτράρει το άγχος.

Φανταστείτε ότι είστε ο διευθυντής μιας μεγάλης εταιρείας και ας υποθέσουμε ότι ο αντιπρόεδρος έρχεται και σας λέει: «Έχουμε ένα μεγάλο πρόβλημα στο εργοστάσιο! Πολλά μηχανήματα έχουν χαλάσει! Χρειαζόμαστε τη βοήθειά σας, για το τι πρέπει να κάνουμε»

Ας πούμε ότι η απάντησή σας είναι: «Ω, αυτό ακούγεται σαν μεγάλο πρόβλημα. Αυτό είναι πραγματικά σημαντικό, οπότε θα ακυρώσω τα σχέδιά μου και θα κατέβω στο εργοστάσιο μαζί σας για να βοηθήσω στην επίλυση αυτού του προβλήματος».  Την επόμενη φορά που θα υπάρξει πρόβλημα στο εργοστάσιο, τι θα κάνει ο αντιπρόεδρος της κατασκευής; Θα σας ζητήσει και πάλι να λύσετε το πρόβλημα. 

Τώρα ας πούμε ότι συμβαίνει το ίδιο πράγμα, αλλά έχετε διαφορετική απάντηση. Ο αντιπρόεδρος της κατασκευής έρχεται και σας λέει: «Έχουμε ένα μεγάλο πρόβλημα στο εργοστάσιο! Πολλά μηχανήματα έχουν χαλάσει! Χρειαζόμαστε τη βοήθειά σας, για τι πρέπει να κάνουμε» Τώρα ας υποθέσουμε ότι η απάντησή σας είναι: «Ε, αυτή είναι η δουλειά σου, έχω πιο σημαντικά πράγματα να ασχοληθώ τώρα. Μπορείτε να το λύσετε και μόνοι σας.»

Την επόμενη φορά που θα υπάρξει πρόβλημα στο εργοστάσιο, τι θα κάνει ο αντιπρόεδρος; Δεν πρόκειται να σας ενοχλήσει, θα κρατήσει το πρόβλημα για τον εαυτό του και θα το λύσει μόνος του.

Ο εγκέφαλός σας λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο: όταν ασχολείστε με το άγχος, υποθέτει ότι η κατάσταση είναι πραγματικά σημαντική. Έτσι στο μέλλον θα θελήσει να τραβήξει ακόμα περισσότερο στην προσοχή σας, δημιουργώντας πιο πολύ άγχος. 
Όταν όμως σταματήσετε να δίνετε σημασία, υποθέτει ότι η κατάσταση δεν είναι τόσο σημαντική και σταματά να τραβάει την προσοχή σας σε παρόμοιες καταστάσεις στο μέλλον.

Αυτή είναι η τέχνη του να μην κάνετε τίποτα όταν νιώθετε άγχος. Δοκιμάστε το για λίγο και δείτε τι θα συμβεί: όταν ο εγκέφαλός σας, σας προκαλεί άγχος και επιμένει ότι είναι πραγματικά σημαντικό και πρέπει να κάνετε κάτι γι 'αυτό αμέσως ... δείτε τι θα συμβεί αν το αγνοήσετε και επιστρέψετε σε ό, τι πραγματικά κάνατε στην παρούσα στιγμή. 

Ανακατευθύνετε την προσοχή σας μακριά από το άγχος. Με την πάροδο του χρόνου, αν το κάνετε αυτό με συνέπεια, ο εγκέφαλός σας θα αρχίσει να φιλτράρει το άγχος. 
 

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.