WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

6 τεχνικές καταπολέμησης του άγχους σε 5 δευτερόλεπτα


The Jennettes

29 Αυγούστου 2021

stress
Σίγουρα γνωρίζετε καλά το συναίσθημα του άγχους. Η καρδιά σας χτυπάει δυνατά, η αναπνοή σας γίνεται ρηχή, το μυαλό σας αρχίζει να γυρνάει. Αρκετά άσχημη αίσθηση σωστά; Ευτυχώς, υπάρχουν 6 τεχνικές που μπορούν να σας ανακουφίσουν από τα συμπτώματα αυτά και χρειάζονται 5 μόνο  δευτερόλεπτα από το χρόνο σας. 

Σίγουρα γνωρίζετε καλά το συναίσθημα του άγχους. Η καρδιά σας χτυπάει δυνατά, η αναπνοή σας γίνεται ρηχή, το μυαλό σας αρχίζει να γυρνάει. Αρκετά άσχημη αίσθηση σωστά; Ευτυχώς, υπάρχουν 6 τεχνικές που μπορούν να σας ανακουφίσουν από τα συμπτώματα αυτά και χρειάζονται 5 μόνο  δευτερόλεπτα από το χρόνο σας. 

1. Πάρτε μια βαθιά ανάσα

Ακούγεται αρκετά απλό αλλά εξαιρετικά αποτελεσματικό. Η αντιμετώπιση του ξαφνικού άγχους, από ένα τηλεφώνημα γεμάτο άσχημα νέα, μια ανάθεση της τελευταίας στιγμής από το αφεντικό σας ή μια διαμάχη με τον σύζυγό σας, πυροδοτεί μια σειρά από σωματικά και ψυχικά συμπτώματα που είναι δύσκολο να τα σταματήσετε. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε; Δώστε προσοχή στο μοτίβο αναπνοής σας και κάντε μια προσπάθεια να αρχίσετε να παίρνετε αργές, βαθιές αναπνοές. Αυτό είναι το θεμελιώδες βήμα των ασκήσεων αναπνοής για την ανακούφιση από το άγχος.

«Η αναπνοή μπορεί να αλλάξει τον τρόπο που νιώθουμε επειδή τα συναισθήματα και η αναπνοή είναι στενά συνδεδεμένα», λέει η Emma Seppala, PhD, συγγραφέας του «The Happiness Track» και ψυχολόγος του Πανεπιστημίου του Stanford που έχει κάνει έρευνα για την αναπνοή της γιόγκα. «Μια αποκαλυπτική ερευνητική μελέτη έδειξε ότι διαφορετικές συναισθηματικές καταστάσεις σχετίζονται με διακριτά μοτίβα αναπνοής».

jenny.gr

Σε μια επακόλουθη μελέτη, οι συμμετέχοντες άρχισαν πραγματικά να αισθάνονται τα συναισθήματα που αντιστοιχούσαν σε ένα συγκεκριμένο μοτίβο αναπνοής. «Αυτό το εύρημα είναι επαναστατικό. Μπορούμε να αλλάξουμε το πώς νιώθουμε χρησιμοποιώντας την αναπνοή μας!, λέει η Seppala. Η βαθιά αναπνοή πσρέχει περισσότερο οξυγόνο στον εγκέφαλό σας και μπορεί να μειώσει τα επίπεδα της κορτιζόλης της ορμόνης του στρες. 

2. Πείτε ευχαριστώ

Όταν το άγχος σας επιτίθεται, μπορεί να αισθανθείτε ότι ολόκληρος ο κόσμος σας καταρρέει. Τότε υπενθυμίστε στον εαυτό σας οτιδήποτε καλό έχετε στη ζωή σας και νιώστε ευγνωμοσύνη γι’αυτό. Οι μελέτες δείχνουν ότι οι τεχνικές ευγνωμοσύνης, όπως η καταμέτρηση των πραγμάτων για τα οποία αισθάνεστε ευλογημένοι, μπορούν να μειώσει σημαντικά το άγχος. Εκείνοι που χρησιμοποιούν καθημερινά τέτοιου είδους τεχνικές έχουν υψηλότερα επίπεδα θετικών συναισθημάτων, ικανοποίησης από τη ζωή, ζωτικότητας, αισιοδοξίας και χαμηλότερα επίπεδα κατάθλιψης και άγχους.

jenny.gr

Το να καλλιεργήσετε μια αισιόδοξη νοοτροπία μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε μια θετική διάθεση. Όταν είστε θετικοί και ευγνώμονες, μπορείτε να χειριστείτε καλύτερα τις δύσκολες καταστάσεις.

3. Βρείτε το ευτυχισμένο μέρος σας

Αποδράστε από μια αγχωτική κατάσταση με το να θυμηθείτε ένα αγαπημένο μέρος διακοπών ή ένα μέρος όπου αισθάνεστε άνετα και σαν στο σπίτι σας. Φροντίστε να λάβετε υπόψη κάθε λεπτομέρεια του αγαπημένου σας μέρους, όσο πιο λεπτομερής είναι η οπτικοποίησή σας, τόσο περισσότερο χτυπάει το άγχος. Μπορεί να είναι ένα όμορφο σημείο στην παραλία. Σκεφτείτε την λευκή βελούδινη άμμο, τα γαλάζια νερά της θάλασσας, τον ήχο των κυμάτων, την αίσθηση του ήλιου, εσάς να περπατάτε κατά μήκος του νερού. Μπορείτε επίσης να το συνδέσετε με ένα μάντρα τριών λέξεων όπως μπλε-θάλασσα-νερό.

jenny.gr

4. Διορθώστε τη στάση σας

Μία κακή στάση μπορεί να είναι ένα εξωτερικό σημάδι άγχους, για να μην αναφέρουμε ότι εντείνει το στρες που αισθάνεστε. Οι άνθρωποι που είναι υπερβολικά στρεσαρισμένοι συχνά σωματοποιούν τις ανησυχίες τους. Όσοι μάχονται με το άγχος έχουν συνήθως κακή στάση ή βασανίζονται από πόνους. Συχνά σκύβουν όταν κάθονται ή γέρνουν το σώμα τους προς τα εμπρός με σηκωμένους τους ώμους καθώς προχωρούν ή κάνουν δουλειές, σαν να κουβαλούν το εσωτερικό βάρος τους στην πλάτη. 
Όταν αισθάνεστε αγχωμένοι, αφιερώστε μερικά δευτερόλεπτα για να ελέγξετε τη στάση σας και να καθίσετε ευθεία (όπως σας έλεγε η μητέρα σας), μπορεί να σας βοηθήσει να αισθανθείτε καλύτερα. Οι μελέτες δείχνουν ότι η κακή στάση του σώματος σχετίζεται με το άγχος, την κατάθλιψη, την αδυναμία και την ευερεθιστότητα, οπότε ψηλά το πηγούνι και πίσω οι ώμοι.

jenny.gr

5. Τεντώστε τους μυς σας

Μπορεί να μην το καταλαβαίνετε, αλλά όταν είστε αγχωμένοι, κάθε μυς στο σώμα σας σφίγγεται. Το να αφιερώσετε λίγο χρόνο για να το αναγνωρίσετε και να χαλαρώσετε κάθε μέρος του σώματός σας μπορεί να σας βοηθήσει. Τα συνήθη σημεία που συγκεντρώνεται το στρες είναι το σαγόνι, ο λαιμός, οι ώμοι, η πλάτη και το στομάχι.

Η Τεχνική Άμεσης Χαλάρωσης ξεκινά με μια σκόπιμη σύσφιξη ολόκληρου του σώματος, ξεκινώντας από τα δάχτυλα των ποδιών μέχρι την περιοχή του κεφαλιού και συνεχίζει με μία ακαριαία χαλάρωση της έντασης που έχει συγκεντρωθεί. Είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος να αποκτήσετε συνειδητοποίηση των μυών σας και να απελευθερώσετε το άγχος πολύ γρήγορα. Ενώ το κάνετε αυτό, κάντε επίσης εικόνα όλο το αρνητικό συναίσθημα και την ένταση να φεύγουν από το σώμα σας. 

jenny.gr

6. Shake it off

Στρεσαρισμένοι; Μπορείτε κυριολεκτικά να το αποτινάξετε. Στην Αφρική και άλλους πολιτισμούς, η θεραπεία τινάγματος χρησιμοποιείται ως συναισθηματική θεραπεία, απομακρύνοντας την αντιληπτή απειλή φόβου, αμφιβολίας ή ανησυχίας. Την επόμενη φορά λοιπόν, που θα βρεθείτε συναισθηματικά φορτισμένοι εξαιτίας μιας συγκεκριμένης κατάστασης που σας επηρεάζει τη ζωή, φανταστείτε τον άγχος να χτυπά το σώμα σας και αρχίστε να τινάζεστε από τα πόδια μέχρι την κορυφή του κεφαλιού σας. Φανταστείτε ένα ζώο να τινάζεται μετά την έξοδό του από το νερό και χρησιμοποιήστε το κούνημα ως απελευθέρωση των συναισθηματικών προσκολλήσεων που σας προκαλούν άγχος. Αν αρχίσετε να γελάτε κατά τη διάρκεια αυτής της τεχνικής δεν πειράζει, εξάλλου το γέλιο είναι πάντα ένα εξαιρετικό boost διάθεσης και ενδορφίνης!

jenny.gr

Δείτε ακόμη: Οι ειλικρινείς αντιδράσεις γυναικών στο άκουσμα της έκφρασης «είσαι πολύ όμορφη» 

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits

jenny.gr

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.