Γιατί οι περισσότεροι άντρες δεν παίρνουν άδεια πατρότητας

Πέμπτη, 16 Σεπτεμβρίου 2021

Κάθε εργαζόμενος πατέρας δικαιούται άδεια πατρότητας. Γιατί όμως οι περισσότεροι άντρες δεν την παίρνουν; 

Ο αριθμός των χωρών στις οποίες η άδεια πατρότητας είναι κατοχυρωμένη από τη νομοθεσία έχει υπερδιπλασιαστεί σε περίπου 90 τα τελευταία 20 χρόνια. Και σε παγκόσμιο επίπεδο, τουλάχιστον τέσσερις στους 10 οργανισμούς θεωρείται ότι παρέχουν άδεια με αποδοχές. Ωστόσο, το ποσοστό των αντρών που παίρνουν άδεια εργασίας όταν γεννηθεί το παιδί τους είναι μικρό. 

Οι περισσότεροι επικαλούνται φόβους επαγγελματικής διάκρισης, απώλειας μισθολογικών αυξήσεων και προαγωγών, περιθωριοποίησης ή ακόμη και χλευασμού. Οι ακαδημαϊκοί θεωρούν ότι αυτές οι ανησυχίες οφείλονται στα βαθιά ριζωμένη στερεότυπα σχετικά με το φύλο.

Και ενώ πλέον οι γυναίκες θεωρούνται το ίδιο ικανές με τους άντρες, εξακολουθούν να θεωρούνται πιο κατάλληλες για τον ρόλο της φροντίδας των παιδιών. Ενώ από την άλλη μεριά οι άντρες εξακολουθούν να θεωρούνται πιο ισχυρογνώμονες και ανταγωνιστικοί. Γι αυτό και όσοι παίρνουν γονική άδεια μπορεί να αντιμετωπίσουν αντιδράσεις και να θεωρηθούν ως αδύναμοι, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε δυσμενείς συνέπειες στην εργασία, όπως να υποβαθμιστούν ή να μην ληφθούν σοβαρά υπόψη

Επίσης πολλές γυναίκες μπορούν να υποστηρίξουν τα στερεότυπα για το φύλο και να αποθαρρύνουν τους συντρόφους τους να λάβουν γονική άδεια, επειδή πιστεύουν ότι δεν είναι ικανοί να φροντίσουν 

Οι άνδρες, φυσικά, γνωρίζουν αυτές τις πιθανές συνέπειες και αυτό θα μπορούσε σίγουρα να συμβάλει στο να αποφασίσουν να μην πάρουν γονική άδεια, ακόμη και αν προσφέρεται. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι πατέρες χωρίς ηγετική θέση ήταν πολύ πιο πιθανό να πάρουν άδεια σε σχέση με τους συνομηλίκους τους που ήταν διευθυντές. 

Τέλος οι ειδικοί στο χώρο εργασίας προειδοποιούν ότι η τεράστια αβεβαιότητα που δημιουργήθηκε από την πανδημία -και συγκεκριμένα το άγχος γύρω από την ασφάλεια της εργασίας-είναι πιθανό να έχει επιδεινώσει τις ανησυχίες των εργαζομένων σχετικά με την άδεια πατρότητας.