WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

6 τρόποι για να βελτιώσετε την ψυχική σας υγεία


7 Οκτωβρίου 2021

6 τρόποι για να βελτιώσετε την ψυχική σας υγεία

Τα θέματα της ψυχικής υγείας εξακολουθούν να αποτελούν ταμπού για την κοινωνία μας, όμως ευτυχώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι μιλούν για τους αγώνες τους και αναζητούν βοήθεια.

Πολλές φορές, δεν χρειάζεται να περιμένουμε να επιδεινωθεί η ψυχική μας υγεία για να λάβουμε μέτρα για τη βελτίωσή της.

Δείτε τι μπορείτε να κάνετε.

Ξεκινήστε να γράφετε σε ένα τετράδιο ή στο word του υπολογιστή σας.

Το γράψιμο είναι μια απλή δραστηριότητα η οποία μπορεί να σας βοηθήσει να εκφράσετε αυτά που νιώθετε και αυτά για τα οποία  είστε ευγνώμονες. Επίσης σας βοηθάει να πάρετε τον έλεγχο της κατάστασης και να δείτε τη θετική πλευρά των πραγμάτων όταν δε νιώθετε καλά ψυχολογικά. 

Κάντε διαλογισμό.

Ο διαλογισμός έχει μια σειρά από οφέλη που υποστηρίζονται από την επιστήμη. Βοηθά στη βελτίωση της συγκέντρωσης, της εστίασης και μπορεί επίσης να αυξήσει την αυτοεκτίμηση και την αυτογνωσία σας. Επίσης βοηθάει στη διαχείριση του άγχους και της κατάθλιψης. 

Ασκηθείτε 

Η γυμναστική και γενικά η σωματική δραστηριότητα μειώνει την κατάθλιψη, το άγχος, τις εναλλαγές της διάθεσης και έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει την αυτοπεποίθηση καθώς και τη γνωστική ευημερία.

Δραστηριότητες όπως αεροβική, χορός, κηπουρική, τζόκινγκ, μεγάλοι περίπατοι, κολύμπι και ποδηλασία μπορεί να είναι εξαιρετικές επιλογές για να παραμείνετε δραστήριοι και να βοηθήσετε το μυαλό σας.

Βρείτε ένα χόμπι.

Το να περνάτε χρόνο κάνοντας κάτι που πραγματικά σας αρέσει μπορεί να ηρεμήσει το μυαλό σας και να βελτιώσει την ψυχική σας υγεία. Μελέτες δείχνουν ότι όσοι ασχολούντια με ένα χόμπι σε τακτική βάση τους αποτρέπει από το να έχουν άσκημη διάθεση και άγχος.

Μάθετε να λέτε όχι,

Πολλές φορές έχουμε την τάση να λέμε «ναι» μετά από πίεση που έχουμε δεχθεί, με αποτέλεσμα αργότερα να μετανιώνουμε για την απόφαση που πήραμε. Όμως ψυχική σας υγεία είναι πιο σημαντική από οτιδήποτε. 

Ο καλύτερος τρόπος για να νιώθετε ήρεμοι είναι να σταματήσετε να λέτε συνέχεια «ναι» και να ξεκινήσετε να λέτε «όχι» όταν το νιώθετε.  

Ζητήστε βοήθεια

Οι άνθρωποι έχουν αρχίσει σιγά σιγά να μιλούν για τις ψυχικές τους ασθένειες και τα προβλήματά τους χωρίς ντροπή και να ζητούν βοήθεια ή να επηρεάζουν θετικά τους ανθρώπους με τις ιστορίες τους. 

Υπάρχουν όμως ακόμα πολλοί εκεί έξω που φοβούνται και αυτό τους εμποδίζει να ζητήσουν βοήθεια ή να επισκεφτούν έναν ειδικό. Όμως δεν υπάρχει λόγος ούτε να φοβάστε ούτε να ντρέπεστε. Και εάν κάνετε το πρώτο βήμα και ζητήσετε βοήθεια, θα διαπιστώσετε ότι δεν είστε μόνοι. 
 

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.