WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Ο λόγος που ξυπνάμε 3 τη νύχτα και σκεφτόμαστε μόνο τα προβλήματά μας


Κλέλια Φατούρου

14 Οκτωβρίου 2021

Ο λόγος που ξυπνάμε 3 τη νύχτα και σκεφτόμαστε μόνο τα προβλήματά μας

Έχεις ακολουθήσει τη βραδινή σου ρουτίνα, σε έχει πάρει ωραία και γλυκά ο ύπνος, και ξαφνικά, ξυπνάς στα μισά της νύχτας.

Αυτό το περίεργο φαινόμενο του να ξυπνάς κανονικά λες και είναι πρωί ή άκουσες το ξυπνητήρι. Που είναι αδύνατον να επιστρέψεις σε ύπνο βαθύ και το μόνο που σκέφτεσαι είναι όλα τα λάθη που έχεις κάνει και πώς θα μπορούσες να τα είχες διαχειριστεί διαφορετικά. Το πρωί, στο φως της ημέρας, όλα αυτά εξατμίζονται.

Είναι κουραστικό, είναι εξοντωτικό και, κατά βάση, είναι τιμωρητικό. Το μόνο που κερδίζουμε είναι να γεμίζουμε ενοχές και να κουτουλάμε την επόμενη μέρα από τη νύστα. Παρόλα αυτά, υπάρχει επιστημονική εξήγηση. 

Τι συμβαίνει στο σώμα μας στις 3 τα ξημερώματα;

Σε έναν κανονικό βραδινό ύπνο, η νευροβιολογία φτάνει σε σημείο αλλαγής γύρω στις 3 με 4 τα ξημερώματα. Η θερμοκρασία του σώματος ανεβαίνει, το κίνητρο για ύπνο κατεβαίνει, η μελατονίνη φτάνει στο peak και η κορτιζόλη (ορμόνη του άγχους) αυξάνεται για να μας προετοιμάσει για την επόμενη μέρα. Όλα αυτά συμβαίνουν ανεξαρτήτως του φωτισμού του χώρου, συνεπώς δεν μπορούμε να επέμβουμε. Το πιθανότερο είναι ότι θα ξυπνήσουμε πολλές φορές μέσα στη νύχτα, αλλά ελαφριά και ούτε που θα το καταλάβουμε. Όταν όμως προσθέσεις τον παράγοντα άγχος, τα πράγματα δυσκολεύουν. Ξυπνάμε και δεν μπορούμε να ξαναμπούμε σε mode ύπνου.

Το βασικότερο πρόβλημα είναι ότι το μυαλό δεν αναζητά πραγματικά μία λύση μέσα στη νύχτα. Δεν υπάρχουν εξάλλου οι επιλογές της ημέρας. Όταν είσαι μόνος σου και καταστροφολογείς, μπορείς να πάρεις τηλέφωνο έναν φίλο, να κάνεις μία μεγάλη βόλτα ή να μαγειρέψεις. Η νύχτα δεν ενδείκνυται για τίποτα από αυτά. 

Υπάρχει λύση στο πρόβλημα;

Εφόσον το μυαλό και οι σκέψεις παίρνουν το πάνω χέρι, η μόνη λύση είναι να επικεντρωθούμε στις αισθήσεις μας. Να ακούσουμε τον ήχος της ανάσας μας και να διαλογιστούμε για 10 λεπτά. Ένα έξυπνο κόλπο είναι να ανοίξουμε λίγο τα φώτα και να διαβάσουμε. Σε βγάζει από τις μη παραγωγικές σκέψεις. Και πρέπει να θυμόμαστε ότι μπορεί να συμβεί σε όλους μας και είναι ανθρώπινο, ειδικά σε περιόδους υψηλού στρες. Το πιο σημαντικό είναι να μάθουμε να απενοχοποιούμε τον εαυτό μας, μέρα ή νύχτα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.