WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Οι 3 φράσεις που πρέπει να σταματήσουμε να λέμε στους νέους γονείς


Κλέλια Φατούρου

3 Νοεμβρίου 2021

Οι 3 φράσεις που πρέπει να σταματήσουμε να λέμε στους νέους γονείς

Είναι πολλά αυτά που λέμε σε νέους γονείς, παλιούς γονείς, φρεσκοπαντρεμένους, δεσμευμένους ή singles και που που πρέπει κάποια στιγμή να σταματήσουν. 

Η αλήθεια είναι ότι οι περισσότεροι άνθρωποι που δίνουν συμβουλές ή οδηγίες, το κάνουν καλοπροαίρετα γιατί ζούμε σε μία κοινωνία που θεωρείται οκ να μεγαλώνουμε όλοι με τον ίδιο τρόπο τα παιδιά μας. Θεωρείται αποδεκτό να ρωτάς συνέχεια μία single γυναίκα γιατί δεν έχει παντρευτεί και ένα ζευγάρι γιατί δεν έχει κάνει παιδί αφού έχει περάσει τα 30.

Το ότι θεωρούνται κοινωνικά αποδεκτά, δεν σημαίνει ότι θα έπρεπε να υφίστανται. Στην πραγματικότητα, είναι αγένεια να κάνεις υποδείξεις σε μία νέα μαμά ή να κρίνεις τη συμπεριφορά του παιδιού της. Υπάρχει επίσης πιθανότητα να νομίζουμε ότι λέμε κάτι πολύ θετικό, αλλά για τον παραλήπτη να είναι τοξικό.

Οι φράσεις που πρέπει να ξεχάσουμε

Έχουμε ακούσει δεκάδες φορές γυναίκες και άντρες που είναι ήδη γονείς, να λένε το εξής σε νέους: «Απόλαυσε κάθε στιγμή». Αν και ακούγεται γλυκό και θετικό, μπορεί να δημιουργήσει ανάμικτα συναισθήματα σε αυτόν που το ακούει. «Ναι το απολαμβάνω, αλλά υπάρχουν και πολύ δύσκολες μέρες. Πειράζει που δεν χαίρομαι γιατί δεν κοιμάμαι και πρέπει να είμαι 24/7 πάνω από το παιδί;». Απλές σκέψεις που μπορούν να πάνε πολύ βαθιά και να φτάσουν σε επίπεδα μεγάλης ενοχής και φόβου. 

Σε γενικές γραμμές, δεν είναι ανθρωπίνως δυνατό να απολαμβάνεις κάθε στιγμή της μητρότητας και της πατρότητας, όπως δεν απολαμβάνεις και κάθε στιγμή της ημέρας, χωρίς να έχεις παιδιά. Ας αρχίσουμε να μιλάμε ρεαλιστικά και να μην ντρεπόμαστε για τις ώρες που μετανιώνουμε που γίναμε γονείς και που νιώθουμε να βασανιζόμαστε. Δεν έχει να κάνει με το παιδί, αλλά με τη νέα φάση ζωής. Όσο λιγότερο ενοχικά νιώθουμε, τόσο περισσότερο θα μιλάμε και δεν θα εσωτερικεύουμε τον φόβο, τον πόνο και τις δυσκολίες.

Το ίδιο ισχύει και για τις φράσεις «Θα σου λείψει όταν μεγαλώσει» ή «Περνάει τόσο γρήγορα ο καιρός». Προφανώς και ισχύουν όλα αυτά, αλλά υποδηλώνει έμμεσα ότι υπάρχει μόνο ένας σωστός τρόπος μεγαλώματος. Ας δείξουμε περισσότερη ενσυναίσθηση.

Πηγή φωτογραφίας: Unsplash

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.