Η σημασία ενός Care Package για τη γυναίκα με καρκίνο του μαστού και πώς να το φτιάξετε

Τετάρτη, 27 Οκτωβρίου 2021

Υπάρχει μια λέξη που, ευτυχώς, έχει μπει πλέον για τα καλά στο καθημερινό μας λεξιλόγιο και η οποία αποτελεί την πεμπτουσία των ανθρώπινων σχέσεων: η ενσυναίσθηση. Η ικανότητα, δηλαδή, να μπορούμε να αισθανόμαστε τα συναισθήματα του άλλου ανθρώπου σαν να είναι δικά μας και, μέσω αυτής, να κατανοούμε τη συμπεριφορά του και να δημιουργούμε υγιείς συναισθηματικούς δεσμούς.

Τα Care Packages ή Πακέτα Φροντίδας, είναι αυτό που θα λέγαμε, η ενσυναίσθηση σε υλική μορφή. Εμφανίστηκαν το 1946, όταν η ανθρωπιστική οργάνωση CARE (Cooperative for Assistance and Relief Everywhere) έριξε το πρώτο εναέριο πακέτο βοήθειας με τρόφιμα στην Ευρώπη, για να βοηθήσει τους ανθρώπους που κινδύνευαν να πεθάνουν από την πείνα, στον απόηχο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Από τότε μέχρι σήμερα, τα Care Packages μετατράπηκαν σε πακέτα που φτιάχνουμε και στέλνουμε ή δίνουμε οι ίδιοι σε δικούς μας ανθρώπους, γεμάτα με ό,τι μπορεί να χρειάζονται προκειμένου να νιώσουν ανακούφιση, στήριξη, αγάπη.

Ο μήνας Οκτώβριος είναι αφιερωμένος σε μια κατάσταση που απαιτεί όλη την ενσυναίσθηση, τη φροντίδα, τη στήριξη και την αγάπη που μπορούμε να προσφέρουμε: την πρόληψη για τον καρκίνο του μαστού, αλλά και τις γυναίκες που ζούσαν ή ζουν ακόμα με αυτόν. Και κάπως έτσι, σκεπτόμενες εναλλακτικούς τρόπους που μπορούμε να βοηθήσουμε τις γυναίκες του περιβάλλοντός μας που έχουν διαγνωσθεί με καρκίνο του μαστού, τα Care Packages ήρθαν να δώσουν την καλύτερη απάντηση. Ένα ξεχωριστό πακέτο φτιαγμένο με τα χέρια μας, που θα γίνει το πιο πρακτικό αλλά και γεμάτο συναίσθημα δώρο που μπορούμε να κάνουμε στη γυναίκα δίπλα μας που δίνει καθημερινά τον αγώνα της ζωής της.

Κάνοντας μια συνολική έρευνα πάνω στο θέμα και στο τι είναι καλύτερο να συμπεριλάβεις σε ένα πακέτο φροντίδας για ασθενή με καρκίνο του μαστού, καταλήξαμε πως το πιο σημαντικό είναι να παρέχει τη μέγιστη δυνατή υποστήριξη στο δύσκολο αυτό ταξίδι και να περιέχει αντικείμενα για τον καρκίνο του μαστού που η γυναίκα θα μπορεί όντως να χρησιμοποιεί καθημερινά.

Πώς φτιάχνεται, λοιπόν, το κατάλληλο πακέτο φροντίδας για έναν τέτοιο σκοπό;

Κατά τη συναρμολόγησή του, σκεφτείτε διαφορετικούς τρόπους ώστε να κάνετε την παράδοσή του όσο πιο ξεχωριστή γίνεται για την παραλήπτριά του. Μερικές ιδέες:

- Βάλτε όλα τα αντικείμενα σε ένα όμορφο, μεγάλο καλάθι (αν μάλιστα το καλάθι μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί, τόσο το καλύτερο)
- Συμπεριλάβετε οδηγίες για το πότε να ανοίγει το κάθε δώρο και γιατί (πχ ένα δώρο για κάθε χημειοθεραπεία και κάποια γενικής χρήσης για συγκεκριμένες καθημερινές ανάγκες)
- Σημειώστε ότι κάποιο δώρο μπορεί να ανοιχθεί νωρίτερα, αν βιώνει μια ιδιαίτερα δύσκολη μέρα
- Μπορεί να ανοίγει από ένα δώρο κάθε μέρα μέχρι το χειρουργείο, ή ένα κάθε μέρα μετά το χειρουργείο
- Δώστε ένα theme στο πακέτο -πχ ένα χρώμα
- Βάλτε από ένα σημείωμα σε κάθε δώρο με φράσεις όπως “άνοιξέ το όταν έχεις ανάγκη μια αγκαλιά”, “άνοιξέ το σε μια δύσκολη μέρα”, “άνοιξέ το όταν θέλεις να χαμογελάσεις” κλπ.

Τι να περιέχει το πακέτο φροντίδας για μια γυναίκα με καρκίνο του μαστού

Υπάρχουν δεκάδες πράγματα που μπορείτε να βάλετε σε αυτό το πακέτο -όσο πιο επικεντρωμένα στις ανάγκες και την προσωπικότητα της γυναίκας που θα το παραλάβει τόσο το καλύτερο. Μέσα από την έρευνά μας, ωστόσο, καταλήξαμε σε κάποια απαραίτητα αντικείμενα που δεν πρέπει να λείπουν από κανένα breast cancer care package, και αυτό επειδή θα βοηθήσουν αποδεδειγμένα κάθε γυναίκα στην δύσκολη καθημερινότητά της με την ασθένεια.

Παγούρι νερού από ανοξείδωτο μέταλλο ή γυαλί: Θα τη βοηθήσει να μένει ενυδατωμένη μέσα στην ημέρα, ενώ ταυτόχρονα είναι η πιο ασφαλής επιλογή για το περιβάλλον

Μια απαλή κουβέρτα, μεταξωτά μαντήλια και καπέλα: Τα νοσοκομεία και οι αίθουσες που πραγματοποιούνται οι χημειοθεραπείες δεν είναι, συνήθως, τα πιο ζεστά μέρη. Το να έχει τη δική της κουβερτούλα, τα μαντήλια και τα καπέλα της που θα την κρατήσουν ζεστή, θα τη βοηθήσει να νιώθει την απαραίτητη άνεση και ασφάλεια.

Ανθεκτικά φυτά: Οι ορχιδέες ή τα παχύφυτα με τα χρωματιστά φύλλα, είναι πανέμορφα φυτά που αντέχουν πολύ και που σίγουρα θα της φτιάχνουν τη διάθεση στις δύσκολες μέρες. 

Αντισηπτικό και υγρά μαντηλάκια με όμορφα αρώματα: Η χημειοθεραπεία αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό και, ειδικά στην μετά-πανδεμική εποχή, είναι πιο σημαντικό από ποτέ να έχει πάντα μαζί της εφόδια για να απολυμαίνει τα χέρια της και τις επιφάνειες.

To μαξιλαράκι καρδιάς του Pillow Positive project της COCO-MAT: Σχεδιάστηκε ως βοήθημα για τις γυναίκες που έχουν υποστεί χειρουργική επέμβαση, αντιμετωπίζοντας τον καρκίνο του μαστού. Δίνονται σε γυναίκες στο πρώτο κιόλας μετεγχειρητικό στάδιο, βοηθώντας άμεσα στην ταχύτερη ανάρρωσή τους, καθώς τους επιτρέπει να το κρατούν κάτω από το βραχίονα, απαλύνοντας τον πόνο, βοηθώντας στη μείωση του οιδήματος και προστατεύοντας το σημείο της τομής. Η στήριξη είναι πολύ σημαντική αφού έχει  αναφερθεί από εγκεκριμένους γιατρούς ότι μειώνεται κατά ένα βαθμό η χρήση παυσίπονων και καλυτερεύει η ψυχολογία των ασθενών. Είναι φτιαγμένο από 100% βαμβακερή θήκη  εξασφαλίζοντας απαλή επαφή με το δέρμα, ενώ το γέμισμά του, από πλενόμενο αγνό παρθένο μαλλί, διασφαλίζει την απαιτουμένη υγιεινή.

Σπιτικά κατεψυγμένα γεύματα: Οργανώστε ένα πρόγραμμα με τους φίλους και την οικογένειά της, ώστε να έχει σταθερή παροχή γευμάτων όταν το χρειάζεται, χωρίς να μπαίνει στη διαδικασία να τα ετοιμάζει η ίδια.

Snack bars: Κατά τη διάρκεια των θεραπειών μπορεί  να πεινάσει ή να έχει ξεχάσει να φάει από πριν, λόγω άγχους. Προμηθεύστε την με μια υγιεινή επιλογή που θα φανεί χρήσιμη εκείνη την ώρα.

Μάσκα ύπνου: Μια μάσκα ύπνου θα τη βοηθήσει να κοιμηθεί ή να χαλαρώσει κατά τη διάρκεια της χημειοθεραπείας στο νοσοκομείο.

Καλλυντικά: Επιλέξετε προϊόντα που θα την κάνουν να νιώθει σαν να βρίσκεται σε spa. Lip balm, ενυδατική λοσιόν, σαμπουάν, αφρόλουτρο, κρέμα ημέρας, ενυδατικά face sheets, αρωματικά έλαια κλπ. Προτιμήστε paraben-free/οργανικά προϊόντα για ευαίσθητο δέρμα, καθώς η χημειοθεραπεία μπορεί να κάνει την επιδερμίδα πιο ευαίσθητη απ’ ότι συνήθως.
Βιβλία, ημερολόγια, coloring books: Όλα αυτά είναι εξαιρετικοί αντιπερισπασμοί για να ηρεμεί το μυαλό της, να καταγράφει την εμπειρία της όποτε θέλει ή και να αποδρά εντελώς σε άλλους, λογοτεχνικούς κόσμους.

Συνδρομή σε streaming πλατφορμα: Μια gift card για την streaming υπηρεσία που περιέχει τα πιο αγαπημένα της προγράμματα, θα τη βοηθήσει να περνά τον χρόνο της όσο πιο ξέγνοιαστα γίνεται, είτε στο σπίτι είτε στο νοσοκομείο. 

Σοκολάτες: Μερικές φορές, κάτι γλυκό φτάνει για να σου φτιάξει τη διάθεση. Οι αγαπημένες της μπάρες σοκολάτες ή ένα κουτί με πολυτελή σοκολατάκια, θα κάνει τη δουλειά.

Αυτές είναι μόνο μερικές βασικές προτάσεις. Από εκεί και πέρα, είναι στο χέρι σας να δημιουργήσετε το πιο όμορφο, ουσιαστικό και ξεχωριστό care package για τις αγωνίστριες της ζωής σας.

Λίγα λόγια για το Pillow Positive

Το Pillow Positive, μία από τις σημαντικότερες δράσεις της COCO-MAT, ολοκληρώνει φέτος 10 χρόνια προσφοράς στις μητέρες, τις κόρες, τις αδερφές, τις γυναίκες της ζωής μας. 

Ο καρκίνος του μαστού είναι η συχνότερη μορφή καρκίνου στις γυναίκες. Σύμφωνα με τις στατιστικές, 1 στις 8 γυναίκες θα νοσήσει από καρκίνο του μαστού σε κάποια περίοδο της ζωής της και για την Ελλάδα ειδικότερα, αναφέρονται περίπου 6.000 διαγνώσεις ετησίως.* Τα νούμερα ορίζουν την κοινωνική διάσταση μιας ασθένειας που ωστόσο μπορεί να διαγνωσθεί σε πρώιμο στάδιο και να αντιμετωπιστεί με επιτυχία.

Η COCO-MAT θέλησε να είναι αρωγός σε αυτό το ζήτημα που αφορά κάθε γυναίκα. Μέσω του “Pillow Positive Project” προσφέρει σε γυναίκες που έχουν υποβληθεί σε μαστεκτομή, ένα μαλακό μαξιλάρι σε σχήμα καρδιάς, το οποίο σχεδιάστηκε ειδικά για να απαλύνει τον πόνο και να συμβάλλει στη μείωση του οιδήματος, προστατεύοντας το σημείο της τομής.

Σήμερα, 10 χρόνια αργότερα, συνεργαζόμαστε με 7 ογκολογικά νοσοκομεία στην Ελλάδα, 3 στη Γερμανία και 2 στο Βέλγιο και την Ολλανδία, έχοντας συμβάλλει στη δημιουργία ενός παγκόσμιου κινήματος στήριξης, που μέχρι στιγμής έχει προσφέρει τα ειδικά μαξιλάρια σε περισσότερες από 10.000 γυναίκες.

Όπως, άλλωστε, επισήμανε και στην απαρχή του project o Δρ. Ιωάννης Μισιτζής, τότε επιστημονικός υπεύθυνος, δ/ντής Α’ Χειρουργικής Κλινικής Μαστού στο Αντικαρκινικό Ογκολογικό Νοσοκομείο «Άγιος Σάββας»: «Ο ευφυής σχεδιασμός του μαξιλαριού και ο θελκτικός τρόπος με τον οποίο παρουσιάζεται έχει συμβάλλει στο να γίνει αφενός αποδεκτό από τις γυναίκες και αφετέρου να βοηθήσει σημαντικά στην απάλυνση των συμπτωμάτων τους». 

Φέτος οι γυναίκες της εταιρείας, όλων των ηλικιών, πρωταγωνιστούν στη νέα καμπάνια του Pillow Positive και δίνουν ένα ηχηρό μήνυμα: «μας αφορά όλες». Παράλληλα, τον Οκτώβριο, συμπληρώνοντας 10 χρόνια πολύτιμης δράσης, η COCO-MAT θα προσφέρει μέσω του δικτύου των καταστημάτων της, μαξιλάρια σε σχήμα καρδιάς σε όσες γυναίκες τα έχουν ανάγκη, συνεχίζοντας τον από καρδιάς «διάλογο» ανάμεσα στην προσφορά, την ευαισθητοποίηση και την αλληλεγγύη.