WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Η απλή τακτική για να ξυπνάτε πιο εύκολα κάθε πρωί


The Jennettes

18 Νοεμβρίου 2021

Η απλή τακτική για να ξυπνάτε πιο εύκολα κάθε πρωί
Εάν κάθε πρωί ταυτίζεστε με τον Γκρινιάρη των Στρουμφ, υπάρχει τρόπος για να αρχίσετε να αποχαιρετάτε με ευκολία το αγαπημένο σας στρώμα και τον αποκαλύπτουν οι πιο πετυχημένοι sleep experts στον κόσμο.

Εάν κάθε πρωί ταυτίζεστε με τον Γκρινιάρη των Στρουμφ, υπάρχει τρόπος για να αρχίσετε να αποχαιρετάτε με ευκολία το αγαπημένο σας στρώμα και τον αποκαλύπτουν οι πιο πετυχημένοι sleep experts στον κόσμο.

Δεν συμβαίνει μόνο σε εσάς. Εάν τα τελευταία λεπτά πριν χτυπήσει το ξυπνητήρι και μαζί το βιολογικό σας ρολόι, νιώθετε μεγάλη λύπη που ξεκινά μια ακόμη εξουθενωτική ημέρα μακριά από το μαξιλάρι σας, οι ειδικοί επιμένουν πως βρήκαν τον τρόπο για να ξυπνάτε κάθε πρωί όλο και λιγότερο αναίμακτα. 

Εάν έχετε χάσει το μέτρημα από τις αναβολές αφύπνισης στο κινητό σας, εστιάστε σε όσα επεσήμανε πρόσφατα η Dr. Carleara Weiss γύρω από την αδράνεια που μας κυριεύει από τη μεγάλη μας ανάγκη για περισσότερο ύπνο. Η επιστημονική ονομασία που έχει δοθεί στο φαινόμενο, είναι γνωστή ως "Sleep Inertia" και περιγράφει το συναίσθημα που μας κατακλύζει κάθε φορά που επιχειρούμε να απαγκιστρωθούμε από τη θαλπωρή του κρεβατιού μας. 

Στην πραγματικότητα, όπως περιγράφει η ειδικός: «Η αποχαύνωση που νιώθουμε στην προσπάθεια μας να σηκωθούμε από το στρώμα, δεν είναι μόνο ένα συναίσθημα. Επηρεάζει μέρος της γνωστικής και φυσικής μας ικανότητας, Μελέτες δείχνουν ότι οι γνωστικές μας ικανότητες, όπως η ικανότητα σκέψης, η λήψη αποφάσεων και η μνήμη, όπως και η φυσική μας προετοιμασία, μειώνονται σημαντικά όταν βιώνουμε αυτή την αδράνεια μετά τον ύπνο. Ωστόσο επανερχόμαστε σταδιακά μέσα στη μέρα όσο αυτό το φαινόμενο αρχίζει να ξεθωριάζει». 

Συνήθως, αυτό το φαινόμενο κρατάει από μερικά λεπτά έως και λίγες ώρες, σύμφωνα με τη νευροψυχολόγο και μέλος του πανεπιστημίου Columbia στη Νέα Υόρκη, Sanam Hafeez.

Ένας από τους παράγοντες που επηρεάζουν το πόσο εύκολα ξυπνάτε κάθε πρωί και τη διάρκεια του sleep inertia, είναι το είδος του ήχου που έχετε επιλέξει ως ήχο αφύπνισης, σύμφωνα με μελέτη που έγινε το 2020 στο PLOS One

Oι μελωδικοί ήχοι μειώνουν τον χρόνο που κάνει τον οργανισμό μας να παραμένει αδρανής μετά το ξύπνημα, σύμφωνα με τους ειδικούς οπότε η αγαπημένη σας μουσική μπορεί να γίνει πολύ βοηθητική εάν χτυπάει και ως ξυπνητήρι. Αποφύγετε λοιπόν, τους ενοχλητικούς και αγχωτικούς ήχους και θα δείτε με πόσο περισσότερη όρεξη θα ξυπνάτε κάθε πρωί. 

Αυτή η τακτική είναι η πιο εύκολη και υπόσχεται να κάνει θαύματα στον οργανισμό σας αφού στον πρώτο ήχο του ξυπνητηριού, δημιουργείται ένα αρχικό σοκ σε αυτόν με αποτέλεσμα να αυξάνονται τα επίπεδα των ορμονών που παράγουν στρες και σας ακινητοποιούν.

Μια δοκιμή αλλαγής στον ήχο του ξυπνητηριού σας, θα σας πείσει για τη θεαματική διαφορά στον τρόπο που θα σηκώνεστε πλέον από το αγαπημένο σας στρώμα!

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.