Ο δρ. Jeste από το Πανεπιστήμιο της California και ο Michael Thomas του Πανεπιστημίου του Colorado, εξηγούν ότι πρόκειται για ένα ιδιαίτερα περίπλοκο χαρακτηριστικό της προσωπικότητας του ανθρώπου. Εξαρτάται, μάλιστα, από 7 παράγοντες: την αποδοχή των διαφορετικών απόψεων, την αποφασιστικότητα, τον έλεγχο των συναισθημάτων, τη φιλοκοινωνική συμπεριφορά, την αυτογνωσία, την κοινωνική συμβουλευτική και, σε μικρότερο βαθμό, την πνευματικότητα.
Οι δύο επιστήμονες δημιούργησαν την Κλίμακα Σοφίας (SD-WISE-7) το 2017 και την εξέλιξαν το 2020, προσθέτοντας 21 ακόμη παράγοντες – όλοι τους, σχετίζονταν με την πνευματικότητα. «Η μέτρηση της σοφίας χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο στη μελέτη των παραγόντων που επηρεάζουν την ψυχική υγεία και τη γήρανση. Θέλαμε να δούμε αν μία λίστα με μόνο 7 παράγοντες μπορούσε να είναι αξιόπιστη ως τεστ σοφίας», δήλωσε το Jeste τον φετινό Δεκέμβριο.
Μαζί με τους συνεργάτες του, συγκέντρωσαν για το Psychology Today τη λίστα με τις απαντήσεις που δεν θα έδινε ένας σοφός άνθρωπος στην SD-WISE-7. Στην παρένθεση, βρίσκονται τα στοιχεία της λίστας στα οποία αναφέρεται.
«Έχω την τάση να αναβάλλω τη λήψη σοβαρών αποφάσεων, όσο περισσότερο μπορώ» (Αποφασιστικότητα)
«Αποφεύγω την εσωτερική ανασκόπηση» (Αυτογνωσία)
«Αποφεύγω τις καταστάσεις που ξέρω ότι θα χρειαστεί να προσφέρω βοήθεια» (Φιλοκοινωνική συμπεριφορά)
«Συχνά δεν ξέρω τι να πω στους ανθρώπους που έρχονται για συμβουλές» (Κοινωνική συμβουλευτική)
«Παραμένω ήρεμος υπό πίεση» (Έλεγχος συναισθημάτων)
«Η πίστη μου δίνει εσωτερική δύναμη» (Πνευματικότητα)
Βλέπουμε ότι μόνο οι δύο τελευταίες απαντήσεις δείχνουν ότι ένα άτομο είναι σοφό, όπως η λέξη ορίζεται από τους Jeste και Thomas.
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.