WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Οι 2 πιο σημαντικές ερωτήσεις για τη ζωή που θα έπρεπε να κάνουμε και να μας κάνουν συχνότερα


JTeam

10 Ιανουαρίου 2022

Οι 2 πιο σημαντικές ερωτήσεις για τη ζωή που θα έπρεπε να κάνουμε και να μας κάνουν συχνότερα
Briana Tozour on Unsplash
Φαινομενικά απλές, αυτές οι ερωτήσεις αποκαλύπτουν πολλά για την ψυχική μας υγεία

Υπάρχουν εύκολες ερωτήσεις. Είναι εκείνες στις οποίες ξέρουμε ακριβώς πώς να απαντήσουμε, χωρίς καν να σκεφτούμε. Έχουμε στο μυαλό μας ακριβώς τι θα πούμε. Υπάρχουν όμως κι αυτές που μας κάνουν να κοιτάμε το κενό, χωρίς να μας έρχεται ούτε λέξη. Σύμφωνα με το Psychology Today, οι δύο βασικές ερωτήσεις που πρέπει να κάνουμε σε κάποιον μόλις τον γνωρίζουμε (αν, φυσικά, έχουμε σκοπό να έρθουμε πιο κοντά του) είναι μεταμφιεσμένες – φαινομενικά απλές, μα εξαιρετικά περίπλοκες.

«Νιώθεις ο εαυτός σου;», είναι η πρώτη. Κι αν η απάντηση είναι αρνητική, ακολουθεί μία δεύτερη, πιο ιδιαίτερη. «Αν δεν είσαι 100% ο εαυτός σου, τι είναι αυτό που λείπει για ξανανιώσεις "εσύ";».

Αυτές οι ερωτήσεις αποκαλύπτουν πολλά για τον άλλο τόσο σε εμάς, όσο και στον ίδιο. Συνήθως, επικεντρωνόμαστε στα πολύ επιφανειακά πράγματα – «νιώθω τεράστια κούραση», «είμαι καλά αλλά δεν έχω όρεξη για σεξ», είναι μερικά παραδείγματα. Από κάτω, όμως, κρύβονται βαθύτερες αλήθειες για την ψυχική μας υγεία.

Δυστυχώς, δε μας προσέχουμε όσο θα έπρεπε. Ακόμη κι όταν πρόκειται για τη σωματική υγεία, δεν κάνουμε εξετάσεις παρά μόνο αν εντοπίσουμε σοβαρό πρόβλημα. Αν λιποθυμήσουμε στον δρόμο, για παράδειγμα. Αντίστοιχα, σε ό,τι αφορά την ψυχή μας, το σοβαρό σημάδι που πρέπει να μας οδηγήσει σε κάποιον ειδικό, είναι να πάψουμε να μας αναγνωρίζουμε, να νιώθουμε ότι ο εαυτός μας έχει χαθεί.

Aν βρισκόμαστε σε αυτήν τη θέση, δε χρειάζεται να αποθαρρυνόμαστε. Δεν είναι εύκολο να αναγνωρίζουμε ότι τα πράγματα δεν πηγαίνουν καλά και χρειαζόμαστε βοήθεια. Είναι, όμως, απαραίτητο, να ξέρουμε πότε είμαστε ο εαυτός μας – μόνο έτσι θα καταλάβουμε τι μας λείπει και θα κάνουμε τα βήματα που απαιτούνται για να το αποκτήσουμε.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.