WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Αν έχετε αυτό το χαρακτηριστικό προσωπικότητας, ίσως έχετε βρει το κλειδί για μακροζωία


JTeam

12 Ιανουαρίου 2022

Αν έχετε αυτό το χαρακτηριστικό προσωπικότητας, ίσως έχετε βρει το κλειδί για μακροζωία
Πώς διαχειρίζεσαι το στρες στη ζωή σου; Η απάντηση ίσως κρύβεται εκεί.

Όλοι ξέρουμε ότι όταν το άγχος δεν είναι παραγωγικό, είναι ο εχθρός της σωματικής και ψυχικής υγείας. Σύμφωνα όμως με μελέτη που έγινε τον Νοέμβριο του 2021, υπάρχει ένα ψυχολογικό χαρακτηριστικό της προσωπικότητάς μας που μπορεί να μετριάσει τις συνέπειες του στρες στη ζωή μας και αυτό δεν είναι άλλο από την ικανότητα του να ελέγχουμε τα συναισθήματά μας.

Ομάδα ερευνητών του Yale Stress Center έλαβε δείγματα αίματος από 444 συμμετέχοντες για να εκτιμήσει την επιγενετική (όχι βιολογική) ηλικία με κριτήριο τις χημικές αλλαγές. Όπως διαπίστωσε ο επικεφαλής της μελέτης, Zachary Harvanek: «Όσο μεγαλώνουμε, αυτές οι αλλαγές που συμβαίνουν, είναι ικανές να προβλέψουν τις πιθανότητές μας να αρρωστήσουμε και κατά συνέπεια, να πεθάνουμε».

Σύμφωνα με τα ευρήματα, τα υψηλότερα επίπεδα άγχους αντιστοιχούσαν σε μεγαλύτερη επιγενετική ηλικία, πράγμα το οποίο συνεπάγεται λιγότερη διάρκεια ζωής ανεξάρτητα από παράγοντες όπως το κάπνισμα, ο δείκτης μάζας σώματος κλπ.

Από την άλλη, όπου υπερτερούσε ο αυτοέλεγχος και κυρίως η διαχείριση των συναισθημάτων μειωνόταν σημαντικά η επίδραση του άγχους, αυξάνοντας τις πιθανότητες για μακροζωία.

Όπως υπογραμμίζει ο Dr. Harvanek:

«Αυτό που ξέρουμε με βεβαιότητα είναι ότι ο έλεγχος των συναισθημάτων μας αλλάζει δραστικά τον τρόπο που ο εγκέφαλος και το σώμα μας αντιδρά στο στρες».

Σύμφωνα με μία από τις πολλές θεωρίες, ο συναισθηματικός έλεγχος μειώνει τα επίπεδα της κορτιζόλης που παράγονται από το υπερβολικό άγχος. Το πιο σημαντικό όλων είναι να μπορέσουμε λοιπόν να κυριαρχήσουμε επάνω στα συναισθήματά μας και όχι αυτά σε εμάς.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, όλα εξαρτώνται από τον τρόπο που επιτρέπουμε στα συναισθήματά μας να μπουν στη ζωή μας.

«Η λύση δεν είναι να μην αισθανόμαστε αλλά να μπορούμε να δαμάζουμε ακριβώς αυτό που αισθανόμαστε».

Με αυτό τον τρόπο, ερχόμαστε πιο κοντά στην ανθεκτικότητα χωρίς να επιτρέπουμε στα αρνητικά συναισθήματα να μας καταβάλλουν. Όσα νιώθουμε, είναι ευμετάβλητα. Το μυστικό, σύμφωνα με τους επιστήμονες, για να ζήσουμε παραπάνω είναι να συμφιλιωθούμε με το άγχος, τον θυμό, τη λύπη και κάθε αρνητικό συναίσθημα που μπορεί να εξαλειφθεί αν αντιμετωπιστεί με σωστή διαχείριση και αυτοέλεγχο.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.