WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Η σπάνια συνήθεια που, όσοι την έχουν, πηγαίνουν κάθε μέρα χαρούμενοι στη δουλειά


JTeam

12 Ιανουαρίου 2022

Η σπάνια συνήθεια που, όσοι την έχουν, πηγαίνουν κάθε μέρα χαρούμενοι στη δουλειά
Pexels / Karolina Grabowska
Το πιο πιθανό είναι να εκπλαγείς από τη συνήθεια που μας προτρέπουν να υιοθετήσουμε οι επιστήμονες στον χώρο που δουλεύουμε όταν οι συνάδελφοι είναι προσβλητικοί.

Αν νιώθεις αρκετά συχνά στον χώρο εργασίας σου ότι ο υπεύθυνος ή κάποιοι συνάδελφοι σού φέρονται προσβλητικά ή παραβιάζουν επανειλημμένα τα όρια που τους έχεις θέσει, οι επιστήμονες σε συμβουλεύουν να υιοθετήσεις μια σχετικά σπάνια (και ομολογουμένως δύσκολη στην εφαρμογή της) συνήθεια.

Το «μυστικό όπλο» για να αποφύγεις τις συγκρούσεις και να ανακτήσεις τη χαμένη ηρεμία στο γραφείο, όπως καταλήγουν οι ερευνητές, είναι η δύναμη της συγχώρεσης.

Από έρευνα που διεξήχθη σε 200 εργαζομένους, η συγχώρεση διαπιστώθηκε ότι φέρνει μεγαλύτερη παραγωγικότητα και λιγότερα ψυχικά και σωματικά προβλήματα, όπως πονοκεφάλους και μειωμένη όρεξη για δουλειά. Όσοι είχαν καταφέρει να συγχωρήσουν όσους τους έκαναν να αισθάνονται άσχημα στη δουλειά τους, «ήταν εμφανώς πιο χαρούμενοι».

Η δύναμη της συγχώρεσης πέρα από συνήθεια, έχει γίνει ολόκληρη επιστήμη. Σύμφωνα με έρευνα του Manfred F.R. Kets de Vries, που περιλαμβάνεται στο The Art of Forgiveness: Differentiating Transformational Leaders, «όταν αναπτύσσεις αρνητικά συναισθήματα όπως μίσος για κάποιον στον χώρο που δουλεύεις, εμφανίζεις διαταραχές άγχους που επηρεάζουν αρνητικά το ανοσοποιητικό σου σύστημα και οδηγούν στην κατάθλιψη, το υπερβολικό άγχος, τη νεύρωση, ακόμη και στον πρόωρο θάνατο».

Όπως προσθέτει ο Kets de Vries:

«Αν επιλέξεις τη συγχώρεση για να διαχειριστείς μια επικείμενη σύγκρουση, μειώνεις αυτομάτως τα επίπεδα άγχους και την πίεση του αίματος. Έχει διαπιστωθεί ότι οι άνθρωποι που συγχωρούν πιο εύκολα, τείνουν να έχουν λιγότερα καρδιακά προβλήματα».

Η συγχώρεση δεν κάνει κάποιον να ξεχάσει ό,τι συνέβη, αλλά έχει μια πιο ρεαλιστική ερμηνεία, σύμφωνα με τους επιστήμονες. Επουλώνει τις μνήμες που σε έκαναν να αισθανθείς άσχημα, χωρίς να τις σβήνει. Όπως επισημαίνουν, «διαφέρει από το να αποδέχεσαι και να δικαιολογείς μια απαράδεκτη συμπεριφορά χωρίς να μένεις φυλακισμένος στο παρελθόν. Όταν συγχωρείς, δεν αλλάζεις ό,τι συνέβη αλλά σε βοηθά να αλλάξεις το μέλλον».

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.