WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Τι σημαίνει όταν κάποιος πιάνει επίμονα το αυτί του;


JTeam

14 Ιανουαρίου 2022

Τι σημαίνει όταν κάποιος πιάνει επίμονα το αυτί του;
Όταν κάποιος πιάνει επίμονα το αυτί του, μάλλον μας λέει ψέματα. Ξέρετε τι άλλο όμως, μπορεί να σημαίνει αυτή η συνήθεια;

Σύμφωνα με έρευνες, η συνολική εντύπωση ενός μηνύματος είναι 7% λεκτική, (προκύπτει δηλαδή από λέξεις που χρησιμοποιούμε), 38% φωνητική (ο ήχος της φωνής μας και ο τονισμός) και 55% μη προφορική, (δηλαδή από τη γλώσσα του σώματός μας). Αν θέλετε να καταλάβετε περισσότερα για το άτομο που έχετε απέναντί σας, τότε καλύτερα να παρατηρήσετε προσεκτικότερα τις κινήσεις και τις εκφράσεις του.

Αν το πρόσωπό του, παρόλο που αποτελεί το ισχυρότερο κανάλι μη λεκτικής επικοινωνίας, έχει γίνει ολόκληρος γρίφος κάτω από τη μάσκα μέσα στην πανδημία, καλύτερα να προσέξετε όσα θέλουν να σας πουν οι κινήσεις των χεριών του και ολόκληρου του σώματός του.

Παρόλο που το να αγγίζει κανείς το πρόσωπό του πλέον είναι επίφοβο, τα χέρια μας πηγαίνουν υποσυνείδητα στο πρόσωπο, τα μαλλιά και τα αυτιά μας, σύμφωνα με το πανεπιστήμιο του Maryland.

Όταν κάποιο άτομο πιάνει το αυτί του ενώ του μιλάμε, είναι γνωστό ότι μάλλον λέει ψέματα. Όμως πέρα από αυτό, οι ειδικοί της γλώσσας του σώματος καταλήγουν σε μερικά ακόμη συμπεράσματα που κρύβονται πίσω από αυτή την απλή συνήθεια.

Ειδικότερα, αν κάποιος πιέζει τον λοβό του αυτιού του, είναι σημάδι αναποφασιστικότητας. Σύμφωνα μάλιστα με το Science of the People, αυτή η χειρονομία γίνεται όταν ένα άτομο έχει άγχος και αγωνία για κάτι.

Είναι μάλιστα ένας υποσυνείδητος τρόπος για να μπλοκάρει κανείς αυτό που ξέρει ότι θα ακούσει στη συνέχεια.

Όταν κάποιος πιάνει το αυτί του, πιέζοντάς το, σύμφωνα με τον Ολλανδό ερευνητή του APA PsycNet, Nikolaas Tinbergen, σημαίνει ότι βρίσκεται συνήθως σε έναν τσακωμό και μέσω αυτού του μηχανισμού άμυνας, προσπαθεί να αποφορτιστεί από την ένταση που νιώθει.

Σύμφωνα με το Thriveworks, η συνήθεια αυτή δείχνει ότι το άτομο που την υιοθετεί, δυσκολεύεται πολύ να πάρει μια απόφαση. Ό,τι κι αν συμβολίζει η συγκεκριμένη τακτική, καλό είναι να ελέγχουμε πάντοτε τη γλώσσα του σώματός του απέναντί μας καθώς προδίδει πολλά για τον χαρακτήρα και τα συναισθήματά του.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.