WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Γιατί λατρεύουμε τόσο το χιόνι; 6 επιστημονικοί λόγοι που μας κάνει να νιώθουμε πάλι παιδιά


JTeam

24 Ιανουαρίου 2022

Γιατί λατρεύουμε τόσο το χιόνι; 6 επιστημονικοί λόγοι που μας κάνει να νιώθουμε πάλι παιδιά
H «Ελπίς» μας έκανε να νιώσουμε και πάλι παιδιά και υπάρχει επιστημονική εξήγηση γι' αυτό!

Η Αθήνα τις τελευταίες ώρες μοιάζει βγαλμένη από ταινία κι εμείς σαν βασικοί πρωταγωνιστές, χοροπηδάμε από τη χαρά μας και δεν μαζευόμαστε σπίτι. Κάνουμε τα αγγελάκια, παίζουμε χιονοπόλεμο και πετάμε χιόνι σε περαστικούς και γείτονες που δεν ξέραμε καν ότι τόσο καιρό ζούσαν κοντά μας.

Η κατάλευκη Αθήνα έβγαλε την καλύτερη πλευρά του εαυτού μας και οι επιστήμονες έχουν την εξήγηση γι' αυτό. Κάθε φορά που πιάνετε τον εαυτό σας να χαζογελάει επειδή έπεσε μια χιονονιφάδα ή μια μεγάλη χιονόμπαλα από τον ουρανό, πρέπει να ξέρετε ότι αυτό σας συμβαίνει επειδή το χιόνι:

1. Μεταφέρει χαλαρωτικά vibes

Η σιγαλιά που επικρατεί όταν χιονίζει, έχει ευεργετικές ιδιότητες στην ψυχολογία μας. Όπως έγραφε ο Novala Takemoto: «Το χιόνι που πέφτει αθόρυβα κατά τη διάρκεια της νύχτας, θα γεμίζει πάντα την ψυχή μου με διαύγεια». Ακόμη κι όταν έχουμε πολύ άγχος, η χιονόπτωση έχει σχεδόν μια υπερφυσική δύναμη να μας χαλαρώνει, (ναι, το σώμα, το μυαλό και την ψυχή).

2. Σπάει τη ρουτίνα

Τα meetings στη δουλειά ακυρώνονται, τα σχολεία κλείνουν και η καθημερινότητα παίρνει άλλη κατεύθυνση έστω για μία ημέρα. Αυτό σημαίνει ότι το χιόνι καταστρέφει τη συνήθεια και μας κινητοποιεί ώστε να ενεργοποιήσουμε ξανά όλες τις αισθήσεις μας και να προσέξουμε γύρω μας πράγματα. Να απολαύσουμε τον ζεστό καφέ μας, να χαζέψουμε τα χιονισμένα δέντρα, να φτιάξουμε εκείνον τον χιονάνθρωπο που πάντα θέλαμε.

3. Επαναφέρει παιδικές αναμνήσεις

«Το χιόνι είναι μαζί με την άμμο, από τις φυσικές ουσίες που συνδέονται με την παιδική μας ηλικία και τις πιο χαρούμενες ημέρες της ζωής μας», σύμφωνα με την ψυχολόγο, Sandi Mann. Όπως υποστηρίζει, οι περισσότεροι όταν ήμασταν παιδιά, είχαμε παίξει με το χιόνι οπότε κάθε φορά που χιονίζει, η συναισθηματική μας μνήμη ξυπνά και επαναφέρει όλα τα συναισθήματα που είχαμε βιώσει κάποτε.

4. Μας επιτρέπει να παίξουμε σαν παιδιά

Το χιόνι μας συνδέει με το τώρα, με αυτό που συμβαίνει αυτή ακριβώς τη στιγμή και μας καλεί να παίξουμε σαν να είμαστε μικρά παιδιά χωρίς να μπορούμε να συγκρατήσουμε τον ενθουσιασμό μας. Αυτό μας κάνει αυτομάτως να νιώθουμε πιο ελεύθεροι και χαρούμενοι.

5. Υπενθυμίζει την ομορφιά της φύσης

Πόσες φορές ξεχνάμε να κοιτάξουμε ουσιαστικά γύρω μας; Το ειδυλλιακό τοπίο που συνθέτει το χιόνι, μας κάνει να παρατηρήσουμε κάθε μικρή λεπτομέρεια που κάνει σαγηνευτική τη φύση. Μαθαίνουμε να παρατηρούμε προσεκτικά τα πουλιά, τα δέντρα, το ουρανό. Τα πάντα γύρω μας αποκτούν και πάλι μαγικές διαστάσεις.

6. Κάνει «περιορισμένη» εμφάνιση

Αυτός είναι ίσως και ο λόγος που το εκτιμάμε τόσο πολύ. Το χιόνι είναι ένα αρκετά σπάνιο φυσικό φαινόμενο και ακριβώς αυτό, το κάνει στα μάτια μας πιο πολύτιμο και μοναδικό. Εκτιμάμε περισσότερο την ύπαρξή του ακριβώς επειδή μας επισκέπτεται προσωρινά και δεν θα μας επιτρέψει ποτέ να το βαρεθούμε.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.

TAGS