WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Ο εγκέφαλός μας σκέφτεται διαφορετικά αλλά όχι πιο αργά, όσο μεγαλώνουμε


JTeam

25 Φεβρουαρίου 2022

Ο εγκέφαλός μας σκέφτεται διαφορετικά αλλά όχι πιο αργά, όσο μεγαλώνουμε
pexels
Ο τρόπος, που αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα αλλάζει, όσο μεγαλώνουμε αλλά η ταχύτητα με την οποία το κάνουμε, παραμένει ίδια.

Πολλοί πιστεύουν ότι η επιχειρηματικότητα ξεκινά μόνο από τους νέους και αυτός είναι ένας από τους μεγαλύτερους μύθους που καταρρίπτονται μέσα από μια πρόσφατη έρευνα γύρω από το πώς λειτουργεί ο ανθρώπινος εγκέφαλος με το πέρασμα των χρόνων.

'Αλλωστε υπάρχουν πολλά παραδείγματα που δείχνουν ότι μερικές από τις πιο επιτυχημένες εταιρείες έχουν στηθεί από άτομα που έχουν πατημένα τα 40 και τα 50 και αυτό όπως υποστηρίζει και η έρευνα, σχετίζεται με το γεγονός ότι μπορούμε να έχουμε το ίδιο καινοτόμες και δημιουργικές ιδέες καθώς μεγαλώνουμε.

Όσοι υποστηρίζουν λοιπόν ότι ο εγκέφαλός μας επιβραδύνεται όσο περνούν τα χρόνια, κάνουν μεγάλο λάθος βάσει των ερευνητών που στηρίχθηκαν από 1 εκατομμύριο ανθρώπους για να καταλήξουν σε ασφαλή συμπεράσματα.

Το μυαλό σας είναι ξυράφι, όχι μόνο στα 20

Σε αυτό το σημείο θα ισχυριστείτε ότι σκέφτεστε πολύ διαφορετικά στα 40 σας και σίγουρα πιο βραδύκαυστα από ότι στα 20 σας. Αποφάσεις που πέρνατε πολύ πιο γρήγορα, τώρα απαιτούν πολύ περισσότερο χρόνο αλλά αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι ο εγκέφαλός σας έχει αρχίσει να είναι πιο αργός.

Η έρευνα που έγινε στο πανεπιστήμιο Heidelberg της Γερμανίας και βρίσκεται δημοσιευμένη στο Nature Human Behaviour, στηρίχθηκε σε 1 εκατομμύριο συμμετέχοντες ηλικίας 10- 80 ετών, οι οποίοι κλήθηκαν να συμπληρώσουν μερικά online tasks. Αυτό που εξετάστηκε ήταν η ταχύτητα μέχρι τη λήψη αποφάσεων και ο συνολικός χρόνος που χρειάστηκε ο καθένας μέχρι να καταλήξει σε ένα συμπέρασμα.

Αυτό που έδειξε η έρευνα, είναι ότι γινόμαστε πιο επιφυλακτικοί καθώς μεγαλώνουμε αλλά συνεχίζουμε να σκεφτόμαστε το ίδιο γρήγορα. Πολλοί στα πλαίσια της έρευνας χρειάστηκαν περισσότερο χρόνο για αποφασίσουν, για να είναι ακριβείς, θυσιάζοντας έτσι την ταχύτητα, με την οποία έδιναν την τελική τους απάντηση.

Συμπερασματικά, όσο μεγαλώνουμε σκεφτόμαστε διαφορετικά, όχι πιο αργά, κι αυτό είναι πολύ παρήγορο κάθε φορά που νιώθουμε ότι το μυαλό μας κολλάει και δεν μπορεί να απαντήσει γρήγορα και εύκολα σε κάτι.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.