WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

5 σημάδια που δείχνουν ότι έχετε τοξικούς γονείς και πώς να τους διαχειριστείτε (τώρα που μεγαλώσατε)


JTeam

13 Μαρτίου 2022

5 σημάδια που δείχνουν ότι έχετε τοξικούς γονείς και πώς να τους διαχειριστείτε (τώρα που μεγαλώσατε)
pexels
Ακόμη και ως ενήλικες, ζητάμε πάντα την αποδοχή και την αγάπη των γονιών μας. Ένας τοξικός γονιός όμως πάντα θα βρίσκει τον τρόπο να το εκμεταλλεύεται.

Όταν μεγαλώνουμε σε ένα τοξικό περιβάλλον μπορεί να μας πάρει χρόνια, ακόμη και δεκαετίες για να καταλάβουμε πόσο δυσλειτουργική τελικά ήταν η σχέση με τους γονείς μας.

Αυτό συμβαίνει επειδή η άσχημη συμπεριφορά μπορεί κάποτε να κανονικοποιήθηκε (για κάποιον απροσδιόριστο λόγο) ή επειδή υπήρχε πάντα η ελπίδα πως κάτι θα άλλαζε σύντομα. Η αλήθεια είναι ότι η σχέση με τους γονείς μας δεν σταματά ποτέ να είναι τοξική όσο παρατηρούνται προβληματικές συμπεριφορές. Ναι, ακόμη κι αν έχουμε μεγαλώσει.

Οι γονείς που είναι τοξικοί, συνήθως έχουν ναρκισσιστικά χαρακτηριστικά και είναι αρκετά χειριστικοί. Αν δυσκολεύεστε να αναγνωρίσετε τα σημάδια, τα παρακάτω θα σας βοηθήσουν σίγουρα να καταλάβετε αν και οι δικοί σας γονείς ήταν και συνεχίζουν να είναι τοξικοί ακόμη κι αν έχετε πλέον μεγαλώσει.

1. Σε χειρίζονται για να σε φέρουν με τα νερά τους

Οι τοξικοί γονείς θα εκμεταλλευτούν την αγάπη και την ανάγκη σου για αποδοχή. Αν κάνετε κάτι που στρέφεται εναντίον τους, θα κάνουν τα πάντα για να σας μεταπείσουν και τελικά θα καταφέρουν να σας αλλάξουν γνώμη. Αν ωστόσο δεν αλλάξετε γνώμη, η άσχημη συμπεριφορά από πλευράς τους θα συνεχίζεται όπως και η τοξικότητά τους.

2. Λένε συνεχώς ότι είστε υπερευαίσθητη/ος

Όταν λένε ή κάνουν κάτι που σας πειράζει, σας κατηγορούν ότι είστε υπερευαίσθητη. Με αυτόν τον τρόπο, υποβαθμίζουν τα συναισθήματά σας και σας κάνουν να νιώθετε ότι έχετε κάποιο πρόβλημα. Μόνο που ακόμη κι αν χαρακτηρίζεστε από υπερευαισθησία, πρέπει να ξέρετε ότι τελικά το χαρακτηριστικό σας αυτό είναι υπερδύναμη.

3. Αν διαφωνείτε μαζί τους, ισχυρίζονται ότι δεν τους σέβεστε

Έχετε την άποψή σας και αρνείστε να συμβιβαστείτε με απόψεις που δεν σας βρίσκουν σύμφωνους. Αυτό φυσικά δεν δείχνει ασέβεια όπως θα βιαστούν να πουν οι γονείς σας αλλά σημαίνει ότι έχετε προσωπικότητα και είστε σταθεροί στα πιστεύω σας.

4. Κριτικάρουν μονίμως τον χαρακτήρα σας

Όχι τις πράξεις σας, ούτε τις αποφάσεις σας αλλά τον χαρακτήρα σας. Αν οι γονείς σας βρίσκουν συνέχεια μια πρόφαση για να σας κρίνουν, τότε έχουν δημιουργήσει σίγουρα ένα τοξικό πλαίσιο, στο οποίο έχετε συνηθίσει να συμβιώνετε.

5. Σας κατηγορούν για τα προβλήματά τους

Αν σας κρίνουν συνέχεια για ό,τι τους συμβαίνει αλλά και για αυτά που νιώθουν, τότε μάλλον κάτι δεν κάνουν σωστά μαζί τους αφού τους αρέσει να μεταθέτουν τις ευθύνες πάνω σας χωρίς εσείς να έχετε καμία απολύτως ανάμειξη σε αυτό που τους συμβαίνει.Η συνήθεια αυτή είναι αρκετά συχνή και ανήκει στην τοξικότητα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.