WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Αναρωτιέσαι αν είσαι βαρετός στις παρέες; Έρευνα σου δίνει την απάντηση


JTeam

23 Μαρτίου 2022

Αναρωτιέσαι αν είσαι βαρετός στις παρέες; Έρευνα σου δίνει την απάντηση
pexels
Αν αναρωτιέσαι αν οι άλλοι σε θεωρούν βαρετό, νέα έρευνα σού δίνει την απάντηση

Αν είχατε βρεθεί κάποτε σε ένα τραπέζι ανάμεσα σε άτομα που νιώθατε ότι σας βαριούνται ή έκαναν εσάς να αισθάνεστε ανιαρά μαζί τους, τότε η παρακάτω μελέτη σίγουρα σας ενδιαφέρει.

Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Personality and Social Psychology Bulletin από το πανεπιστήμιο του Essex από τον ερευνητή Wijnand Van Tilburg, εξέτασε πάνω από 500 άτομα μέσα από 5 πειράματα σχετικά με το τι κάνει τελικά ένα άτομο βαρετό.

H έρευνα διαπίστωσε ότι οι «βαρετοί» άνθρωποι ακολουθούνται από στερεότυπα με βάση το επάγγελμά τους, τα χόμπι τους, τα προσωπικά τους γνωρίσματα, ακόμη και με το πού ζουν. Επαγγέλματα όπως αυτά του λογιστή και του τραπεζίτη θεωρήθηκαν από τα πιο βαρετά ενώ τα πιο βαρετά χόμπι θεωρήθηκαν ο ύπνος, η τηλεόραση, η παρατήρηση ζώων και τα μαθηματικά.

Επίσης, ανάμεσα στα βαρετά στοιχεία κάποιου, θεωρήθηκαν η έλλειψη ενδιαφερόντων και χιούμορ, όπως και το να μην εκφράζει την άποψή του και να είναι πάντα αρνητικός. Τα βαρετά άτομα στερεοτυπικά επίσης, ζουν σε μικρές πόλεις σε αντίθεση με όσους ζουν σε μεγάλες πόλεις.

Η έρευνα έδειξε ότι όσοι έχουν «βαρετά» γνωρίσματα, έχουν λιγότερη ζεστασιά σαν άνθρωποι και ικανότητες ενώ σίγουρα το στερεοτυπικό αυτό μοντέλο που τους ακολουθεί, δυσκολεύει την καλλιέργεια των κοινωνικών τους σχέσεων, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.