WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Τραγική αισιοδοξία: Τι είναι και γιατί δεν έχει καμία σχέση με την τοξική θετικότητα


JTeam

4 Μαΐου 2022

Τραγική αισιοδοξία: Τι είναι και γιατί δεν έχει καμία σχέση με την τοξική θετικότητα
pexels
Ο καθημερινός βομβαρδισμός από αψεγάδιαστες εικόνες και ιστορίες επιτυχίας, δεν θα μας κάνει σίγουρα να δούμε πίσω από το καθετί «την πιο φωτεινή πλευρά της ζωής». Γι' αυτό οι ειδικοί προτείνουν να απομακρυνθούμε από την τοξική θετικότητα, εστιάζοντας στην «τραγική αισιοδοξία»

Αν νιώθετε ότι έχετε αρχίσει να χάνετε το νόημα της ζωής αλλά όλοι σας πιέζουν να καταπιέζετε όσα αρνητικά συναισθήματα σας κατακλύζουν και σας οδηγούν στην παραίτηση, προσπαθήστε να μην πέσετε στην παγίδα να υιοθετήσετε την τοξική θετικότητα.

Το μόνο που θα πετύχετε σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι να πιέζετε τον εαυτό σας για να νιώθει πάντα καλά. Δεν θα νιώθει όμως, μόνο θα πιέζεται. Η θεωρία που θέλει τα πάντα στη ζωή να προσεγγίζονται με χαμόγελο και θετική ψυχολογία καταρρίπτεται από την «τραγική αισιοδοξία» που είναι πολύ προτιμότερη να υιοθετούμε ενίοτε, σύμφωνα με τους ψυχολόγους.

Όπως τονίζει το Psychology Today, «Η τραγική αισιοδοξία είναι ο τέλειος τρόπος να ανακτήσουμε τον έλεγχο στο πώς προσεγγίζουμε τη ζωή μας». Ως όρος φαίνεται αρκετά οξύμωρος, αλλά ουσιαστικά φέρνει σε ισορροπία δύο εντελώς διαφορετικά πράγματα που πρωταγωνιστούν στο μυαλό μας: την τραγωδία με την ελπίδα. Με λίγα λόγια, δεν προσπαθεί να μας κάνει να καταπνίξουμε τα αρνητικά μας συναισθήματα και όλη την τραγωδία που θέλουμε να ζήσουμε. Μας κάνει να τα αποδεχτούμε όλα αυτά μέχρι να βρούμε ηρεμία, γαλήνη και κυρίως αισιοδοξία για το μέλλον.

Στην περίπτωση της τοξικής θετικότητας, δεν επιτρέπουμε να εκδηλωθεί κανένα αρνητικό συναίσθημα γιατί το θεωρούμε αποτυχία ή αδυναμία και όλο αυτό έχει άμεση επιρροή στην ψυχολογία μας. Το να μένουμε αισιόδοξοι και να νιώθουμε ευγνωμοσύνη ωστόσο, είναι κάτι πολύ διαφορετικό και δεν σημαίνει ότι υιοθετείται αδιάκοπα.

Όταν προσπαθούμε όμως να εξαλείψουμε κάθε συναίσθημα που μας τρομάζει, τότε αυτό επιστρέφει σε καταπιεσμένη μορφή με αποτέλεσμα να μας κάνει να αισθανόμαστε χειρότερα, σύμφωνα με τους ειδικούς. Η «τραγική αισιοδοξία» βοηθάει σε αυτή ακριβώς την αποφυγή.

Μέσα από αυτή, το άτομο μπορεί να βρει την ελπίδα και το νόημα στη ζωή του, έχοντας πρώτα αναγνωρίσει και βιώσει τον πόνο, τη θλίψη, την απώλεια.

Η τραγική αισιοδοξία, που διατυπώθηκε για πρώτη φορά από τον Αυστριακό ψυχολόγο Viktor Frankl το 1985, μάς βοηθάει να αντιμετωπίζουμε κάθε πρόβλημα με περισσότερη ανθεκτικότητα και να εξελισσόμαστε. Αντί να κατηγορούμε τον εαυτό μας για όσα του συμβαίνουν, τα «αγκαλιάζουμε» και συνειδητοποιούμε ότι κάθε πρόκληση και δυσκολία τελικά ήταν μια ευκαιρία να μάθουμε κάτι ακόμα.

Πώς να υιοθετήσετε την «τραγική αισιοδοξία»:

1. Αν όλα πάνε λάθος, μην προσπαθήσετε να εγκλωβίσετε μέσα σας τα αρνητικά συναισθήματα που ακολουθούν. Μιλήστε σε άτομα που εμπιστεύεστε για το πώς νιώθετε. Θα βοηθήσει πολύ.

2. Αρχίστε να σημειώνετε πότε νιώθετε χαρούμενοι και ευγνώμονες. Τίποτα δεν είναι σταθερό στη ζωή, όλα μεταβάλλονται οπότε όταν γεμίζετε με θετικότητα, απολαύστε το και κυρίως καταγράψτε το.

3. Σκεφτείτε με ποιον τρόπο έχει λειτουργήσει μέχρι σήμερα κάθε επιτυχία αλλά και αποτυχία στη ζωή σας. Ποια είναι τα κατορθώματά σας για τα οποία νιώθετε περηφάνια και αντίστοιχα ποιες αρνητικές εμπειρίες σας βοήθησαν να εξελιχθείτε.

4. Δοκιμάστε τον διαλογισμό. Θα σας βοηθήσει να ζήσετε στο τώρα και να αποδεχτείτε τα καλά και τα κακά που σας φέρνει η ζωή.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.