Το να ξέρεις να ακούς καλά τους άλλους, είναι μία από τις πιο σημαντικές ικανότητες που βελτιώνει σίγουρα τις σχέσεις στη ζωή σου. Αν μιλάς συνέχεια και εκφράζεις τη γνώμη σου χωρίς να ακούς, τότε μάλλον η επικοινωνία είναι μονόπλευρη και δεν καταλήγει πουθενά.
Το πόσο καλά και συχνά ακούς τους άλλους είναι χαρακτηριστικό των πραγματικών ηγετών καθώς δείχνει υψηλό δείκτη νοημοσύνης. Οι καλοί ακροατές έχουν γενικά καλύτερες εργασιακές επιδόσεις, σύμφωνα με αμερικανική έρευνα, ενώ εμφανίζουν υψηλότερα επίπεδα ευεξίας και κάνουν πιο ουσιαστικές σχέσεις.
Επίσης, είναι συναισθηματικά πιο έξυπνοι κι έχουν ενσυναίσθηση. Αν λοιπόν θες να μιμηθείς τους καλούς ακροατές, μπορείς να δοκιμάσεις να μιλάς λιγότερο και να ακούς περισσότερο.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, αν δυσκολεύεσαι στην εφαρμογή, καλό είναι να δοκιμάσεις τους παρακάτω τρόπους.
1. Καλλιέργησε την ενσυναίσθησή σου
Μπορεί να φαίνεται πολύ θεωρητικό αλλά είναι πολύ σημαντικό να μπορείς να μπαίνεις στα «παπούτσια» του άλλου. Όταν δεν κάνεις καν προσπάθεια να μπεις τη θέση του άλλου, εστιάζεις μόνο στον εαυτό σου με αποτέλεσμα να μην ακούς και τόσο τι έχουν να σου πουν οι άλλοι.
Υπολογίζεις περισσότερο τα δικά σου λόγια και αν θες να δοκιμάσεις να αλλάξεις, αξίζει να κάνεις μια προσπάθεια. Δοκίμασέ το για αρχή, για κοντινά σου πρόσωπα και μετά άρχισε να το θέτεις σε εφαρμογή και για τους υπόλοιπους.
2. Εστίασε στον αυτοέλεγχο
Αν δυσκολεύεσαι να διαχειριστείς και να ελέγξεις τα συναισθήματά σου, είναι πιο πιθανό στις συζητήσεις με τους γύρω σου να θες να ακούγεται μόνο η δική σου γνώμη. Το να καλλιεργήσεις περισσότερο τον αυτοέλεγχό σου, θα σε βοηθήσει σημαντικά ώστε να μάθεις να ακούς τους άλλους, βάζοντας για λίγο πίσω τη δική σου θέση.
Ένας καλός τρόπος για να τα καταφέρεις, είναι να περιμένεις πρώτα να τελειώσει ο συνομιλητής σου όσα έχει να πει και να αφήσεις 2-3 δευτερόλεπτα να περάσουν μέχρι να μιλήσεις και να διατυπώσεις ξανά τη δική σου άποψη για κάτι.
3. Δώσε την απαραίτητη προσοχή
Παρόλο που μπορεί να έχεις την πρόθεση να ακούσεις τον συνομιλητή σου, μπορεί να έχεις αδυναμία συγκέντρωσης εξαιτίας άγχους ή επειδή πιθανότατα κάνεις πολλά πράγματα ταυτόχρονα. Το κακό είναι πως το άτομο που έχεις απέναντί σου, το καταλαβαίνει και νιώθει άσχημα, ξέροντας ότι δεν τον ακούς πραγματικά.
Για να ακούσεις κάποιον πραγματικά, χρειάζεται να του αφιερώσεις ένα μέρος από τον χρόνο σου, ειδικά αν θες να χτίσετε μια βαθιά και ουσιαστική επικοινωνία.
Η τέχνη του να μιλάς είναι πολύτιμη, αλλά η τέχνη του να ακούς είναι η πιο σημαντική όλων γιατί μόνο έτσι θα μπορέσεις στ' αλήθεια να χτίσεις γερές βάσεις στη σχέση σου σε οποιονδήποτε τομέα.
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.