WELL BEING ΣΧΕΣΕΙΣ & ΣΕΞ

Πώς θα βελτιώσετε την επικοινωνία με τον σύντροφό σας


8 Αυγούστου 2021

Πώς θα βελτιώσετε την επικοινωνία με τον σύντροφό σας

Το τελευταίο ενάμιση έτος ήταν ένα γεμάτο κρίσεις, αλλαγές και πολλά αναπάντητα ερωτήματα. 

Τώρα, καθώς μεταβαίνουμε σε μια νέα φάση της πανδημίας, συνεχίζουμε να αναζητούμε απαντήσεις και νόημα σε έναν διαφορετικό κόσμο, για να αποκτήσουμε μια αίσθηση ασφάλειας και κανονικότητας. Όμως η αντιμετώπιση αυτής της κρίσης μπορεί να δημιουργήσει δυσφορία και συγκρούσεις σε πολλά ζευγάρια.

Γιατί τα συναισθήματα έχουν σημασία

Τα συναισθήματα είναι δομικά στοιχεία στη σχέση ενός ζευγαριού. Τα αρνητικά και θετικά συναισθήματα μπορούν να μας διδάξουν κάτι για τον εαυτό μας. Για παράδειγμα, η κατάθλιψη και η θλίψη μπορούν να βοηθήσουν τα άτομα να κατανοήσουν και να έρθουν σε επαφή με αυτό που είναι πιο σημαντικό και πολύτιμο στη ζωή. 

Ο φόβος και ο θυμός μπορούν να είναι καταλύτες για το θάρρος και την αναζωογόνηση του πνεύματός μας. Τα συναισθήματα του φθόνου μας επιτρέπουν να αποκτήσουμε επίγνωση των επιθυμιών μας. Η εμπειρία και η έκφραση αυτών των αρνητικών συναισθημάτων στις σχέσεις αυξάνει την ικανότητα να αισθάνεστε θετικά συναισθήματα, όπως η ευτυχία και η χαρά. 

Ο τρόπος με τον οποίο ένα ζευγάρι αντιμετωπίζει την αβεβαιότητα μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στον τρόπο λήψης των αποφάσεων.

Στην περίπτωση της πανδημίας, όταν αμφισβητείται η ασφάλεια και η κανονικότητα, όλα τα υπόλοιπα προβλήματα μπορεί να γίνουν ανυπόφορα, οδηγώντας σε πρόωρες κρίσεις και παρορμητικές αποφάσεις, όπως η παραίτηση από τη δουλειά, η μετακόμιση ή η εγκατάλειψη του συντρόφου. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτές οι αποφάσεις δεν είναι ούτε σωστές ούτε λανθασμένες. Μάλλον, είναι πιο πιθανό να επηρεαστούν έντονα όταν κυριαρχεί η αβεβαιότητα.

Δεδομένου ότι ο αντιληπτός κίνδυνος και η αβεβαιότητα μπορούν να επηρεάσουν δυνητικά τη διαδικασία λήψης αποφάσεων, είναι σημαντικό να εξεταστεί πώς να αντιμετωπιστεί αυτό από ένα ζευγάρι. 

Πώς λοιπόν θα βελτιώσετε την επικοινωνία;

Αναγνωρίστε όταν υπάρχει αβεβαιότητα. Συζητήστε ανοιχτά τα συναισθήματά σας, όπως ο φόβος, η απογοήτευση, ο θυμός, η ευερεθιστότητα.

Εξερευνήστε ανοιχτά τα πιθανά κίνητρα που μπορεί να έχει ο καθένας σας για τη λήψη μιας απόφασης (π.χ. φόβος ή μια προσπάθεια να ανακτήσει τον έλεγχο).

Εξερευνήστε ανοιχτά την αποτελεσματικότητα των στρατηγικών αντιμετώπισης και συνεργαστείτε για τη βελτίωση ή την αλλαγή στρατηγικών με την πάροδο του χρόνου.

Εξασκηθείτε στην ευελιξία σε απρόσμενες αλλαγές/σχέδια που είναι εκτός ελέγχου σας

Δημιουργήστε κανόνες ως ζευγάρι γύρω από τη λήψη αποφάσεων, όπως να μην αποφασίζετε όταν είστε νευριασμένοι. 

Υπενθυμίστε ο ένας στον άλλον τον κοινό σας στόχο ως ζευγάρι.

Αν και αυτή είναι μια περίοδος όπου η επικοινωνία μπορεί να είναι δύσκολη, είναι επίσης μια ευκαιρία να μάθετε να αναλαμβάνετε δράση και να λύστε τα προβλήματα που μπορεί να υπάρχουν στη σχέση. 

Ενώ οι καιροί είναι αγχωτικοί και αβέβαιοι, μπορεί επίσης να είναι καταλύτες για την καινοτομία. Ενώ τα ζευγάρια που βιώνουν μια κρίση, είναι πιο πιθανό να βιώσουν ψυχολογική δυσφορία, είναι επίσης πιο πιθανό να βιώσουν προσωπική ανάπτυξη και μεγαλύτερη ικανοποίηση με τον εαυτό τους και στο τέλος να έρθουν πιο κοντά. 
 

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.