WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Mariko Aoki: Γιατί όταν μπαίνουμε σε βιβλιοπωλείο θέλουμε να πάμε τουαλέτα; - Η εξήγηση για το παράξενο φαινόμενο


JTeam

7 Ιουνίου 2022

Mariko Aoki: Γιατί όταν μπαίνουμε σε βιβλιοπωλείο θέλουμε να πάμε τουαλέτα; - Η εξήγηση για το παράξενο φαινόμενο
pexels
Το Mariko Aoki μπήκε στη λίστα με το πιο αλλόκοτα φαινόμενα και εξηγεί αυτό που λίγο- πολύ όλοι παθαίνουμε κάθε φορά που διαβαίνουμε το κατώφλι ενός χώρου που είναι γεμάτος βιβλία

Όλα ξεκίνησαν όταν τον Φεβρουάριο του 1985, μια 29χρονη από την πόλη Suginami του Tokyo, έστειλε γράμμα σε ένα περιοδικό για να μοιραστεί μία από τις πιο παράξενες εμπειρίες της ζωής της. «Δεν ξέρω γιατί αλλά εδώ και περίπου 2-3 χρόνια, κάθε φορά που πηγαίνω σε ένα βιβλιοπωλείο, με πιάνει έντονη ανάγκη για αφόδευση». Μετά την εξομολόγηση της Mariko Aoki, ακολούθησε καταιγισμός από γράμματα και ανθρώπους που ανέφεραν το ίδιο φαινόμενο, το οποίο φυσικά πήρε το όνομά της.

Από τότε, το Mariko Aoki μπήκε στη λίστα με το πιο αλλόκοτα φαινόμενα και εξηγεί αυτό που λίγο- πολύ όλοι παθαίνουμε κάθε φορά που διαβαίνουμε το κατώφλι ενός χώρου που είναι γεμάτος βιβλία. Πρόκειται για μια ιαπωνική έκφραση που αναφέρεται στην ξαφνική ανάγκη να βρεθούμε γρήγορα στην τουαλέτα κι ενώ ξεκίνησε δειλά να εκφράζεται, φαίνεται πως είναι ευρέως διαδεδομένο αφού πολύς κόσμος σε ολόκληρο τον πλανήτη έχει μοιραστεί κι από μια τέτοια άβολη εμπειρία.

Πολλοί το περιγράφουν ως «μια εμπειρία καταιγιστική, που κυριαρχεί πάνω σου και σε κάνει να μη μπορείς να συγκρατηθείς» ενώ παρατηρείται μόνο σε βιβλιοπωλεία, κι όχι για παράδειγμα σε μια βιβλιοθήκη. Στα κοινά συμπτώματα της ασυγκράτητης αυτής ανάγκης, πολλοί έχουν αναφέρει «πόνο στην κοιλιά κι ένα βαρύ αίσθημα στο ορθό». Κάποιοι άλλοι ισχυρίζονται ότι όλο αυτό «τους παραλύει» τόσο πολύ που αναγκάζονται να φύγουν και να πάνε άλλοι στη θέση τους να αγοράσουν τα βιβλία που θέλουν.

Tα αίτια που προκαλούν αυτήν την ανάγκη αφόδευσης στα βιβλιοπωλεία, δεν έχουν αποσαφηνιστεί πλήρως μέχρι σήμερα αφού οι εκδοχές είναι πολλές. Πολλοί δυσκολεύονται να το πιστέψουν καθώς πρόκειται για ένα απίστευτο φαινόμενο με αποτέλεσμα να το περνούν για αστικό μύθο.

Μία από τις θεωρίες υποστηρίζει ότι η μυρωδιά των βιβλίων προκαλεί σε ορισμένους ανθρώπους την ακατανίκητη ανάγκη να μην μπορούν να κρατηθούν με τίποτα. Μία άλλη υποστηρίζει πως πρόκειται για μια ανεστραμμένη θεωρία του Παβλόφ ενώ η πιο δημοφιλής είναι ότι όλο αυτό σχετίζεται με τη στάση που παίρνει το σώμα μας όταν σκύβει για να ψάξει ένα βιβλίο με αποτέλεσμα αυτό να έχει άμεση επιρροή στο έντερό μας.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.