WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

6 σημάδια που δείχνουν ότι φοβάστε να μείνετε μόνοι σας (και γι' αυτό μένετε σε μια σχέση)


JTeam

21 Ιουνίου 2022

6 σημάδια που δείχνουν ότι φοβάστε να μείνετε μόνοι σας (και γι' αυτό μένετε σε μια σχέση)
Πολλά άτομα φοβούνται τη μοναξιά και αυτά είναι τα σημάδια για να καταλάβετε αν ανήκετε ανάμεσά τους

Κάποιοι από εμάς δεν μπορούμε να μείνουμε μόνοι μας και κάποιοι άλλοι αναζητάμε τη μοναξιά. Το τελευταίο είναι ένα από τα πιο περίπλοκα και δύσκολα στον ορισμό και την περιγραφή, συναισθήματα γιατί έχει πολλές εκφάνσεις.

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ μήπως είστε σε μια σχέση, φιλική ή ερωτική, επειδή δεν μπορείτε να είστε μόνοι; Οι ειδικοί επιμένουν πως υπάρχουν 6 πολύ συγκεκριμένα σημάδια που δείχνουν ότι τελικά μπορεί να μένετε σε μια σχέση, όσο προβληματική κι αν είναι, μόνο και μόνο για να μη βγει αληθινή αυτή σας η φοβία.

Σύμφωνα με την ψυχοθεραπεύτρια, Bobbi Banks: «Βαθιά ριζωμένοι φόβοι όπως αυτός της μοναξιάς, ξεκινούν συνήθως από την παιδική μας ηλικία, ειδικά αν κάποτε βιώσαμε εγκατάλειψη ή απόρριψη». Αυτό με τη σειρά του οδηγεί σε μια εξίσου βαθιά ανάγκη για συναισθηματικό δέσιμο και αγάπη.

Όπως επισημαίνει η ίδια:

«Οι σχέσεις που δημιουργούνται από τον φόβο της μοναξιάς, χαρακτηρίζονται από ανασφάλεια και από μια έντονη, ανικανοποίητη ανάγκη για σύνδεση».

Στο παραπάνω post, η ειδικός αναφέρει ότι ένα από τα πρώτα σημάδια που υποδηλώνουν τον φόβο μη μείνουμε μόνοι, είναι όταν μένουμε σε μη υγιείς και τοξικές σχέσεις. Επίσης, όταν βάζουμε τις ανάγκες των άλλων πάνω από τις δικές μας και αισθανόμαστε άβολα με τον εαυτό μας, πρέπει να εξετάσουμε βαθύτερα τι είναι αυτό που μας συμβαίνει και γιατί τελικά μένουμε σε μια σχέση.

Μια ακόμη ένδειξη είναι όταν αποφεύγουμε τις συγκρούσεις με κάθε κόστος και εγκλωβιζόμαστε σε σχέσεις, στις οποίες νιώθουμε πλέον παγιδευμένοι. Το τελευταίο σημάδι, σύμφωνα με την ψυχοθεραπεύτρια, είναι ο φόβος της εγκατάλειψης και της απόρριψης.

Τα δύο τελευταία είναι συνώνυμα του φόβου της μοναξιάς και καλό είναι να τα εξετάσουμε προσεκτικότερα αν δούμε ότι εισβάλλουν ξαφνικά στη ζωή μας.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.