WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Μήπως νιώθετε σαν να έχετε hangover μετά από μια κρίση πανικού;


JTeam

12 Ιουλίου 2022

Μήπως νιώθετε σαν να έχετε hangover μετά από μια κρίση πανικού;
Αν νιώθεις σαν να είσαι μετά από μεθύσι, δεν είσαι ο μόνος

Σε κυριεύει πανικός τη στιγμή που βρίσκεσαι σε χαλαρή φάση και νιώθεις ότι χάνεις τη γη κάτω από τα πόδια σου χωρίς να ξέρεις το γιατί. Εάν σε φόβισε, λέγεται κρίση πανικού και εάν δεν το έχεις ζήσει ποτέ, θα δυσκολευτείς να καταλάβεις. Αν πάλι σου συμβαίνει συχνά, τότε θα έχεις βιώσει κάποια από τα πιο παράξενα συμπτώματα, όπως είναι η αλλόκοτη αίσθηση ότι έχεις hangover.

Δεν χρειάζεται να πιεις για να νιώσεις έτσι αφού η κρίση πανικού μπορεί εύκολα να κάνει το ίδιο, τρομοκρατώντας αυτόν που το ζει. Όλο αυτό συνεπάγεται brain fog και νιώθεις ότι όλα γύρω σου γίνονται σε αργό ρυθμό. Σου είναι πιο δύσκολο να συγκεντρωθείς, δεν είσαι και τόσο alert ενώ μπορεί να νιώθεις πόνο σε όλο σου το σώμα.

Όσο βιώνεις μια κρίση πανικού, το σώμα σου δέχεται μια σειρά από χημικές αλλαγές και αρχίζει να παράγει αδρεναλίνη. Οι καρδιακοί παλμοί ανεβαίνουν, η αναπνοή γίνεται πιο γρήγορη και όταν η κρίση περάσει, ξεκινούν ένα σωρό άλλα συμπτώματα, που παράγονται από το νευρικό σύστημα. Ανάμεσά τους, πρωτοστατεί το λεγόμενο "hangover" που σε αφήνει ψυχικά και σωματικά εξουθενωμένο.

Όλη η χαμένη ενέργεια μάς κάνει να νιώθουμε εξαντλημένοι και ακολουθούν όσο παράξενο κι αν φαίνεται, κάποιες γαντρεντερικές διαταραχές που φέρνουν ναυτία, ζαλάδα, πονοκεφάλους και ημικρανίες. Όλα αυτά συμβαίνουν ακριβώς επειδή μόλις ζήσαμε μια έντονη συναισθηματική εμπειρία που ουσιαστικά μας παρέλυσε.

Το παράξενο σύμπτωμα του hangover μπορεί να διαρκέσει από λίγες ώρες μέχρι 1-2 μέρες και η παρουσία του είναι καταλυτική. Κάθε φορά που το παθαίνεις, μπορείς να κάνεις μια μικρή παύση, παίρνοντας βαθιές αναπνοές. Θα χρειαστεί λίγο χρόνο για να λειτουργήσει αλλά με την εξάσκηση, θα αρχίσει να υποχωρεί.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.