AdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisement

WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Συναισθηματική νοημοσύνη: 3 «χρυσοί» κανόνες των ατόμων με υψηλό EQ για να χτίζουν δυνατές σχέσεις


JTeam

12 Σεπτεμβρίου 2022

Συναισθηματική νοημοσύνη: 3 «χρυσοί» κανόνες των ατόμων με υψηλό EQ για να χτίζουν δυνατές σχέσεις
pexels
Τα παρακάτω βήματα είναι πολύ απλά για να τα ακολουθήσεις

Τα άτομα με υψηλό ΕQ βάζουν στόχους και τους κατακτούν, δεν αφήνουν τίποτα να τους σταθεί εμπόδιο κι αυτό φυσικά δεν είναι τυχαίο καθώς έχουν ανεπτυγμένες πολλές ικανότητες που μόνο τους εξελίσσουν.

Έρευνα δείχνει ότι η συναισθηματική νοημοσύνη και η εξέλιξή της οδηγεί σε καλύτερες εργασιακές επιδόσεις και υψηλότερο μισθό ενώ βελτιώνει τις επαγγελματικές και προσωπικές σχέσεις. Αν κατανοείς και διαχειρίζεσαι εύκολα τα συναισθήματά σου και των ανθρώπων γύρω σου, τόσο έχεις περισσότερες πιθανότητες να πετύχεις ενώ οι παρακάτω «χρυσοί» κανόνες, σύμφωνα με τους ειδικούς, θα σε κάνουν να χτίσεις πολύ δυνατές σχέσεις και φιλίες.

Ο κανόνας γνωστός ως "Milk Carton"

Αντί να αναμασάς συνεχώς όσα δεν μπορείς να αλλάξεις, εστίασε σε όσα μπορείς.

Μπορεί να σου φαίνεται εξαιρετικά δύσκολο αλλά ο κανόνας αυτός είναι σωτήριος. Έγινε γνωστός με αυτή την ονομασία όταν κάποτε ένας άνδρας εκνευριζόταν μονίμως με τη σύζυγό του επειδή ξεχνούσε εκτός ψυγείου το γάλα με αποτέλεσμα να τρώει σε λάθος θερμοκρασία τα δημητριακά του. Τότε, ο ψυχοθεραπευτής του τού είπε να αλλάξει τακτική και αντί να θυμώνει συνέχεια με τη συνήθεια της γυναίκας του, να εφαρμόσει μια άλλη μέθοδο, δηλαδή να αγοράσει δυο κουτιά γάλα για να σταματήσει να συμβαίνει αυτό. Ο "milk carton" κανόνας σε ωθεί να εστιάσεις σε όσα μπορείς να ελέγξεις και όχι σε όσα είναι αδύνατον να αλλάξουν.

Ο εποικοδομητικός κανόνας του να διαφωνείς

Τι σημαίνει αυτό; Για αρχή, πρόκειται για μια μέθοδο σωστής διαχείρισης και χρησιμοποιείται για την ενίσχυση της συναισθηματικής νοημοσύνης. Ουσιαστικά, έχει να κάνει με την κατανόηση και τη διαχείριση των συναισθημάτων. Το πρώτο βήμα είναι η ενθάρρυνση για ανοιχτό διάλογο και εποικοδομητική διαφωνία. Αυτό θα φέρει ουσιαστική και βαθιά επικοινωνία με τους συνομιλητές, χτίζοντας μια πιο γερή σχέση.

Ο κανόνας της αναθεώρησης

Ο κανόνας της αναθεώρησης είναι ο πιο απλός και εύκολα εφαρμόσιμος. Όταν βομβαρδίζεται από πληροφορίες, με τις οποίες δεν συμφωνείς, μπορείς πολύ απλά να αναθεωρήσεις τις απόψεις σου. Να ακούσεις προσεκτικά τι έχει να σου πει ο συνομιλητής σου, μελετώντας προσεκτικά τα πιστεύω σου γιατί μπορεί να κάνεις λάθος όσο κι αν είναι δύσκολο να το παραδεχτείς. Αυτό μπορεί να σε οδηγήσει μόνο στην εξέλιξη και να φέρει πρόοοδο και σε κάθε σχέση που έχεις δημιουργήσει στη ζωή σου.