WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Τελικά, το χασμουρητό είναι μεταδοτικό; Ειδικοί εξηγούν τι συμβαίνει


JTeam

11 Νοεμβρίου 2022

Τελικά, το χασμουρητό είναι μεταδοτικό; Ειδικοί εξηγούν τι συμβαίνει
Πού οφείλεται το γεγονός πως χασμουριόμαστε, μόλις δούμε κάποιον άλλο να το κάνει;

Είναι σχεδόν αδύνατο να δούμε κάποιον να χασμουριέται και στα επόμενα λεπτά να μην έχουμε χασμουρηθεί και εμείς. Το χασμουρητό είναι μια πρωτόγονη τακτική που δεν περιορίζεται στον άνθρωπο, ζώα επίσης χασμουρούνται συχνά και αυτό οφείλεται σε πολλούς λόγους. (Και όχι δεν συμβαίνει μόνο όταν είσαι κουρασμένος ή νυστάζεις).

Σύμφωνα με ειδικούς από το Stylist, το χασμουρητό είναι ένα είδος ενστίκτου. Μέσα από την διαδικασία αυτή, πέρα από το γεγονός πως ο εγκέφαλος οξυγονώνεται, σημαίνει πως επεξεργάζεται και σημαντικές πληροφορίες.

Πού οφείλεται όμως το γεγονός, πως το χασμουρητό είναι κολλητικό;

Σύμφωνα με την ειδικό ύπνου και ιδρύτρια του easysleepguide.com, Penny Albright, «είναι καλό, υγιές σημάδι όταν κάποιος μιμείται ένα χασμουρητό. Το μεταδοτικό χασμουρητό είναι μια μορφή "κοινωνικού καθρέφτη", όπου μιμούμαστε τις πράξεις των άλλων και συνδέεται με την ενσυναίσθηση και τη δημιουργία κοινωνικών δεσμών».

Η ψυχοθεραπεύτρια και εκτελεστικήDesiree Silverstone συμφωνεί, εξηγώντας ότι οι νευρώνες στον εγκέφαλό μας είναι υπεύθυνοι για το «κολλητικό χασμουρητό», δείχνοντας πως μπορούμε να καταλάβουμε και να συσχετιστούμε με την κατάσταση του άλλου.

«Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι οι άνθρωποι έχουν νευρώνες-καθρέφτες, έναν τύπο εγκεφαλικού κυττάρου που μας βοηθά να κατανοήσουμε και να συμπάσχουμε με τα συναισθήματα των άλλων», εξηγεί, η Silverstone.

Την επόμενη φορά που θα χασμουρηθείς, έχοντας δει πρώτα κάποιον άλλο να χασμουριέται, να γνωρίζεις ότι οφείλεται σε μιμητικούς μηχανισμούς και είναι μια υγιής ένδειξη, δείχνοντας πως ο εγκέφαλος αντιλαμβάνεται την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι γύρω σου.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.