WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Αυτοί οι 3 τύποι προσωπικότητας είναι πιο πιθανό να κάνουν ghosting


JTeam

20 Νοεμβρίου 2022

Αυτοί οι 3 τύποι προσωπικότητας είναι πιο πιθανό να κάνουν ghosting
pexels
Έχουν σχέση με τη λεγόμενη «σκοτεινή τριάδα»

Το να εξαφανίζεται κάποιος από μια σχέση χωρίς να έχει δώσει σημείο ζωής δεν είναι κάτι καινούριο. Αλλά φαίνεται πως πλέον έχει περάσει σε άλλο επίπεδο η τακτική της εξαφάνισης. Αυτό σημαίνει ότι, όχι μόνο έχει φύγει έτσι ξαφνικά, αλλά δεν σηκώνει ούτε τα τηλέφωνα, δεν απαντάει στα μηνύματα και είναι σαν να έχει εξαφανιστεί από προσώπου γης.

Δεν είναι ότι απλά σας απορρίπτει, αλλά σας κάνει να νιώθετε σαν να μην υπήρχατε ποτέ σε αυτή τη σχέση. Όλη αυτή η τακτική εξαφάνισης ονομάζεται ghosting. Όταν δηλαδή κάποιος εξαφανίζεται σκόπιμα, το παίζει φάντασμα, για να αποφύγει τις δυσάρεστες συνέπειες του χωρισμού. Όμως αυτή η συμπεριφορά δεν έχει να κάνει με την πίεση που μπορεί να νιώθει κάποιος σε μια σχέση, γιατί μπορεί να συμβεί και στην αρχή της σχέσης.

Σύμφωνα με τους ειδικούς το ghosting είναι μια μορφή χρήσης σιωπηλής βίας. Και αυτό γιατί δεν επιτρέπει στον άλλον να απαντήσει και να εκφράσει τα συναισθήματά του, κάτι που θα μπορούσε να τον βοηθήσει να διατηρήσει την αυτοεκτίμησή του. Το φαινόμενο αυτό υπάρχει, επειδή οι άνθρωποι έχουν την συνήθεια να τρέχουν μακριά από τα προβλήματά τους, επομένως τρέχουν μακριά από τους ανθρώπους.

Η νέα έρευνα και οι 3 τύποι

Νέα μελέτη έρχεται να ρίξει περισσότερο φως στο φαινόμενο, αποκαλύπτοντας ότι υπάρχουν τρεις συγκεκριμένοι τύποι προσωπικότητας που είναι πιο πιθανό να κάνουν ghosting σε σχέση με άλλους. Η μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Padua, δείχνει ότι η ξαφνική διακοπή της επικοινωνίας χωρίς κανέναν λόγο είναι μια τακτική που έχει περισσότερη λογική για τα άτομα που συγκεντρώνουν στην προσωπικότητά τους τα χαρακτηριστικά της λεγόμενης «σκοτεινής τριάδας».

Το Stylist επικαλείται το Psychology Today για τα τρία υποείδη της σκοτεινής τριάδας και αυτά είναι είναι ο ναρκισσιστικός, ο μακιαβελικός (γνωστός και ως χειριστικός και κυνικός) και ψυχοπαθής (κοινωνικά σκληρός και ανταγωνιστικός). Ο Peter Jonason ωστόσο, ο επικεφαλής ερευνητής της μελέτης, τονίζει ότι αυτό δεν σημαίνει ότι οι άνθρωποι που κάνουν ghosting ή έχουν υψηλότερα χαρακτηριστικά σκοτεινής τριάδας, είναι κακοί ή ψυχοπαθείς.

Στη μελέτη, ζητήθηκε από 341 εθελοντές να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο που τους βαθμολογούσε με τα χαρακτηριστικά της σκοτεινής τριάδας τους. Στη συνέχεια, τους ζητήθηκε να κατατάξουν πόσο αποδεκτό είναι το ghosting σε διαφορετικές καταστάσεις σε μια κλίμακα 10 βαθμών και να πουν αν είχαν ποτέ κάνει ghosting αε κάποιον στο παρελθόν.

Χαρακτηριστικά εξηγεί: «Αυτοί οι άνθρωποι βλέπουν τον κόσμο διαφορετικά για διάφορους λόγους. Όμως όλοι έχουμε αυτά τα χαρακτηριστικά μέσα μας σε κάποιο βαθμό και το καλό και το κακό δεν είναι ποτέ μαύρο και άσπρο». Όπως εξηγεί στο New Scientist: «Αυτό το είδος ψυχρής και αποστασιοποιημένης μορφής χωρισμού, που δεν λαμβάνει υπόψη τα συναισθήματα κανενός άλλου, είναι ένα εύκολα αιτιολογημένο αποτέλεσμα του τρόπου με τον οποίο λειτουργεί ο εγκέφαλος αυτών των ανθρώπων».

Από την έρευνα, προέκυψε λοιπόν πως οι υψηλότερες βαθμολογίες της σκοτεινής τριάδας ευθυγραμμίζονται με τη μεγαλύτερη αποδοχή και το ιστορικό του ghosting ως ένας τρόπος για να λήγουν οι σύντομες σχέσεις. Παρουσιάζει ενδιαφέρον ότι μια προηγούμενη μελέτη από τους ίδιους ερευνητές διαπίστωσε επίσης ότι οι μακροχρόνιες σχέσεις είναι λιγότερο συχνές σε άτομα με προσωπικότητες που ανήκουν στη σκοτεινή τριάδα.

Πώς να αντιμετωπίσετε το ghosting

Το πρώτο που πρέπει να κάνετε είναι να δεχτείτε την κατάσταση, αφού φυσικά πρώτα έχετε επιβεβαιώσει ότι δεν έχει συμβεί κάτι σοβαρό. Αν όμως μάθετε ότι περνάει καλά, τότε μην δώσετε σημασία και προχωρήστε τη ζωή σας.

Μην προσπαθήσετε να αναλύσετε τη συμπεριφορά του. Όσες ώρες ή μέρες και αν περάσετε με το να σκέφτεστε γιατί συνέβη αυτό, είναι χαμένος κόπος. Δυστυχώς δεν υπάρχει εξήγηση, γι αυτό είναι καλύτερα να μην αναλύσετε τίποτα και απλά να το ξεχάσετε.

Σεβαστείτε τον εαυτό σας. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να σας συμπεριφέρεται σα να μην υπάρχετε. Γι αυτό να χαίρεστε που καταλάβετε τι άνθρωπο είχατε δίπλα σας.

Και τέλος να θυμάστε πως η αξία ενός ανθρώπου φαίνεται ακόμα από τον τρόπο με τον οποίο έρχεται ή φεύγει από τη ζωή σας.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.