WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

5 σημάδια που δείχνουν ότι παραείσαι καλός με τους άλλους


JTeam

26 Νοεμβρίου 2022

5 σημάδια που δείχνουν ότι παραείσαι καλός με τους άλλους
pexels
Σύμφωνα με μία ψυχολόγο, το να θες πάντα να είσαι καλός με τους άλλους και σε υπερβολικό βαθμό, βλάπτει τη συνολική σου ευεξία

Όταν η συζήτηση πηγαίνει στα πρόσωπα που αγαπάμε, συνήθως βάζουμε τις ανάγκες τους πάνω από τις δικές μας. Γιατί μας αρέσει, γιατί έτσι μας έμαθαν, γιατί ξέρουμε πως αυτό είναι σωστό να κάνουμε. Το να νοιαζόμαστε και να προστατεύουμε αγαπημένους μας ανθρώπους, είναι αυτό που κάνει ποιοτικές τις σχέσεις μας, τι γίνεται όμως όταν υπερβαίνουμε τα όρια και χάνεται κάθε ισορροπία;

Μπορεί να φανεί παράξενο αλλά όταν αρχίζουμε να παραγινόμαστε καλοί, ακόμη και με αυτούς που αγαπάμε και μας αγαπούν, μπορεί να γίνει αρκετά προβληματικό και οι ειδικοί εξηγούν γιατί. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ψυχοθεραπεύτρια, Amber Elizabeth Smith υπάρχουν κάποια εμφανή σημάδια που δείχνουν ότι κάνουμε τα πάντα για να φερόμαστε καλά στους άλλους και όχι σε εμάς. Σε ένα instagram post της εξηγεί τα πάντα.

Από αυτά που αναφέρει, ξεχωρίσαμε τα 5 κυριότερα και σίγουρα μπορείς να ταυτιστείς με κάποια.

Θυσιάζεις (σχεδόν) τα πάντα για να βοηθήσεις τους άλλους

Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να αφήσεις στην άκρη κάτι πολύ σημαντικό για σένα. Έτσι τείνεις να σε παραγκωνίζεις για να σταθείς στο πλευρό κάποιου άλλου, αν ανήκεις στην κατηγορία των κλασικών people- pleasers. Δεν βάζεις κανένα όριο στις σχέσεις με αποτέλεσμα να αδικείσαι και να είναι ευχαριστημένη μόνο η άλλη πλευρά.

Φοβάσαι ότι πρέπει να είσαι πάντα καλός γιατί αλλιώς θα χαρακτηριστείς "fake"

Άλλο ένα σημάδι του ότι προσπαθείς να παραείσαι καλός με τους άλλους, (πέρα από ότι μάλλον είναι βασικό στοιχείο της ταυτότητάς σου), είναι ο φόβος σου μην χαρακτηριστείς «ψεύτικος» σε αντίθετη περίπτωση. Αν μάλιστα η καλοσύνη είναι στο DNA σου, σου είναι πιο δύσκολο να αρνηθείς κάτι και να απογοητεύσεις κάποιον γι' αυτό κι εδώ χρειάζεται να μπουν οι απαραίτητες ισορροπίες.

Νιώθεις υπεύθυνος για τα συναισθήματα των άλλων

Θα κάνεις τα πάντα για να αποτρέψεις τον πόνο από τις καρδιές των άλλων, ακόμη κι αν αυτό γυρίσει εναντίον σου. Δεν σε ενδιαφέρει καθώς για όποιο συναίσθημα βιώνουν, αισθάνεσαι υπεύθυνος. Ωστόσο, όλοι ξέρουμε ότι κάτι τέτοιο είναι αδύνατο.

Συγχωρείς εύκολα

Τείνεις να ξεχνάς και να συγχωρείς τα πάντα, ακόμη και τις πιο προσβλητικές συμπεριφορές. Επιτρέπεις σε άτομα που σε πληγώνουν, να παραμένουν στη ζωή σου, επιτρέποντας να επαναλαμβάνουν επιβλαβή μοτίβα. Και φυσικά, κάνεις τα πάντα για να παραείσαι καλός μαζί τους γιατί με κάποιον τρόπο θεωρείς ότι εσύ έχεις προκαλέσει αυτή τους τη συμπεριφορά.

Όταν νομίζεις ότι κάποιος έχει θυμώσει μαζί σου, κάνεις τα πάντα για να το αποτρέψεις

Τι σημαίνει αυτό; Ότι ξεκινάς τα κοπλιμέντα και προσπαθείς με κάθε τρόπο ώστε να σε αποδεχτούν. Αυτό φυσικά έχεις όστο στην ψυχική σου υγεία και δεν σώζει την κατάσταση. Αντίθετα, την εντείνει και διαιωνίζει μια άβολη συνθήκη, από την οποία είναι ώρα να αποτραβηχτείς.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.