WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

6 ψυχολογικά tricks που πιάνουν πάντα (στους άλλους και σε εσάς)


JTeam

27 Σεπτεμβρίου 2022

6 ψυχολογικά tricks που πιάνουν πάντα (στους άλλους και σε εσάς)
pexels
Είναι επιβεβαιωμένα από την επιστήμη και τα ερευνητικά στοιχεία

Αν δυσκολεύεστε να πιστέψετε ότι μπορείτε να χειραγωγήσετε ένα άτομο και κυρίως τον εγκέφαλό του, μερικά ψυχολογικά κόλπα έρχονται να σας διαψεύσουν. Παρόλο που δεν μπορείτε να υπνωτίζετε τους άλλους και να ελέγχετε το μυαλό τους, υπάρχουν μερικά tricks που λειτουργούν 100% για να πετύχετε τον στόχο σας και επιβεβαιώνονται όχι από εμάς, αλλά από την επιστήμη.

Οι ειδικοί λοιπόν μοιράζονται με το κοινό τα έξι παρακάτω που θεωρείται ότι πιάνουν 100%. Μια δοκιμή θα σας πείσει.

Mirroring

To mirroring, γνωστό και ως The Chameleon Effect, συμβαίνει όταν υποσυνείδητα μιμούμαστε τους γύρω μας- τις χειρονομίες τους και γενικότερα τις συμπεριφορές τους. Όλοι έχουμε τη συγκεκριμένη τάση ενώ παρατηρώντας μια συμπεριφορά, αυξάνεται η πιθανότητα ότι θα την επαναλάβουμε. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτή τη μέθοδο όταν θέλετε να ασκήσετε επιρροή και σίγουρα θα μοιάζετε πολύ πιο αξιόπιστοι στους άλλους ακριβώς επειδή θα τους θυμίζετε τον εαυτό τους.

Η τέχνη της επανάληψης

Εδώ φυσικά αναφερόμαστε στην επανάληψη όσων υποστηρίζετε και τι εννοούμε με αυτό. Ότι αν προσπαθείτε να πείσετε κάποιον για κάτι, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την τεχνική της επανάληψης, που αποτελεί ένα από τα πιο ισχυρά ψυχολογικά tricks. Όσο πιο πολύ επιμένετε στις θέσεις σας, ακόμη κι αν είναι ανακριβείς και αναληθείς, αυξάνετε τις πιθανότητες να σας πιστέψουν οι άλλοι. Η μέθοδος είναι γνωστή και ως illusory truth effect και τα τελευταία χρόνια, έχει αποδειχθεί εξαιρετικά δημοφιλής.

Η δύναμη της αυτοπεποίθησης

Η επιλογή των κατάλληλων λέξεων στο λεξιλόγιο σας μπορούν να έχουν μια τεράστια επιρροή στους άλλους. Με άλλα λόγια, ο τρόπος που πλασάρετε τον εαυτό σας απορρέει από την αυτοπεποίθησή σας και αυτό φαίνεται μέσα από τον λόγο σας. Όσο περισσότερες φράσεις «σιγουριάς» χρησιμοποιείτε, τόσο περισσότερο τείνουν να σας πιστεύουν οι ακροατές σας.

Η αναφορά ονομάτων

Όταν νιώθετε ότι η προσοχή του άλλου πάει να στραφεί αλλού, δοκιμάστε να αναφέρετε περισσότερο το όνομά του. Η επιστήμη λέει ότι όταν ακούμε το όνομά μας, τείνουμε να προσέχουμε περισσότερο τον άλλον και αυτό το φαινόμενο είναι γνωστό και ως Cocktail Party Effect. Μπορείτε να δοκιμάσετε την απλή τεχνική την επόμενη φορά που θα θέλετε να καθηλώσετε κάποιον με την ομιλία σας.

Εστίαση στο παρόν

Αν προσπαθείτε να χτίσετε μια σχέση εμπιστοσύνης με τους άλλους, πρέπει να δημιουργήσετε πρώτα μια κάποια συμπάθεια και οικειότητα μαζί τους και αυτό προκύπτει όταν ζείτε μαζί τους στο παρόν. Έτσι, δείχνετε ότι τους ακούτε, είστε εκεί γι' αυτούς και πως το μυαλό σας δεν ταξιδεύει αλλού με αποτέλεσμα να σας νιώθουν αρκετά κοντά τους.

Η δύναμη της αφής

Αν θέλετε να ασκείτε επιρροή στους άλλους, μπορείτε να το πετύχετε μέσα από το άγγιγμα. Αγγίζοντας τον ώμο ή το χέρι τους, χτίζετε οικειότητα και ζεστασιά μεταξύ σας και όλο αυτό ενισχύει σημαντικά την εικόνα που έχουν για σας. Βέβαια, έχετε στο μυαλό σας ότι μπορούν κι εκείνοι να δοκιμάζουν παρόμοια ψυχολογικά tricks πάνω σας.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.