Πόσες φορές σας έχει τύχει να κάτσετε στο γραφείο σας και να μην ξέρετε από πού να ξεκινήσετε; Στη δική μας δουλειά, τα deadlines για τα άρθρα δεν έχουν τελειωμό και μαζί με τον φόρτο, ο εγκέφαλός μας μοιάζει να μην μπορεί να κάνει restart μετά τις πολλές πληροφορίες, για να ξεκινήσει να παράγει άμεσα όλα όσα καλείται. Kαι κάπου εκεί, αρχίζουμε να χρονοτριβούμε ενώ το άγχος που μας κυριεύει, μόνο παραγωγικό δεν είναι.
Τότε νιώθουμε πως αρχίζουμε να ασφυκτιούμε με αποτέλεσμα να θέλουμε να απαλλαγούμε σύντομα από τον φόρτο εργασίας, ψάχνοντας την έξοδο κινδύνου. Ωστόσο, το άγχος που μας κυριεύει, μόνο λύση δεν θα φέρει στο πρόβλημα, αντίθετα θα το πολλαπλασιάσει. Οι επιστήμονες καταλήγουν πως η λύση βρίσκεται αλλού και έχει να κάνει με την εκπαίδευση του ανθρώπινου εγκεφάλου.
Άλλωστε, δεν είναι τυχαία η φράση πως: "Είμαστε οι ιστορίες που λέμε στον εαυτό μας". Ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι προγραμματισμένος να κατασκευάζει την αλήθεια που του δίνουμε. Οπότε ο φαύλος κύκλος της απόγνωσης μπροστά σε ένα πλήθος από tasks, μπορεί να σπάσει εύκολα εάν χειραγωγήσουμε το μυαλό μας. Πώς;
Η επιστημονική εξήγηση είναι πολύ απλή και εύκολα εφαρμόσιμη ενώ στηρίζεται στις αρχές της συναισθηματικής νοημοσύνης. Η τεχνική που καλούμαστε να χρησιμοποιήσουμε, έχει να κάνει με την ικανότητα να αναγνωρίζουμε, να κατανοούμε και να διαχειριζόμαστε τα συναισθήματά μας με αποτελεσματικό τρόπο, και ονομάζεται "Ο κανόνας των 5 λεπτών".
Ο κανόνας των 5' και η θεωρία του
Όταν κατακλυζόμαστε από αρνητικά συναισθήματα μπροστά σε μεγάλο όγκο πληροφοριών, ο εγκέφαλος είναι σαν να προσπαθεί στην ουσία, να αποδείξει μπροστά μας ότι μπορεί να τα καταφέρει. Αλλά, η αλήθεια είναι ότι τα μεγάλα tasks απαιτούν χρόνο και ανάλυση και γι' αυτό δεν μπορούν να λυθούν με την πρώτη. Όμως, ο κανόνας των 5 λεπτών είναι εκεί ακριβώς για να μας βοηθήσει να ξεκινήσουμε από κάπου, δρομολογώντας με μεθοδικότητα τα επόμενα μας βήματα προς την υλοποίηση του project.
Πώς λειτουργεί όμως ακριβώς, ο κανόνας των 5'; Στην πραγματικότητα, πιέζοντας τον εαυτό μας να δουλέψει αφοσιωμένα επάνω στο project για πέντε λεπτά, το επιτυγχάνουμε γιατί ξέρουμε ότι τα επόμενα 5' μπορούμε να ξεκουραστούμε. Κι έτσι δίνουμε τον καλύτερο μας εαυτό και μετά, πάλι συνεχίζουμε δυναμικά. Με αυτή τη νέα τακτική, ο εγκέφαλος "παγιδεύεται" και βλέπει το task που έχει μπροστά του, πολύ διαφορετικά!
Είναι σαν ο εγκέφαλός μας να λέει: "Εξαιρετικά! 5 λεπτά δεν είναι τίποτα! Είναι πιο λίγα και από αυτά που ξοδεύουμε για να δούμε ένα βίντεο στο YouTube. Μπορώ να κάνω θαύματα λοιπόν, μέσα σε πέντε λεπτά".
Μπορεί να μην το πιστεύετε αλλά είναι απίστευτο το πόσο εύκολα μετά από αυτά τα πρώτα πέντε λεπτά, αρχίζουμε να δουλεύουμε και να είμαστε παραγωγικοί. Ο κανόνας των 5' αποδεικνύει πως ακόμη και το πιο πολυσύνθετο πρόβλημα μπορεί να επιλυθεί γρήγορα και μεθοδικά αρκεί να έχεις ένα έξυπνο κόλπο για να διαχειριστείς τον εγκέφαλό σου τη στιγμή του πανικού.
Δείτε ακόμη:
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.