WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Οι επιστήμονες αποκαλύπτουν τις καλύτερες τεχνικές για να δυναμώσουμε τη μνήμη μας


Τζουλιάννα Καρνέζη

6 Οκτωβρίου 2018

jamakassi-364678-unsplash.jpg

Η μνήμη είναι πολύτιμη και καθοριστική. Χωρίς αυτή δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε σχεδόν τίποτα, το μέλλον θα μας φαινόταν αβέβαιο και το παρελθόν μας δεν θα υπήρχε. Μια μελέτη έδειξε ότι όσα άτομα είχαν υγιεινές συνήθειες, μια ισορροπημένη διατροφή και γυμναζόντουσαν τακτικά είχαν πιο ισχυρή μνήμη, σε σχέση με εκείνα που δεν έκαναν τίποτα από όλα αυτά. Επίσης, όσοι μαθαίνουν να χρησιμοποιούν τεχνικές για να δυναμώσουν τη μνήμη τους βοηθάνε στη μακροπρόθεσμη προστασία του εγκεφάλου. Έτσι λοιπόν παρακάτω θα δείτε τι μπορείτε να κάνετε σε καθημερινή βάση για να βελτιώσετε τη μνήμη σας.

Φτιάξτε μια εικόνα για κάθε νέο πρόσωπο που γνωρίζετε. Αυτή η τεχνική είναι πολύ εύκολη και αποτελεσματική. Το μόνο που πρέπει να κάνετε είναι να συγκεντρωθείτε για λίγα δευτερόλεπτα, να σκεφτείτε το όνομα του ανθρώπου που μόλις γνωρίσατε και να το κάνετε εικόνα. Φανταστείτε για παράδειγμα τη Μαρία να πίνει ένα φλιτζάνι καφέ. Με αυτή τη τεχνική θα καταπολεμήσετε την απόσπαση προσοχής και θα βοηθήσετε τον ιππόκαμπο να συνεργαστεί με το μετωπιαίο λοβό του εγκεφάλου.

Μετακινήστε τα πράγματα σας. Βρείτε ποια αντικείμενα χρησιμοποιείτε καθημερινά, όπως τα κλειδιά, το πορτοφόλι, το κινητό, και αλλάξτε τους θέση από τη συνηθισμένη που τα τοποθετείτε. Αν μπείτε στη διαδικασία την επόμενη μέρα να σκεφτείτε που έχετε βάλει τα κλειδιά σας, τότε ασκείτε τη μνήμη σας και τη δυναμώνετε.

Διαβάστε εδώ: 6 ροφήματα που πρέπει να πίνετε το πρωί για να χάσετε τα περιττά κιλά

Κατεβάστε από τον υπολογιστή παιχνίδια μνήμης. Αν δε είστε λάτρεις του Sudoku ή των σταυρόλεξων, τότε η τεχνολογία θα σας δώσει τη λύση. Υπάρχουν πλέον πάρα πολλά παιχνίδια στα smartphone, τα οποία βελτιώνουν τη συγκέντρωση, τις δεξιότητες σας και την προσαρμοστικότητα. Δεν έχετε απλά να τα κατεβάσετε.

Θυμηθείτε τις δουλειές που έχετε να κάνετε όλη την ημέρα και φτιάξτε με το μυαλό σας μια παράξενη οπτική ιστορία. Για παράδειγμα αν πρέπει να πάτε να αγοράσετε αυγά και μετά να πάτε στο καθαριστήριο, σκεφτείτε μια υποθετική ιστορία που να συνδέει αυτά τα δύο. Όσο πιο δημιουργική είναι η εικόνα, τόσο καλύτερα εξασκείτε τη μνήμη σας.

Να αλλάζετε παπούτσια κάθε φορά που βγαίνετε για περπάτημα. Αν σας αρέσει να περπατάτε, τότε εκτός από το σώμα, έχετε την ευκαιρία να εξασκήσετε και το μυαλό σας. Τι πρέπει να κάνετε; Είναι απλό, να βάζετε κάθε φορά που βγαίνετε έξω, διαφορετικά παπούτσια. Βάλτε από τα αθλητικά σας μέχρι τα σανδάλια σας. Και αν είστε γυναίκα και δεν μπορείτε να βγείτε να περπατήσετε με τα τακούνια σας, τότε φορέστε τα στο σπίτι και περπατήστε γύρω από τα δωμάτια. Αν αναρωτιέστε που θα σας βοηθήσει αυτή η άσκηση, η απάντηση είναι απλή: Να βγείτε από τη ρουτίνα. Όταν δεν κάνετε τα ίδια πράγματα κάθε μέρα, τότε ο εγκέφαλος σας λειτουργεί και δεν μένει σε αδράνεια.

Διαβάστε εδώ: Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει: Η μείωση των υδατανθράκων σχετίζεται με πρόωρο θάνατο

Σίγουρα βουρτσίζετε τα μαλλιά σας και πλένετε τα δόντια σας πάντα με το ίδιο χέρι. Έχετε δοκιμάσει ποτέ να το κάνετε με το αντίθετο; Αν όχι τότε έφτασε η στιγμή να το δοκιμάσετε, γιατί έτσι εξασκείτε τον εγκέφαλο σας. Αρχίσετε να αλλάζετε τακτικά τα χέρια σας, όταν χρησιμοποιείτε την οδοντόβουρτσά σας, τη βούρτσα και τον στεγνωτήρα μαλλιών ή το σίδερο. Αυτός ο τρόπος θα σας βοηθήσει να έχετε το μυαλό σας πάντα σε εγρήγορση, συμβάλλοντας στη μείωση των πιθανοτήτων να πάθετε άνοια καθώς μεγαλώνετε.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.