WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

6 tips για να μην αφήνεις τίποτα στη μέση από τη νέα χρονιά


JTeam

5 Ιανουαρίου 2023

6 tips για να μην αφήνεις τίποτα στη μέση από τη νέα χρονιά
pexels
Όσο κι αν δυσκολεύεσαι να το πιστέψεις, μπορείς

Η νέα χρονιά είναι εδώ και μαζί της, αμέτρητα projects και στόχοι. Αν έχεις σχεδιάσει να πετύχεις πολλά φέτος κι έχεις επενδύσει όλες σου τις ελπίδες στην παραγωγικότητά σου, οι ειδικοί σού προτείνουν τα 6 παρακάτω tips για να τα καταφέρεις. Αν έχεις ήδη γύρω σου μεγάλες λίστες από δουλειές και deadlines και δεν ξέρεις από πού να ξεκινήσεις για να τα καταφέρεις, οι συμβουλές αυτές έρχονται να σε βάλουν σε τάξη.

Είναι απολύτως φυσιολογικό κάθε φορά που πας να κάνεις την αρχή, να θες να ακινητοποιηθείς και ο τρόπος για να ξεμπλοκάρεις είναι να δώσεις βάση στα παρακάτω:

1. Ξεκίνα με μία (μη προγραμματισμένη) δραστηριότητα

Αν δεν μπορείς με τίποτα να ξεκινήσεις ένα task, πειραματίσου πρώτα με μια άλλη δραστηριότητα. Αυτό θα δώσει στον εγκέφαλό σου την απαραίτητη ώθηση που χρειάζεται για να προχωρήσει και στην επόμενη ενέργεια με επιτυχία και χωρίς καθυστέρηση. Αν έχεις για παράδειγμα, διάφορες δουλειές στον κήπο, πριν κάνεις οτιδήποτε σου φαίνεται βαρετό και κουραστικό, βάλε μουσική και κάνε μια βόλτα περιμετρικά. Μετά, θα μπορέσεις να συνεχίσεις με την ίδια ενέργεια στο επόμενο task που τόσο καιρό άφηνες πίσω. Αν από την άλλη, έχεις διάβασμα για τη δουλειά ή για το μεταπτυχιακό σου, ρίξε μια ματιά στις προηγούμενες σημειώσεις σου. Θα έχεις κάνει την αρχή που είναι το ήμισυ του παντός.

Jenny.Gr
pexels

2. Κάνε πιο συγκεκριμένη τη λίστα των στόχων

Αυτό σημαίνει πιο συγκεκριμένα ότι πρέπει να θέσεις πολύ συγκεκριμένους στόχους. Οι λίστες που δεν τελειώνουν, μας προσθέτουν περισσότερο άγχος. Φρόντισε η επόμενη λίστα που θα φτιάξεις, να είναι πιο συγκεκριμένη και να περιλαμβάνει μέχρι το πολύ, τρεις ξεκάθαρους στόχους. Αυτό θα σε βοηθήσει να γίνεις πιο συγκεκριμένος με όσα θες να πετύχεις, διώχνοντας το χάος και τη σύγχυση μακριά από το μυαλό σου. Κάνε μια δοκιμή, θα σε πείσει πως λειτουργεί 100%.

3. Βάλε χρονικό όριο στον εαυτό σου

Φαντάζει αρκετά αγχωτικό αλλά πιάνει. Γράψε σε ένα χαρτί πόση ώρα πιστεύεις ότι θα χρειαστείς για να ολοκληρώσεις μια εργασία και στη συνέχεια σημείωσε τον χρόνο που τελικά σου πήρε. Η διαφορά του χρόνου που τελικά χρειάστηκες, είναι πολύ σημαντική για την επόμενη φορά για να μειώσεις τη διαφορά.

4. Άρχισε να σου μιλάς πιο ευγενικά (κυρίως τις φορές που δεν τα καταφέρνεις)

Αν προσπαθείς συνέχεια να σε επιπλήττεις, καλό είναι να ξέρεις πως αποδίδεις με επιτυχία, μόνο όταν σου φέρεσαι καλά. Αν βλέπεις ότι δεν μπορείς να ολοκληρώσεις κάτι, μην ξεκινάς το «αυτομαστίγωμα». Προσπάθησε να ενθαρρύνεις τον εαυτό σου για να τα καταφέρει και προσπάθησε να διαχειριστείς όσο γίνεται το άγχος σου, επιτρέποντας στον εαυτό σου ακόμη και την αναβολή.

Jenny.Gr
pexels

5. Επικεντρώσου στο πώς νιώθεις

Είτε βρίσκεσαι στην αρχή, είτε στο τέλος του task που καλείσαι να ολοκληρώσεις, είναι σημαντικό να βάζεις σε προτεραιότητα, κάθε συναίσθημα (θετικό ή αρνητικό). Σε καμία περίπτωση μην προσπαθήσεις να αποκρύψεις ή να αγνοήσεις το πώς αισθάνεσαι γιατί αυτό μπορεί να φέρει αργότερα επιπτώσεις στη σωματική αλλά και ψυχική σου υγεία.

6. Σημασία έχει όλη η διαδρομή (κι όχι το αποτέλεσμα)

Μπορείς να καταγράψεις όλη τη διαδρομή και τους στόχους μέχρι να φτάσεις στην ολοκλήρωση του project. Αυτό θα σου δίνει διαρκώς κίνητρα για να προχωράς στο επόμενο level. Κοιτάζοντας μακροπρόθεσμα και το τελικό αποτέλεσμα, θα προχωρήσεις πολύ πιο εύκολα και με περισσότερη ταχύτητα προς αυτό που θες να πετύχεις και δεν το λέμε εμείς, αλλά οι ειδικοί.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.