Δεν χαμογελάει ποτέ/ Δεν αντιδρά συναισθηματικά σε τίποτα/ Είναι πάντα αδιάφορος. Είναι πολύ εύκολο να κολλήσουμε μια ταμπέλα σε κάποιον που υποψιαζόμαστε ότι έχει κατάθλιψη αλλά όταν τα σημάδια και τα συμπτώματα αφορούν τον εαυτό μας, δυσκολευόμαστε πολύ να κάνουμε τη «διάγνωση».
Tα σημάδια που μπορεί να φανερώνουν ότι κάτι έχει αλλάξει σημαντικά πάνω σου, σε σημείο που να μην σε αναγνωρίζεις, είναι πολύ συγκεκριμένα, σύμφωνα με τους ψυχολόγους και καλό είναι να ρίξεις μια ματιά αν εδώ και αρκετό καιρό τα «ρίχνεις» όλα στην κακή σου διάθεση.
1. Νιώθεις αποσύνδεση από ό,τι είναι σημαντικό στη ζωή σου
Έχεις ανθρώπους γύρω σου, όπως ιδέες και δραστηριότητες που σε κάνουν να νιώθεις σημαντικός στη ζωή. Ωστόσο, εδώ και κάποιο διάστημα αδυνατείς να εστιάσεις σε όλα αυτά. Αυτό συμβαίνει επειδή έχεις χάσει το νόημα στη ζωή σου και το προς τα πού θες να πας. Είναι απολύτως φυσιολογικό υπό αυτές τις συνθήκες, να βιώνεις την απόγνωση αλλά όταν όλο αυτό παρατείνεται και στρέφει όλη σου την προσοχή στο χάος, καλύτερα να συμβουλευτείς έναν ειδικό.
2. Υπάρχει χάσμα ανάμεσα στο ποιος είσαι και στο ποιος θες να γίνεις
Αν η διαφορά ανάμεσα σε όσα έχεις και σε όσα θες να αποκτήσεις είναι τεράστια, όπως και στον ίδιο σου τον εαυτό και την ιδανική του εκδοχή, τότε μάλλον βάζεις εσύ ο ίδιος εμπόδια στον εαυτό σου. Μπορεί να μην υπάρχουν στην πραγματικότητα αλλά ενδέχεται να σε κρατούν μακριά από τη χαρά, όπως και από μια καλύτερη πραγματικότητα.
3. Πιστεύεις ό,τι σκέφτεσαι
Όταν βρίσκεσαι σε απόγνωση και είσαι απογοητευμένος από όλα (αλλά κυρίως από τον ίδιο σου τον εαυτό), τείνεις να πιστεύεις ότι έχεις πάντα δίκιο σε ό,τι λες χωρίς να τσεκάρεις ποτέ τα λεγόμενά σου. Επιμένεις σε μια θέση και αυτό είναι επιζήμιο τόσο για σένα όσο και για τους άλλους. Για παράδειγμα, μπορεί να πιστεύεις ότι η ζωή σου φέρεται άδικα, και γι'΄αυτό να νιώθεις δυστυχία. Μόνο που η δυστυχία που νιώθεις, είναι δικό σου λάθος γιατί μπορεί να μη στηρίζεται σε κανένα αληθινό γεγονός.
4. Αποφεύγεις ή ελέγχεις την ψυχική δυσφορία που νιώθεις
Είτε προσπαθείς να κρύψεις τη δυστυχία που νιώθεις και αυτό σημαίνει ότι δεν πρόκειται να την αποδεχτείς ποτέ, είτε προσπαθείς να τη μετριάσεις, ελέγχοντάς τη. Τι σημαίνει αυτό; Ότι προσπαθείς να επιβάλλεις στον εαυτό σου να σκέφτεται θετικά και αυτό αν δεν προκύπτει αβίαστα, είναι πιο καταστροφικό από ό,τι πιστεύεις.
5. Βρίσκεις προσωρινές λύσεις
Μπορεί να προσπαθείς να ξεγελάσεις παροδικά τον εαυτό σου ότι όλα είναι καλά αλλά αυτό δεν θα σου προσφέρει ποτέ οριστική ανακούφιση από αυτό που βιώνεις. Δεν πρόκειται για τίποτε παραπάνω από μια τεράστια παγίδα που σου βάζεις γι' αυτό καλό είναι να την προσέξεις περισσότερο.
6. Για να προχωρήσεις μπροστά, πιστεύεις ότι πρέπει να απαλλαγείς εντελώς από αυτό που βιώνεις
Αν τείνεις να πιστεύεις ότι πρέπει να νιώθεις χαρούμενος και να ελέγχεις πάντα τα συναισθήματα και τις σκέψεις σου για να πας παρακάτω, τότε εγκλωβίζεις τον εαυτό σου σε ένα στερεότυπο, από το οποίο δύσκολα θα βγεις. Προσπάθησε να δώσεις χρόνο στον εαυτό σου να περάσει από όλα τα στάδια που πρέπει και ζήτα τη βοήθεια ενός ειδικού αν η καθημερινότητα είναι πια δύσκολα διαχειρίσιμη.
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.