To comfort zone είναι μια αρκετά βολική συνθήκη και κατάσταση, όπως ορίζει και το όνομά του. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην δοκιμάζουμε εύκολα ό,τι υπάρχει έξω από αυτό γιατί απομακρυνόμαστε από τη σιγουριά, την ασφάλεια και την άνεση που νιώθουμε.
Σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of Positive Psychology, υπάρχουν δύο τρόποι που θα μας ωθήσουν έξω από τη «ζώνη άνεσης»:
1. Κάνε καταγραφή των στόχων που αφήνεις πάντα στην άκρη
Άρχισε να καταγράφεις δραστηριότητες που θες να κάνεις και που είναι διαφορετικές από αυτές που κάνεις τώρα. Αυτό θα σε βοηθήσει να θέσεις μικρές ή μεγάλες προκλήσεις έξω από το comfort zone σου. Ακόμη κι αν είναι αυτό το «ένα βήμα τη φορά», θα σε βοηθήσει σημαντικά για να απεγκλωβιστείς από αυτό που ζεις γιατί θα φέρει είτε μια μικρή είτε μια μεγαλύτερη αλλαγή στην καθημερινότητά σου και τον τρόπο που έχεις μάθει να ζεις.
Είναι πολύ σημαντικό να μετατρέψεις τις ιδέες σου σε πράξη, βρες μια μέρα που να βολεύει για πειραματισμούς και μετά κάνε καταγραφή των αποτελεσμάτων σου.
Your comfort zone is killing your potential.
— Mind Haste ⚡️ (@MindHaste) July 25, 2022
2. Πειραματίσου (με ανοιχτό μυαλό)
Βάλε στη ζωή σου το ρίσκο και άρχισε να κάνεις πειράματα σε διάφορους τομείς της ζωής σου με ανοιχτό μυαλό. Μόνο με την περιέργεια να ανακαλύψεις πράγματα πέρα από τα καθημερινά, θα οδηγηθείς προς την κατεύθυνση που θες. Προσπάθησε νε εκπλήξεις τον εαυτό σου και να δοκιμάσεις κάτι που όλο αφήνεις πίσω. Μπορεί να σε πάει στο επόμενο, πολυπόθητο βήμα.
Η δύναμη του comfort zone είναι τόσο μεγάλη που το 2016, το University College London είχε προχωρήσει σε ένα μεγάλο πείραμα. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Η μία ομάδα γνώριζε ότι υπάρχει 50% πιθανότητα να δεχθεί ένα μικρό ηλεκτροσόκ, ενώ η άλλη ομάδα γνώριζε πως θα της κάνουν ηλεκτροσόκ στα σίγουρα.
Ξέρεις ποια ομάδα από τις δύο είχε περισσότερο στρες; Αυτή που δεν ήταν βέβαιη για το τι θα γίνει.Τι σε αγχώνει περισσότερο στην καθημερινότητα; Κάτι που γνωρίζεις ότι δεν θα πάει καλά ή κάτι για το οποίο δεν είσαι σίγουρος πώς θα εξελιχθεί;
Το στρες και ο φόβος συνδέονται περισσότερο με την αβεβαιότητα και την έλλειψη ελέγχου, απ΄ ότι με το μη επιθυμητό αποτέλεσμα. Στην προσπάθειά μας να εξαλείψουμε ό,τι δεν μπορούμε να ελέγξουμε και να εξαφανίσουμε την αβεβαιότητα, υπάρχει η πιθανότητα να επιλέξουμε την αδράνεια και συνεπώς, το comfort zone.
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.