WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Έχεις υψηλό επίπεδο ενσυναίσθησης; Το τεστ που θα σου δώσει την απάντηση


JTeam

10 Μαρτίου 2023

Έχεις υψηλό επίπεδο ενσυναίσθησης; Το τεστ που θα σου δώσει την απάντηση
pexels
Η Orloff συμβουλεύει να κάνεις στον εαυτό σου μερικές από τις παρακάτω ερωτήσεις για να προσδιορίσεις το επίπεδο ενσυναίσθησης που διαθέτεις. Όσο περισσότερα αναγνωρίζεις, τόσο πιο ψηλά βρίσκεσαι στην κλίμακα

Ενσυναίσθηση. Η ικανότητα ανθρώπων να συναισθάνονται όσα βιώνουν τα άτομα γύρω τους και αυτό είναι κάτι, το οποίο διαφέρει από άτομο σε άτομο. Κάποιοι βιώνουν έντονα μόνο ότι αφορά τους ίδιους. Άλλοι μπορούν να καταλάβουν και να μπουν στην θέση του διπλανού τους, με περισσότερη ευκολία και ένταση.

Αυτό ωστόσο που αξίζει να σημειωθεί είναι πως ένα κοινό χαρακτηριστικό των ανθρώπων που έχουν διαπράξει δολοφονία, είναι η έλλειψη ενσυναίσθησης. Ψυχοπαθείς, κοινωνιοπαθείς και νάρκισσοι είναι οι προσωπικότητες εκείνες, που δεν μπορούν να νιώσουν αισθήματα άλλων ανθρώπων. Και γι' αυτό είναι και πιο πιθανό να διαπράξουν δολοφονίες.

Από την άλλη, όσοι έχουν πολύ υψηλή ενσυναίσθηση, συνήθως απορροφούν τα προβλήματα και τον πόνο των γύρω τους, ώσπου στο τέλος γίνονται δυστυχισμένοι. Επομένως καταλαβαίνουμε για αρχή πως πρόκειται για ένα ζήτημα που απαιτεί ισορροπίες.

Δύσκολα κανείς ωστόσο, μπορεί να αμφισβητήσει το πόσο σημαντική, θεραπευτική και αναγκαία είναι η ενσυναίσθηση στις ζωές μας. Η Judith Orloff, γνωστή ψυχίατρος αποφάσισε να ασχοληθεί εντατικά με την ενσυναίσθηση και έβγαλε κάποια πολύ ενδιαφέροντα συμπεράσματα, όπως επίσης και ένα τεστ το οποίο θα σε βοηθήσει να καταλάβεις αν έχεις πολύ υψηλή ενσυναίσθηση ή όχι.

Το τεστ ενσυναίσθησης της Orloff

Η Orloff συμβουλεύει να κάνεις στον εαυτό σου μερικές από τις παρακάτω ερωτήσεις για να προσδιορίσεις το επίπεδο ενσυναίσθησης που διαθέτεις. Όσο περισσότερα αναγνωρίζεις, τόσο πιο ψηλά βρίσκεσαι στην κλίμακα.

Μου λένε ότι είμαι υπερβολικά ευαίσθητος ή πολύ ντροπαλός σε όλη μου τη ζωή.

Αισθάνομαι συχνά ότι δεν ταιριάζω με τους υπόλοιπους.

Μήπως οι άνθρωποι μου αποστραγγίζουν την ενέργεια; Χρειάζομαι πολύ χρόνο μόνη μου για να αναζωογονηθώ.

Οι θόρυβοι, οι μυρωδιές και η υπερβολική ομιλία με καταβάλλουν.

Προτιμώ να πηγαίνω με το δικό μου αυτοκίνητο σε μέρη, ώστε να έχω τη δυνατότητα να φύγω.

Έχω την τάση να απομονώνομαι κοινωνικά.

Έχω διαίσθηση για τους ανθρώπους και γνωρίζω πράγματα χωρίς να μου το λένε.

Οι άνθρωποι φοβούνται τη διαίσθησή μου.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.