WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Η μέθοδος του τριγώνου: Τι είναι και πώς θα σε βοηθήσει να καταλάβεις αν κάποιος σου λέει ψέματα


JTeam

16 Μαρτίου 2023

Η μέθοδος του τριγώνου: Τι είναι και πώς θα σε βοηθήσει να καταλάβεις αν κάποιος σου λέει ψέματα
pexels
Η γλώσσα του σώματος προδίδει περισσότερα από ό,τι φαντάζεσαι

Υπάρχει άραγε τρόπος να ξεσκεπάσεις κάποιον όταν σου λέει ψέματα; Τα άτομα που τείνουν να ψεύδονται, ανήκουν σε δύο κατηγορίες, σύμφωνα με την ειδικό στην επικοινωνία και τη γλώσσα του σώματος, Karen Donaldson. Υπάρχουν εκείνοι που καταλαβαίνουν ότι αυτό που κάνουν, δεν είναι σωστό αλλά δεν τους ενδιαφέρει κι εκείνοι που πιστεύουν πως έχουν δίκιο άρα δικαιολογούν τον εαυτό τους μετά από ένα ψέμα.

Σε συνέντευξη με το Entrepreneur, η Donaldson προτείνει να ακολουθήσεις τη «μέθοδο του τριγώνου» για να ξεχωρίσεις ποιο από τα δύο μπορεί να έχεις συναντήσει στη ζωή σου. Η μέθοδος προσεγγίζει την αλήθεια από τρεις διαφορετικές εκδοχές που μπορεί να σε κάνουν να καταλάβεις αν κάποιος σου λέει ψέματα. Η τεχνική εστιάζει στην ομιλία, στις εκφράσεις του προσώπου και στη γλώσσα του σώματος.

Οι τρεις τρόποι να καταλάβεις αν κάποιος σου λέει ψέματα

Jenny.Gr
pexels

Τσέκαρε τη ροή του λόγου τους

Για να καταλάβεις αν κάποιος σου λέει ψέματα, πρέπει να εξετάσεις τον τρόπο που μιλάει πέρα από τα μη λεκτικά σήματα. Αυτό θα σε βοηθήσει να καταλήξεις πιο εύκολα στην αλήθεια.

«Όταν τα μοτίβα ομιλίας των ανθρώπων αρχίζουν να γίνονται ακανόνιστα, κάνοντας παύσεις για μεγάλο χρονικό διάστημα, ενώ στηνσυνέχεια τους έρχονται μαζεμένες πολλές ιδέες και μετά σταματούν απότομα για μια στιγμή, είναι πολύ πιθανόν να δημιουργούν επί τόπου ιστορίες που ταιριάζουν στην περίσταση», εξηγεί η Donaldson στην συνέντευξη στο Entrepreneur.

Εστίασε στις κινήσεις του κεφαλιού και τις εκφράσεις του προσώπου του

Οι κινήσεις του κεφαλιού και οι εκφράσεις του προσώπου μας φανερώνουν πολλά. Ακόμη κι αν κάποιος μπορεί να ελέγξει τη ροή του λόγου του, σίγουρα δεν μπορεί να βάλει όριο στις εκφράσεις και τις κινήσεις του προσώπου του.

Για παράδειγμα, αν κάποιος πει ότι δεν έκανε κάτι, αλλά κουνάει το κεφάλι του θετικά ή ορκίζεται ότι λέει την αλήθεια, αλλά κουνάει το κεφάλι του αρνητικά, «αυτό είναι ένα ενδεικτικό σημάδι αναποφασιστικότητας και ίσως ψέματος γιατί το σώμα μας λέει την αλήθεια, εκτός κι αν έχουμε απόλυτο έλεγχο πάνω του», εξηγεί η ειδικός.

Όπως προσθέτει: «Όταν κάποιος διπλώνει απότομα τα χείλη του, αυτό μπορεί να υποδηλώνει ότι συγκρατεί πληροφορίες. Υπάρχει κάτι που δεν θέλει να πει. Θα πρέπει επίσης να προσέχει τυχόν αλλαγές στα μοτίβα οπτικής επαφής», σημειώνει η Donaldson, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να δίνεις προσοχή και σε άλλα στοιχεία, όπως το να αλλάζει απότομα το βλέμμα του κοιτάζοντας ξαφνικά πάνω ή κάτω.

Ακόμη, το πώς κάποιος ανοιγοκλείνει τα μάτια του μπορεί να είναι ενδεικτικό σημάδι ότι κάτι δεν πάει καλά. «Όταν ανοιγοκλείνουμε τα μάτια μας πιο γρήγορα, είναι μια αντίδραση στο γεγονός ότι νιώθουμε άγχος και νευρικότητα. Δεν σημαίνει απαραίτητα ότι λέμε κάτι που δεν είναι αλήθεια ή κρατάμε κάτι κρυφό», λέει η Donaldson.

Jenny.Gr
pexels

Κοίταξε τη γλώσσα του (υπόλοιπου) σώματος

Εκτός από το κεφάλι, το πρόσωπο και τα μάτια, δώσε προσοχή πώς κάποιος κινεί και το υπόλοιπο σώμα του. Αν κάποιος ακουμπάει ή τρίβει το λαιμό του, αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι νιώθει άβολα.

«Αυτή είναι μια χειρονομία που μας καθησυχάζει και μας ηρεμεί. Όταν είμαστε αγχωμένοι, υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους ηρεμούμε. Συχνά αγγίζουμε υπερβολικά τους εαυτούς μας επειδή είναι μια χειρονομία που προέρχεται από την παιδική μας ηλικία. Όταν οι γονείς σου προσπαθούν να σε ηρεμήσουν, σε χαϊδεύουν τρίβοντας το χέρι ή την πλάτη σου. Το ίδιο πράγμα κάνουμε κι εμείς στον εαυτό μας», περιγράφει η Donaldson.

Με τον ίδιο τρόπο, το ξαφνικό άγγιγμα ή το ξύσιμο στην άκρη της μύτης μπορεί να είναι άλλο ένα σημάδι ότι κάποιος λέει ψέματα. «Έτσι ανταποκρίνεται το σώμα μας στο στρες. Συχνά, όταν δεν λέμε την αλήθεια, αισθανόμαστε μεγάλη πίεση και το νευρικό μας σύστημα δημιουργεί κάποια αισθητηριακά συμπτώματα με αποτέλεσμα ξαφνικά νοιώθουμε φαγούρα στο δέρμα και στο πρόσωπο».

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.