Η ενδομητρίωση είναι η νόσος κατά την οποία η εσωτερική στιβάδα της μήτρας, δηλαδή το ενδομήτρια, αναπτύσσεται εκτός μήτρας, και συνήθως εντοπίζεται στις ωοθήκες ή το έντερο. Αφορά 100% στο σώμα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και ψυχικές επιπτώσεις.
Αμέτρητες μελέτες δείχνουν ότι όταν έχεις χρόνιο πόνο που σχετίζεται με την ενδομητρίωση, μειώνεται η ποιότητας της ζωής, και αυτό προκαλεί άγχος ή κατάθλιψη. Και αυτά με τη σειρά τους οδηγούν σε περισσότερο πόνο. Δυστυχώς, το 50% των γυναικών με ενδομητρίωση, έχουν κάνει αυτοκτονικές σκέψεις ή βιώνουν ανάλογα συναισθήματα.
Το πρόβλημα του ιατρικού gaslighting
Κατά μέσο όρο, μία γυναίκα με ενδομητρίωση θα λάβει τη διάγνωση 8-10 χρόνια αργότερα. Ένας λόγος που συμβαίνει αυτό είναι το χρόνιο ιατρικό gaslighting που υφίστανται οι γυναίκες. Πρόκειται για μία μορφή ψυχολογικής χειραγώγησης και συναισθηματικής κακοποίησης. Όταν σε κάνουν να αμφισβητείς τον ίδιο σου τον εαυτό, το πώς νιώθεις, πώς αντιλαμβάνεσαι τον πόνο και στο τέλος καταλήγεις να νιώθεις ενοχές για κάτι σοβαρό που συμβαίνει στο σώμα σου. Κάπως έτσι είναι και στην ιατρική περίπτωση. Τα συμπτώματά σου υποβαθμίζονται και σου λένε ότι υπερβάλλεις ή ότι τα φαντάζεσαι.
Η βοήθεια των ειδικών ψυχικής υγείας
Όπως και σε κάθε άλλη περίπτωση, η αναζήτηση βοήθεια από ειδικό ψυχικής υγείας, είναι καθαρά προσωπική επιλογή. Κανείς δεν μπορεί να το επιβάλει σε μία γυναίκα, αλλά είναι σημαντικό να γνωρίζει ότι μέσα από τη διαδικασία της ψυχοθεραπείας, θα νιώσει λιγότερο μόνη, θα αντιληφθεί ότι οι σκέψεις και τα συναισθήματά της είναι πραγματικά, και είναι πιο πιθανό να αναζητήσει ιατρική βοήθεια με την κατάλληλη εξειδίκευση.
Η γνώμη των ειδικών
«Νομίζω ότι το πιο σημαντικό για τις γυναίκες, που παραμένουν αδιάγνωστες, είναι να βρουν κάποιο/α γυναικολόγο που να έχει σωστή ενημέρωση, για να μπορέσει να βοηθήσει. Είναι σημαντικό, να μην θεωρούν, ότι είναι "στο μυαλό τους", είναι υπερβολικές ή οτιδήποτε άλλο αμφισβητεί αυτή την εμπειρία. Είναι, επίσης, σημαντικό να κατανοήσουν ότι δεν χρειάζεται να μπαίνει σε παύση η ζωή τους κάποιες μέρες κάθε μήνα (στην περίπτωση της περιόδου) και ότι δεν χρειάζεται κάποιες δραστηριότητες να είναι επώδυνες (όπως πχ. η σεξουαλική επαφή, από την οποία συνήθως αντλούμε ευχαρίστηση). Είναι φυσιολογικό να νιώθουν άγχος ή και θλίψη για αυτό που τους συμβαίνει, αλλά συνήθως υπάρχει λύση».
«Κάποιες γυναίκες μπορεί να χρειαστούν ψυχολογική στήριξη κατά τη διάρκεια της ορμονοθεραπείας, γιατί έχει φανεί πως κάποιες φορές επηρεάζει τη διάθεση με συμπτώματα άγχους η θλίψης, συνήθως αν προϋπήρχαν αυτά τα συμπτώματα. Σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι σημαντικό να μιλήσουν με τον γιατρό τους και να επισκεφθούν έναν ειδικό ψυχικής υγείας. Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό να μην αμφισβητούν αυτό που νιώθουν, να μην κατηγορούν τον εαυτό τους».
Δήμητρα Κώστογλου, ψυχολόγος
«Η ενδομητρίωση μπορεί να φέρει πένθος, επειδή βιώνεται ως το τέλος της κανονικότητας. Χρειάζεται σίγουρα ψυχολογική υποστήριξη, γιατί κάθε γυναίκα το βιώνει διαφορετικά. Η δυσκολία της σύλληψης, η διαδικασία των εξωσωματικών, η αποτυχία μίας εγκυμοσύνης, είναι θέματα που χρειάζονται πάντα βοήθεια, τόσο από τον γιατρό όσο και από τον ειδικό ψυχικής υγείας».
Αλεξάνδρα Γεωργίου, Συνθετική Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.