WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Μήπως έχεις τον πιο σπάνιο τύπο προσωπικότητας;


JTeam

26 Μαρτίου 2023

Μήπως έχεις τον πιο σπάνιο τύπο προσωπικότητας;
pexels
Μήπως σου θυμίζει κάτι;

Σύμφωνα με το τεστ Myers-Briggs, όλοι ανήκουμε σε κάποιον από τους 16 διαφορετικούς τύπους προσωπικότητας που αναγνωρίζει αν και ο καθένας μας είναι μοναδικός.

Ο πιο σπάνιος από αυτούς αποκαλείται INFJ, που προέρχεται από γράμματα των λέξεων εσωστρέφεια (introversion), διαίσθηση (intuition), αίσθημα (feeling) και κρίση (judgment). Αντιστοιχεί μόλις στο 1,5% του γενικού πληθυσμού. Μήπως ανήκεις σε αυτόν;

Τα άτομα με αυτόν τον τύπο προσωπικότητας δεν επηρεάζονται από τα συναισθήματά τους, είναι εσωστρεφή, κρίνουν σωστά και λαμβάνουν εύκολα αποφάσεις. Δρουν πάντα με τη λογική και χαρακτηρίζονται από αυτοέλεγχο, αυτοσυγκράτηση και διαίσθηση. Το ένστικτό τους είναι υψηλό ενώ το άτομο με τον σπάνιο αυτό τύπο προσωπικότητας μπορεί να ψυχολογεί τους άλλους.

Έχει παράλληλα ενσυναίσθηση κι έτσι μπορεί να μπαίνει εύκολα στη θέση των άλλων, κατανοώντας τις ανάγκες τους. Τα στοιχεία λοιπόν του χαρακτήρα του είναι ιδιαίτερα αντιφατικά και πολλές φορές συγκρούονται.

Το τεστ Myers-Briggs – που είναι και ένα από τα διασημότερα του κόσμου – έχει καταλήξει ότι υπάρχουν 16 τύποι προσωπικότητας. Ανάμεσά τους, ξεχωρίζει ο INTP που είναι από τους πιο δύσκολους καθώς το άτομο σε αυτή την περίπτωση, δεν αποδέχεται τα συναισθήματά του, ούτε τα βιώνει, αλλά προσπαθεί να τα εκλογικεύσει και αυτό επιβαρύνει την ψυχική του υγεία.

H ταξινόμηση και η κατηγοριοποίηση σε διάφορους τύπους προσωπικότητας εξαρτάται από την εσωστρέφεια και την εξωστρέφεια του ατόμου, αν λειτουργεί με τη λογική ή το ένστικτό του, με το μυαλό ή το συναίσθημα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.