WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Μήπως μεγάλωσες με έναν "Jekyll και Hyde" γονιό; Πώς θα αναγνωρίσεις τα σημάδια


JTeam

28 Μαρτίου 2023

Μήπως μεγάλωσες με έναν "Jekyll και Hyde" γονιό; Πώς θα αναγνωρίσεις τα σημάδια
pexels
Ο όρος είναι εμπνευσμένος από τη νουβέλα φανταστικής λογοτεχνίας που γράφτηκε από τον Σκωτσέζο συγγραφέα, Robert Louis Stevenson και δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά το 1886 στο Λονδίνο. Πρόκειται για την παράξενη υπόθεση ενός διακεκριμένου γιατρού, του Dr Jekyll και ενός διαβόητου δολοφόνου, του Mr Hyde

Όταν ήσουν παιδί, σου άρεσε να παρατηρείς από τις μυστικές κρυψώνες σου, τη συμπεριφορά των γονιών σου; Τι θυμάσαι περισσότερο; Υπήρχαν φορές που η συμπεριφορά και ο τρόπος που σε αντιμετώπιζαν, σε μπέρδευε τόσο που δεν μπορούσες να καταλάβεις ποιοι πραγματικά είναι; Αν έδωσες περισσότερες από μία καταφατικές απαντήσεις, τότε ίσως μεγάλωσες με έναν "Jekyll και Hyde" γονιό.

Ο όρος είναι εμπνευσμένος από τη νουβέλα φανταστικής λογοτεχνίας που γράφτηκε από τον Σκωτσέζο συγγραφέα, Robert Louis Stevenson και δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά το 1886 στο Λονδίνο. Πρόκειται για την παράξενη υπόθεση ενός διακεκριμένου γιατρού, του Dr Jekyll και ενός διαβόητου δολοφόνου, του Mr Hyde.

Είναι ένα από τα πρώτα έργα που δίνουν ζωή σε ένα χαρακτήρα με διαταραχή προσωπικότητας και τις καταστροφικές της συνέπειες καθώς σε ένα άτομο συναντώνται δύο προσωπικότητες. Σύμφωνα με τη Dr. LePera, ένας γονιός που παρομοιάζεται με αυτό το δίδυμο, παρουσιάζει απρόβλεπτες συμπεριφορές, οι οποίες αγγίζουν το όριο της υπερβολής.

Jenny.Gr
pexels

Αν δυσκολεύεσαι να το φανταστείς, απλά φέρε στο μυαλό σου την εικόνα ενός γονιού που από τη μία, είναι στοργικός και ήρεμος και την άλλη θυμώνει, φωνάζει κι έχει εκρήξεις οργής

Για τα παιδιά, αυτή η απρόβλεπτη συμπεριφορά είναι τραυματική κι έχει μακροπρόθεσμες συνέπειες. Πολύ συχνά, τα παιδιά με τέτοιους γονείς εμφανίζουν εμμονές καθώς η αμυγδαλή τους είναι υπερδραστήρια. Να σημειωθεί ότι αυτό το μέρος του εγκεφάλου σηματοδοτεί τον κίνδυνο. Μεγαλώνοντας σε ένα συναισθηματικά ασταθές οικογενειακό περιβάλλον όπου δεν μπορείς να προβλέψεις τις αντιδράσεις των ενηλίκων, είσαι συνέχεια σε επαγρύπνηση. Το νευρικό σύστημα εκλαμβάνει αυτή τη συμπεριφορά ως απειλή και αυτά τα συμπτώματα έρχονται στην επιφάνεια σε μια προσπάθεια αυτοπροστασίας.

Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε κρίσεις πανικού, κοινωνικό άγχος, φόβο να γνωρίζει νέους ανθρώπους ή να θέλει πάντα να τους ευχαριστεί. Οι εμμονές μεγαλώνοντας, σε κάνουν να μην μπορείς να χαλαρώσεις ποτέ και σε ωθούν να υπεραναλύεις τα πάντα. Γίνεσαι ένας σύντροφος που δεν ικανοποιείται ποτέ από τη σχέση του καθώς σκέφτεσαι μονίμως ότι θα σε εγκαταλείψει. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να κάνεις αυτο- σαμποτάζ, να φεύγεις από φόβο και να εμφανίζεις τοξικές συμπεριφορές.

Μερικά από τα συμπτώματα της εμμονής σε μια σχέση είναι ο χρόνιος φόβος της εγκατάλειψης, οι σκέψεις ότι ο σύντροφός σου έχει πρόθεση να σε πληγώσει, η κατασκοπεία και η παραβίαση του χώρου και των ορίων του, η πίεση να σου αποδείξει την αγάπη του, η χειριστική συμπεριφορά, η υπερβολική εξάρτηση από εκείνον και η ανασφάλεια ότι δεν μπορείς να καταφέρεις τίποτα μακριά του.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.