WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

To Wallet Test έρχεται να αποκαλύψει πόσο ειλικρινής είσαι


JTeam

5 Απριλίου 2023

To Wallet Test έρχεται να αποκαλύψει πόσο ειλικρινής είσαι
pexels
Αν έβρισκες ένα πορτοφόλι, θα προσπαθούσες να το επιστρέψεις;

Τα κουίζ, τα ψυχολογικά τεστ και οι οπτικές ψευδαισθήσεις είναι από τα αγαπημένα πράγματα των χρηστών του διαδικτύου. Τίποτα δεν είναι πιο ικανοποιητικό από το να μπορείς να καταλάβεις πώς λειτουργεί μια οπτική ψευδαίσθηση.

To Wallet Test ή Τεστ Πορτοφολιού δημιουργήθηκε για να αποκαλύψει πώς τα πας με την ειλικρίνεια. Απλά σκέψου ότι εργάζεσαι στο λόμπι ενός ξενοδοχείου όταν κάποιος φτάνει στη ρεσεψιόν. Βρήκε ένα χαμένο πορτοφόλι στη γωνία, αλλά βιάζεται και δεν έχει χρόνο οπότε στο παραδίδει. Κοιτάζοντας το πορτοφόλι βλέπετε ότι περιέχει ένα κλειδί, μια λίστα με ψώνια, περίπου 13 δολάρια και τρεις επαγγελματικές κάρτες που υποθέτετε ότι ανήκουν στον ιδιοκτήτη του πορτοφολιού.

Τι κάνεις στη συνέχεια; Η απάντησή σου θα διέφερε αν το πορτοφόλι ήταν άδειο ή γεμάτο μετρητά; Το 2019 οι επιστήμονες επινόησαν ένα έξυπνο τεστ ειλικρίνειας. Για να δούμε πώς θα αντιδρούσες σε μια τέτοια περίπτωση.

Το Wallet Test

Ερευνητές συγκρότησαν περισσότερα από 17.000 πανομοιότυπα διαφανή πλαστικά πορτοφόλια που περιείχαν μια επαγγελματική κάρτα και διαφορετικά ποσά μετρητών. Μετά ζήτησαν από μέλη της ερευνητικής τους ομάδας σε 40 χώρες να τα επιστρέψουν στη ρεσεψιόν ξενοδοχείων, ταχυδρομείων και άλλων δημόσιων χώρων, εξηγώντας κάθε φορά ότι «κάποιος πρέπει να το έχασε, αλλά βιάζομαι και πρέπει να φύγω. Μπορείτε, σας παρακαλώ, να το φροντίσετε;».

Αν οι άνθρωποι είναι ειλικρινείς, σκέφτηκαν οι επιστήμονες, θα έμπαιναν στον κόπο να απευθυνθούν στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που αναγράφεται στην επαγγελματική κάρτα. Υπέθεσαν ότι η τοποθέτηση χρημάτων στο πορτοφόλι θα έκανε τους συμμετέχοντες λιγότερο πιθανό να το επιστρέψουν. Οι ερευνητές ωστόσο παρατήρησαν το αντίθετο.

Οι άνθρωποι είχαν περισσότερες πιθανότητες να επιστρέψουν ένα πορτοφόλι όταν αυτό περιείχε μεγαλύτερο χρηματικό ποσό

Σε 38 από τις 40 χώρες, οι άνθρωποι είχαν περισσότερες πιθανότητες να αναφέρουν ότι έλαβαν πορτοφόλια με χρήματα παρά χωρίς χρήματα. Οι ερευνητές αποδίδουν τα αποτελέσματα πρώτον στον αλτρουισμό καθώς το άτομο που αναφέρει ότι έλαβε ένα χαμένο πορτοφόλι μπορεί να νοιάζεται για τα συναισθήματα του αγνώστου που το έχασε. Αυτό φαίνεται και από τα πορτοφόλια που επιστράφηκαν ενώ είχαν μέσα μόνο ένα κλειδί. Ένα αντικείμενο που είναι σημαντικό μόνο για αυτόν που το έχασε. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα ευρήματά τους σχετίζονται με το πώς βλέπουν οι άνθρωποι τον εαυτό τους, και οι περισσότεροι άνθρωποι δεν θέλουν να βλέπουν τον εαυτό τους ως «κλέφτη».

Τα ποσοστά με τα οποία οι άνθρωποι προσπάθησαν να επιστρέψουν τα πορτοφόλια διέφεραν πολύ ανά χώρα, παρόλο που η παρουσία χρημάτων στο πορτοφόλι σχεδόν πάντα αύξανε τις πιθανότητες. Στη Δανία, για παράδειγμα, οι ερευνητές είδαν να αναφέρεται πάνω από το 80% των πορτοφολιών με χρήματα. Στο Περού είδαν λίγο πάνω από το 10%.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.